Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul NEXTLAB.TECH antrenează creativitatea elevilor

Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Concursul NEXTLAB.TECH antrenează creativitatea elevilor

„Viitorul aparține colaborării dintre oameni şi roboți"

Aventura noastră de a pătrunde în tainele construirii și programării roboților a început datorită oportunității ivite de a participa gratuit la programul ROMANIA TECH NATION.
În urmă cu doi ani, la începutul lui 2020, am aflat de posibilitatea de a participa gratuit la un concurs de robotică.   Prima etapă era bazată pe roboței virtuali și era 100% on-line! A doua etapă presupunea construirea unor roboţei fizici. Sponsorul principal naţional, Banca Comercială Română, oferea gratuit mai multe kit-uri de roboţi și finanţa lecţii şi sesiuni de roboajutor. Am format în cadrul școlii noastre o echipă din trei profesori (Edit Szatmari- prof. informatică, Crina Bercovici- prof. matematică, și Manuel Bercovici-prof. fizică și informatică). Am considerat că ar fi util să-i încurajăm și să îi îndrumăm pe elevii noștri să pătrundă în tainele construirii unui robot, implicit a programării acestuia. Eram bucuroși că putem să le oferim șansa să învețe lucruri noi, să trăiască frumoase experiențe, să intre în competiție cu elevi de la alte școli din România.
Am înscris la concurs în anul școlar 2019-2020 elevii clasei a X-a A (coordonator prof. Manuel Bercovici) și a VI-a (coordonatori,prof. Edit Szatmari și Crina Bercovici). În anul școlar 2020-2021, elevii clasei a VI-a au rămas în concurs, ei fiind în clasa a VII-a, iar elevii clasei a X-a A au preluat ștafeta de la colegii lor mai mari care ajungând în clasa a XI-a au depășit limita de vârsta, de 16 ani, pentru a participa la competiție. Mare ne-a fost bucuria când în mai 2020 și noiembrie 2021 premiile au început să sosească. Etapa a doua a presupus construirea unor roboţi fizici. Sponsorul principal național Banca Comercială Română a oferit gratuit peste 600 de kit-uri de roboţi, a finanţat lecţii şi sesiuni de roboajutor. Am început să lucrăm efectiv la construcția roboților în iunie 2021. Ne pregăteam să participăm la concursul organizat la București, în noiembrie 2021.
Cu elevii clasei a VI-a, în prezent clasa a VII-a au fost realizate traseele în conformitate cu dimensiunile cerute și asamblați roboții. Elevii au fost împărțiți în grupe de câte doi-trei elevii și au început să lucreze la construirea lor. Paralel, o parte dintre elevi, urmăreau sesiunile de roboajutor.
Am îndrumat elevii și i-am încurajat să participe la concursul NEXTLAB.TECH 2021 deoarece de-a lungul timpului ei au câștigat din partea organizatorilor mai mulți roboți. Ca profesori am cumpărat și noi câțiva roboți astfel încât să dăm ocazia tuturor elevilor să participe la concurs. Începând cu anul școlar 2021-2022, concursul este înregistrat în calendarul aprobat de Ministerul Educației prin Anexa 2 la OME nr. 3.066/27.01.2022, poziția 106.
La ediția 2021 a concursului s-au înscris la concurs 22 echipaje din școală. Am dorit să câștigăm experiență, ca pentru ediția viitoare să ne perfecționăm. S-a lucrat în echipe de câte doi-trei elevi, dar de multe ori elevii s-au susținut și ajutat chiar dacă erau concurenți. Fiecare dintre profesorii îndrumători am avut elevii noștri pe care i-am îndrumat și chiar dacă au fost condiții de pandemie am reușit să fim alături de toți încurajându-i în permanență. Concursul a pus accent și pe prezentarea robotului, implicit pe latura de comunicare.
În clasamentul național la cele trei secțiuni s-au obținut:
-la proba MIRO, la categoria 8-12 ani, locul 103 (Witty/Glumețul) din 204 pitch-uri validate;
-la proba MIRO, la categoria 12-16 ani, locul 1 (Robotul pescar), locul 50 (Robotul ROBO-CIRCUITUS), locul 51 (Smarty), locul 66 (CURIOSUL), locul 67 (Robotul PREMIUM), locul 68 (Robotul sportiv), locul 69 (ROBO MAX), locul 70 (Logicus), locul 71 (Micul artist), din 146 pitch-uri validate, două pitch-uri fiind invalidate (Fizicus ROBO și Funny ROBO);
-la proba TECNICUS, la categoria 12-16 ani, locul 12 (Curajosul), locul 13 (Rapid ROBO), locul 32 (Steve), locul 33 (Trio ROBO), locul 45 (Alfie), din 60 pitch-uri validate;
-la proba ENSPIRO (robotică creativă), la categoria 12-16 ani, locul 57 (Punctualul), locul 58 (Robotul Celsius-Alarm), locul 59 (Robotul AUDIO), Locul 96 (Prietenul bebelușilor), din 167 pitch-uri validate. Pich-ul pentru robotul Optimus a fost invalidat.
În clasamentul național al „roboșcolilor", Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș ocupă al treilea loc dintre cele 266 școli participante.
Cu prilejul Zilelor Școlii vom face premierea elevilor printr-o demonstrație în curtea școlii. Felicităm cu această ocazie toți elevii pentru curajul de a participa la un concurs național, pentru dorința lor de a-și depăși emoțiile și de a învăța lucruri noi. Depinde de ei dacă doresc să continue pe acest drum. Le vom fi alături dacă ne solicită ajutorul.
Considerăm că, participând la acest proiect, elevii au făcut primul pas în pregătirea lor pentru meseriile viitorului și au avut ocazia să învețe să programeze roboți bazați pe Arduino și să lucreze în Open Roberta. La fel ca toți tinerii, elevii noștri sunt atrași de tehnologie și de noutăți. Rolul nostru, al profesorilor, este de a îi îndruma să devină creatori de soluții inovatoare, nu doar utilizatori de tehnologie. O modalitate prin care îi putem ajuta să devină „inventatorii de mâine"este stimularea și încurajarea elevilor de a participa în programe educaționale de tip STEAM (Science, Technology, Enginnering, Arts, Math).
La Secțiunea Științifică/ Gândire algoritmică a concursului „Dă-i o șansă matematicii să te cucerească!", activitate ocazionată de sărbătorirea Zilei naționale a matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii, în 10 ianuarie 2022,  roboțeii au primit și alte numeroase premii.
Bucuria de a avea ocazia de a îndruma elevii la un concurs național, entuziasmul molipsitor al acestora, de a observa cum se bucură de înaintarea roboților pe traseu indiferent că sunt ai lor sau ai colegilor de clasă vor sta la baza acțiunilor noastre viitoare.
Prof. Manuel B., Edit Sz., Crina B.
Vedeți și alte poze în Galeria foto:

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:32 Ora de vară a Europei de Est