Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Raftul cu produse eco”

Un proiect inovativ la C.T. ,,Mihai Viteazul”

„Raftul cu produse eco”

Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea derulează proiectul educativ cu participare internațională „Raftul cu produse eco", în perioada 1.11.2021 - 31.05.2022.

În cadrul acestui proiect, 37 de echipe mixte profesori- elevi- studenți desfășoară activități practice având ca scop promovarea unui stil de viață sănătos și responsabil, prin realizarea de produse din materii prime eco.
​Echipa de proiect, formată din director adj. Filip Marinela, coordonator, director adj. Runcanu Monica, prof. Vașadi Adriana, prof. Iancu Ionuț și prof. Tipi Izabella, își propune creșterea gradului de implicare directă și responsabilă a elevilor de liceu într-o serie de activități de cercetare și descoperire a unor idei inovatoare în industria alimentară care să răspundă întrebărilor unui consumator responsabil: ce mănânc, de unde provine hrana mea și cum a fost produsă?
​În acest sens, miercuri, 30.03.2022, echipa formată din elevele Miruna Daria Dana, Alina Neaga și Patricia Baciu din clasa a XI-a E, specializarea Tehnician analize produse alimentare, coordonate de profesor Filip Marinela, și-a pus la încercare creativitatea și aptitudinile profesionale realizând pâine exclusiv din materii prime eco, fără aditivi, conservanți și amelioratori sintetici. Pe lângă procesul tehnologic clasic au experimentat și un „altfel" de procedeu de obținere a pâinii, prin înlocuirea apei cu bere brună, urmărind îmbunătățirea calităților senzoriale și tehnologice ale acesteia. Activitatea s-a încheiat cu o activitate de cercetare prin analize de laborator, analiza organoleptică și fizico- chimică a produselor obținute.
​Concluziile cercetării au constat în faptul că: pâinea obținută prin înlocuirea în procesul tehnologic a apei cu bere brună are calitățile senzoriale superioare comparativ cu pâinea obținută  prin procesul tehnologic clasic; porozitatea și volumul sunt mai mari datorită dioxidului de carbon existent în bere și o aciditate mai mare contribuind la o mai bună conservare a produsului.
​Pâinile obținute au fost foarte gustoase și în același timp foarte sănătoase!
Produsele obținute, rezultatele cercetărilor, colajele de fotografii, materialele filmate și prezentările PowerPoint realizate pe parcursul proiectului vor face obiectul unui târg și concurs la finalul acestuia. Succes tuturor participanților! (R.F.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Raftul cu produse eco”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 22:25:51 Ora de vară a Europei de Est