Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Avize favorabile din partea C.M.U.A.T. pentru dezvoltarea orașului Oradea

Dezvoltarea centrului intermodal de pe Calea Borșului

Avize favorabile din partea C.M.U.A.T. pentru dezvoltarea orașului Oradea

Printre proiectele avizate favorabil de către specialiștii Comisiei municipale de urbanism și amenajarea teritoriului în cadrul şedinţei din cursul săptămânii trecute se regăsește dezvoltarea centrului intermodal de pe Calea Borșului, precum și dezvoltarea autobazei O.T.L.

Primăria Municipiului Oradea prin Direcția Patrimoniu Imobiliar a solicitat aviz arhitectului-șef pentru dezvoltarea unui centru intermodal situat pe strada Calea Borșului nr. 43 A. Construirea Centrului Intermodal este un proiect mai vechi care, însă, în prezent, se concretizează printr-o propunere de realizare a unor facilități de acces la transportul rutier și feroviar.
„Este o investiție foarte importantă pentru municipiul Oradea, care are ca scop fluidizarea transportului de marfă atât de necesar platformelor industriale din parcurile industriale. Aceasta constă în realizarea unei platforme de beton de încărcare-descărcare cu o suprafață de 33.710 mp prevăzută cu două linii de cale ferată uzinală cu lungimea de 700 de metri. În plus, se vor amenaja platforme destinate parcărilor", a precizat Arina Moș, viceprimarul municipiului Oradea.
Este vorba despre o parcare cu 36 de locuri pentru camioane, prevăzută cu un grup social, o parcare de scurtă durată, cu 30 de locuri, pentru camioane, o parcare cu 20 de locuri destinată autoturismelor personalului și o parcare cu 32 de locuri pentru vizitatori. În centrul platformei destinate parcărilor se va amplasa o clădire administrativă de tip container a personalului.
Autobază O.T.L, în Parcul Industrial II
Primăria Oradea a solicitat aviz arhitectului-șef pentru dezvoltarea și optimizarea sistemului de transport public la nivelul municipiului Oradea prin amenajarea și dotarea unei autobaze în incinta Parcului Industrial II.
Se propun construcții noi care să adăpostească funcțiunile necesare unei autobaze adaptate la ceea ce permite amplasamentul, astfel:
*clădire administrativă - regim de înălțime P + 1E
*clădire de reparații autobuze - regim de înălțime P+1Ep
* copertină 1 - regim de înălțime P
*copertină 2 - regim de înălțime P
*stație de alimentare cu carburanți - regim de înălțime P.
„Copertina 1 va adăposti autobuzele tradiționale, iar copertina 2 va adăposti autobuzele electrice, având în dotare și punctele de încărcare necesare. Investiția se referă la mutarea bazei OTL din zona Salca în zona Parcului Industrial II", a punctat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.
În incinta halei sunt proiectate șapte linii de autobuze, cu aceste funcțiuni se află în legătură directă zona de ateliere (atelier electricieni, atelier electroniști, atelier strungărie, atelier sudură, magazie piese secție), alături de zona de vestiare și grupuri sanitare. Parterul construcției propuse cuprinde și două birouri destinate revizorilor tehnici, respectiv maiștrilor și o încăpere ce adăpostește sala compresor, cu acces din exterior.
La etaj se propune zona de birouri, prevăzută cu zonă de lounge, grupuri sanitare, oficiu, arhivă și o sală de ședințe. Accesul pe parcelă se va realiza pe latura nordică a acesteia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:22 Ora de vară a Europei de Est