Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul transport cu ajutoare de la Oradea spre Ivano-Frankivsk a ajuns la destinație

Joi, 24 martie,

Primul transport cu ajutoare de la Oradea spre Ivano-Frankivsk a ajuns la destinație

Eforturile susținute ale voluntarilor, organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor, din ultimele săptămâni, s-au concretizat joi, 24 martie 2022, când a avut loc primul transport cu ajutoare destinate ucrainenilor, având ca destinație orașul Ivano-Frankivsk.

După un drum de trei ore, cele două camioane care au pornit de la Oradea, încărcate cu aproape 20 de tone de ajutoare, au ajuns ieri după-masă în apropiere de vama Halmeu. Aici, o mână de voluntari au lucrat la foc continuu pentru a descărca paleții și a-i reîncărca în alte două TIR-uri venite din Ucraina. Toată acțiunea s-a terminat la miezul nopții, când camioanele ucrainenilor au trecut fără probleme granița.
„Operațiunea, deloc ușoară, a durat în jur de șapte ore și a fost posibilă cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, care au depus un efort uriaș să descarce camioanele de la Oradea și să le încarce pe cele spre Ucraina. Mulțumim pentru frumoasa colaborare Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitului Iustin, părintelui Dragoș Marius de la Halmeu, d-lui Palincaș Emanuel, părintelui Grec Viorel de la Mesteacăn, d-lui Grec Simion de la Borșa.
Ajutoarele au fost colectate, sortate și împachetate impecabil de grupul civic Bihor pentru Ucraina, transportate gratuit de firma Rozoti Spedition și, în grafic, de șoferii Eugen Cherteș și Zoltan Nagy. Deși părea o formalitate, transbordarea produselor din camioanele plecare din Oradea în cele sosite din Ucraina, a fost o provocare în sine, pe care alături de oameni și instituții care și-au înțeles rolul, am reușit să o depășim și să ne îndeplinim misiunea. Se cuvine să mulțumim și voluntarilor pentru mobilizarea exemplară, instituțiilor, primăriilor și cetățenilor care s-au implicat și au donat", a transmis city-managerul Mihai Jurca, care s-a asigurat personal ca transportul să decurgă fără probleme.
Camioanele de la Oradea au fost încărcate cu alimente neperisabile (conserve, paste făinoase, făină, orez, ulei etc.), articole de îmbrăcăminte sortate pe vârste și categorii, produse de igienă, saltele, saci de dormit și pături.
„A fost o zi încărcată care, din fericire, s-a încheiat cu bine. În calitate de voluntar, mă bucur nespus că am putut să pun mâna, la propriu, și să ajut pentru ca transportul să se desfășoare în cele mai bune condiții.  Este nevoie, în continuare, de voluntari care să se alăture demersului și de donații care să ajungă ulterior în comunitatea ucrainenilor greu încercați de război", a precizat Cătălin Popa, unul dintre membrii grupului de iniţiativă, prezent la Halmeu.
Important de menționat este faptul că donațiile se fac în continuare la centrul deschis de Primăria Oradea pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, vizavi de Karaviem, administrat de grupul de iniţiativă Bihor pentru Ucraina.
De la deschiderea centrului destinat colectării de ajutoare pentru ucrainenii aflați în zonele de conflict s-au colectat o serie de produse de primă necesitate, lista completă a produselor de care este nevoie acum putând fi vizualizată pe site-ul www.bihorpentruucraina.ro.
Recomandările anterioare rămân valabile: produsele alimentare donate să aibă un termen de valabilitate cât mai mare, iar îmbrăcămintea donată să fie în stare bună și să fie sortată atunci când se predă la centru, pentru a mai reduce din efortul voluntarilor.
Donațiile nu trebuie să se oprească aici, pentru că, din păcate, criza declanșată de război nu se va rezolva prea curând. Primăria Oradea împreună cu toți ce implicați va continua să organizeze și alte transporturi.
Donații în bani sau produse
Donațiile în bani se pot face la contul deschis de Fundația Comunitară Oradea:
IBAN: RO35BACX0000002181914001, SWIFT BACXROBU, cu mențiunea „Ajutor pentru Ucraina".
Cei care vor să doneze o pot face la oricare din cele 46 de ONG-uri unite în grupul de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina".
Centrul de colectare de pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, este deschis sâmbătă și duminică, între orele 12.00 - 18.00, iar de luni până vineri, în intervalul orar 17.00 - 20.00.
Call-center-ul pus la dispoziție de grupul Bihor pentru Ucraina, la care se poate suna pentru informații suplimentare, este 0359. 456.123.
Sunt așteptați să se alăture inițiativei „Bihor pentru Ucraina" toți cei care vor să se implice activ în această acțiune umanitară.
Vedeți și alte poze în Galeria foto: Primul transport cu ajutoare de la Oradea spre Ivano-Frankivsk a ajuns la destinație.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:04 Ora de vară a Europei de Est