Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

GALA ELITELOR ARĂDENE (2)

Palatul Cultural din Arad a găzduit, pe 19 martie,

GALA ELITELOR ARĂDENE (2)

În data de 19 martie 2022, la Palatul Cultural din Arad, s-a desfășurat prima ediție a GALEI ELITELOR ARĂDENE, în organizarea Consiliului pentru elitele arădene, reunind Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș" din Arad, în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, la inițiativa asociațiilor: Fraternitas 37, Concordia 271, Preparandia 345, Milan Tabacovici, Aurel Ardelean Academica, SF 6020, Casa cu Lacăt.

În urma jurizării efectuate de către comisiile stabilite de cele două universități, organizatorii evenimentului au acordat șapte premii, a câte 5.000 de lei fiecare, unor personalități din comunitatea noastră care au performat în domeniile lor de activitate și merită să fie evidențiate.
Stefan W. Hell - Premiul „Caius Iacob" - pentru matematică, științe inginerești
Prof. univ. dr. Păcurariu Gheorghe Constantin - Premiul „Dimitrie Cameniță" - pentru științe sociale, economie și antreprenoriat
Prof. univ. dr. Grec Marius - Premiul „Sever Frențiu" - pentru științe umaniste și arte
Prof. univ. dr. Hermenean Anca - Premiul „Aurel Ardelean" - pentru științe biologice și biomedicale
Un senior al culturii - Radu Homescu - Premiul „Ștefan Augustin Doinaș" - pentru performanțe deosebite în educație;
Domide Flavius - Premiul „Francisc Von Neuman" - pentru promovarea imaginii Aradului
Echipa de robotică ,,DELTA FORCE" - Premiul ,,Special GEA" - pentru elitele viitorului.
,,A fost un eveniment de referință pentru comunitatea arădeană care prin organizare, calitate și prestanță a așezat personalitățile acestui județ pe piedestalul valorilor și în memoria comunității. Nu pentru a le aduce ofrandă, ci pentru ca mărturia vieții și muncii lor să rămână generațiilor care vor veni și să le ofere modelele reale de care au nevoie" - Ramona Lile, rectorul Universității ,,Aurel Vlaicu".
,,Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș" din Arad vă felicită pentru organizarea acestui eveniment de înaltă ținută și vă mulțumește pentru implicarea universității în aceste demersuri. Vom promova și pe viitor premierea elitelor arădene în știință și educație, pentru că societatea are nevoie de mentori care să atragă tinerii în jurul lor, cu prestigiul și credibilitatea lor - Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș".
,,A fost o plăcere mai mult decât onorantă să particip la Gala elitelor din acest an, cu precădere datorită faptului că mi-am dorit mult să am posibilitatea de a scoate în evidență două lucruri care, sunt convins, definesc esența parcursului spre ceea ce înseamnă cu adevărat elita. Atitudinea și competiția cu propria persoană. Acestea sunt, de fapt, cu adevărat definitorii. Dar nu doar pentru asta, ci și pentru a arăta că există motive întemeiate să remarcăm și să aplaudăm elitele arădene. Apreciez în mod deosebit organizarea ireproșabilă și de o înaltă ținută a acestei gale, pe măsura evenimentului, și îmi doresc ca pe viitor să avem posibilitatea și bucuria de a demonstra că Aradul este și va rămâne o sursă permanentă de adevărate elite, în multe domenii ale vieții" -  Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.
„Această gală a excelenței este o demonstrație de curaj. Organizatorii au îndrăznit să definească valorile și să le premieze, iar asta, într-o societate aflată în căutare de repere morale, intelectuale și profesionale, dar care este în același timp și o societate a contestării și controverselor, este admirabil; apreciem și încurajăm performanța în spațiul românesc care are nevoie de jaloane corecte. În perioada interbelică, intelectualii Aradului spuneau că trebuie să facem orice ca Aradul să prospere. Asta este valabil și acum. Iar pentru asta, arădenii buni trebuie să colaboreze, iar cei performanți să simtă recunoștința comunității" - a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Consiliul pentru elitele arădene propune un eveniment unic în Cetatea Aradului, atât prin conlucrarea permanentă a asociațiilor fondatoare, partenere și care urmăresc același obiectiv de a construi un context în care oamenii de valoare, cu valori comune și dorințe de implicare în dezvoltarea comunității arădene, să vină laolaltă, să participe și să beneficieze în același timp de un mediu care susține, recunoaște și recompensează performanța în cele șase domenii de interes concretizate în premiile oferite prin proiectul comun, cât și prin viziune, aceea de a recunoaște elitele arădene și de a le poziționa în peisajul arădean, pentru a constitui o sursă de inspirație pentru generațiile următoare, în vremuri în care performanțele și sacrificiile personale înspre progresul comunității, devin tot mai rare" - a spus Nicolaie Iancu - organizator, Consiliul pentru elitele arădene.
Acest proiect s-a bucurat de susținerea financiară a celor mai importante companii ce își desfășoară activitatea în județul Arad, Timișoara și Tîrgu-Jiu.
Gala elitelor arădene dorim să devină un eveniment anual prin care să valorizăm și  autonomia în procesul de învățare, mentalitatea flexibilă și performanța care pot determina schimbări semnificative în viața comunităților academice, profesionale precum și a comunităților locale.
Ne bucurăm împreună, celebrăm reușitele recunoscute la nivel național și internațional de oamenii Aradului și acționăm pentru a făuri noi circumstanțe în care creația, consecvența și unitatea vor asigura sustenabilitatea evenimentului.
Consiliul pentru elitele arădene felicită laureații acestei prime ediții, exprimă gratitudine față de membrii comisiilor de jurizare a celor șase premii și mulțumește mediului academic, partenerilor: Marea Lojă Națională din România, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad și tuturor celor care au sprijinit Gala elitelor arădene.
Consiliul pentru elitele arădene
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: GALA ELITELOR ARĂDENE (2).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:05:30 Ora de vară a Europei de Est