Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

GALA ELITELOR ARĂDENE (2)

Palatul Cultural din Arad a găzduit, pe 19 martie,

GALA ELITELOR ARĂDENE (2)

În data de 19 martie 2022, la Palatul Cultural din Arad, s-a desfășurat prima ediție a GALEI ELITELOR ARĂDENE, în organizarea Consiliului pentru elitele arădene, reunind Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș" din Arad, în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, la inițiativa asociațiilor: Fraternitas 37, Concordia 271, Preparandia 345, Milan Tabacovici, Aurel Ardelean Academica, SF 6020, Casa cu Lacăt.

În urma jurizării efectuate de către comisiile stabilite de cele două universități, organizatorii evenimentului au acordat șapte premii, a câte 5.000 de lei fiecare, unor personalități din comunitatea noastră care au performat în domeniile lor de activitate și merită să fie evidențiate.
Stefan W. Hell - Premiul „Caius Iacob" - pentru matematică, științe inginerești
Prof. univ. dr. Păcurariu Gheorghe Constantin - Premiul „Dimitrie Cameniță" - pentru științe sociale, economie și antreprenoriat
Prof. univ. dr. Grec Marius - Premiul „Sever Frențiu" - pentru științe umaniste și arte
Prof. univ. dr. Hermenean Anca - Premiul „Aurel Ardelean" - pentru științe biologice și biomedicale
Un senior al culturii - Radu Homescu - Premiul „Ștefan Augustin Doinaș" - pentru performanțe deosebite în educație;
Domide Flavius - Premiul „Francisc Von Neuman" - pentru promovarea imaginii Aradului
Echipa de robotică ,,DELTA FORCE" - Premiul ,,Special GEA" - pentru elitele viitorului.
,,A fost un eveniment de referință pentru comunitatea arădeană care prin organizare, calitate și prestanță a așezat personalitățile acestui județ pe piedestalul valorilor și în memoria comunității. Nu pentru a le aduce ofrandă, ci pentru ca mărturia vieții și muncii lor să rămână generațiilor care vor veni și să le ofere modelele reale de care au nevoie" - Ramona Lile, rectorul Universității ,,Aurel Vlaicu".
,,Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș" din Arad vă felicită pentru organizarea acestui eveniment de înaltă ținută și vă mulțumește pentru implicarea universității în aceste demersuri. Vom promova și pe viitor premierea elitelor arădene în știință și educație, pentru că societatea are nevoie de mentori care să atragă tinerii în jurul lor, cu prestigiul și credibilitatea lor - Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș".
,,A fost o plăcere mai mult decât onorantă să particip la Gala elitelor din acest an, cu precădere datorită faptului că mi-am dorit mult să am posibilitatea de a scoate în evidență două lucruri care, sunt convins, definesc esența parcursului spre ceea ce înseamnă cu adevărat elita. Atitudinea și competiția cu propria persoană. Acestea sunt, de fapt, cu adevărat definitorii. Dar nu doar pentru asta, ci și pentru a arăta că există motive întemeiate să remarcăm și să aplaudăm elitele arădene. Apreciez în mod deosebit organizarea ireproșabilă și de o înaltă ținută a acestei gale, pe măsura evenimentului, și îmi doresc ca pe viitor să avem posibilitatea și bucuria de a demonstra că Aradul este și va rămâne o sursă permanentă de adevărate elite, în multe domenii ale vieții" -  Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.
„Această gală a excelenței este o demonstrație de curaj. Organizatorii au îndrăznit să definească valorile și să le premieze, iar asta, într-o societate aflată în căutare de repere morale, intelectuale și profesionale, dar care este în același timp și o societate a contestării și controverselor, este admirabil; apreciem și încurajăm performanța în spațiul românesc care are nevoie de jaloane corecte. În perioada interbelică, intelectualii Aradului spuneau că trebuie să facem orice ca Aradul să prospere. Asta este valabil și acum. Iar pentru asta, arădenii buni trebuie să colaboreze, iar cei performanți să simtă recunoștința comunității" - a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Consiliul pentru elitele arădene propune un eveniment unic în Cetatea Aradului, atât prin conlucrarea permanentă a asociațiilor fondatoare, partenere și care urmăresc același obiectiv de a construi un context în care oamenii de valoare, cu valori comune și dorințe de implicare în dezvoltarea comunității arădene, să vină laolaltă, să participe și să beneficieze în același timp de un mediu care susține, recunoaște și recompensează performanța în cele șase domenii de interes concretizate în premiile oferite prin proiectul comun, cât și prin viziune, aceea de a recunoaște elitele arădene și de a le poziționa în peisajul arădean, pentru a constitui o sursă de inspirație pentru generațiile următoare, în vremuri în care performanțele și sacrificiile personale înspre progresul comunității, devin tot mai rare" - a spus Nicolaie Iancu - organizator, Consiliul pentru elitele arădene.
Acest proiect s-a bucurat de susținerea financiară a celor mai importante companii ce își desfășoară activitatea în județul Arad, Timișoara și Tîrgu-Jiu.
Gala elitelor arădene dorim să devină un eveniment anual prin care să valorizăm și  autonomia în procesul de învățare, mentalitatea flexibilă și performanța care pot determina schimbări semnificative în viața comunităților academice, profesionale precum și a comunităților locale.
Ne bucurăm împreună, celebrăm reușitele recunoscute la nivel național și internațional de oamenii Aradului și acționăm pentru a făuri noi circumstanțe în care creația, consecvența și unitatea vor asigura sustenabilitatea evenimentului.
Consiliul pentru elitele arădene felicită laureații acestei prime ediții, exprimă gratitudine față de membrii comisiilor de jurizare a celor șase premii și mulțumește mediului academic, partenerilor: Marea Lojă Națională din România, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad și tuturor celor care au sprijinit Gala elitelor arădene.
Consiliul pentru elitele arădene
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: GALA ELITELOR ARĂDENE (2).

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:31:32 Ora standard a Europei de Est