Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Lupul în povești”

Proiectul educațional

„Lupul în povești”

n lumea celor mici au loc permutări importante, schimbare de imagine și reabilitarea unor personaje. După reabilitarea maestrului cântăreț – Măria sa greierele, un alt personaj este reabilitat în fața copiilor - cumătrul lup, prin proiectul educațional inițiat de colectivul Grădiniței nr. 43 din Oradea, condus de inst. Rodica Ciocan – directorul instituției, în parteneriat cu grădinițele orădene nr. 53 și 56, Inspectoratul Școlar, școlile gimnaziale „Dacia” și „George Coșbuc”, Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”, Biblioteca județeană „Gheorghe Șincai”, precum și partenerii externi, Grădinița catolică Oldenburg din Germania și Instituto Conprensivo Centro Storico Firenze din Italia.

 Pentru antrenarea preșcolarilor și școlarilor, dar și a dascălilor în activități de creație, proiectul a fost structurat pe trei secțiuni: două pentru preșcolari și școlari - concurs de interpretare și concurs de creație artistico – plastică și literară, iar pentru dascăli – un simpozion, intitulat „O minte sănătoasă într-un corp sănătos, într-o Europă sănătoasă”.
 Vernisajul expoziției și premierea câștigătorilor
 Joi (23 aprilie 2009), la Teatrul „Arcadia” a avut loc vernisajul expoziției cu cele mai reușite lucrări, înmânarea diplomelor câștigătorilor celor două concursuri, precum și cadrelor didactice care s-au înscris cu lucrări la simpozion. Din cuvântul dnei director Rodica Ciocan și din prentarea în power point, aveam să aflăm faptul că la cele trei secțiuni ale proiectului au participat cu lucrări preșcolari, școlari și cadre didactice din 15 județe: Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Iași, Ilfov, Neamț, Timiș și municipiul București, precum și partenerii din Germania și Italia ai Grădiniței nr. 43.
Expoziția cuprinde peste 150 de creații artistice realizate în tehnici diferite, creații în care lupul a devenit motivul principal. Au fost puse în scenă 15 dramatizări, scenete, piese de teatru de păpuși, iar 18 cadre didactice s-au înscris cu referate...
 Program artistic adecvat
 Noua imagine a lupului, propusă de inițiatorii și partenerii proiectului, a fost bine conturată în cadrul scenetelor prezentate de protagoniștii momentului artistic: copiii din grupa mare de la Grădinița nr.12 (structura Grădiniței nr. 43), îndrumați de inst. Ioana Klein. Ei au prezentat sceneta „Pățania unui lup”; elevii clasei a III-a C de la Școala „Dacia”, îndrumați de înv. Ana Cuc, mai întâi cu sceneta „A pierdut cineva ceva?”, iar la final cu cântecul „Visez o lume”; copiii din grupa mare de la Grădinița nr. 2 (structura Grădiniței nr. 56 – „Lotus”), îndrumați de inst. Lucia Golban și Maria Kalma, cu „Lupoaica”; grupul de copii de la Grădinița nr. 26, îndrumat de inst. Nichita Camilla, cu cântecul „The Wolf”; copiii Vlad Moza și Iulia Covaci, de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1, îndrumați de inst. Viorica Dobran, cu recitarea „Lupul și Scufița”... (Ov. Dan)
Premiile
Creație artistico-plastică
ȘCOALĂ
Pictură
Premiul I - Gherman Codruta Andreea –Liceul “Nicolae Balcescu” Cluj- Napoca, Fodorean Ecaterina, Rusu Daiana – Scoala ”T. Mureșanu“ Turda, Oaida Felicia Silvia, premiul II - Pastina Manuela Teodora – Liceul “Nicolae Balcescu” Cluj- Napoca, Fodorean Ecaterina, premiul III - Baciu Darius - Școala “Aurel Vlaicu” Avrameni, Botosani, Coroi Marinela Diana, Berceanu Sorin - Scoala cu clasele I - VIII Carna, Dolj, Negulescu Alina, mențiuni: Brancu Violeta - Liceul “Hercules”- Baile Herculane, Petrusca Neli - Scoala “Aurel Vlaicu” Avrameni Botosani, Coroi Marinela Diana
Colaj
premiul II - Melciu Bogdan - Liceul “Hercules”- Baile Herculane
GRĂDINIÞĂ
Pictură
Premiul I - Ionescu Bianca-  Grădinița nr. 12 Onesti, Bacau, Bokor Anisoara
Desen
Premiul I - Tanase Bogdan Gabriel -  Gr. nr. 12 Onesti, Bacau, Bokor Anisoara
Colaj
Premiul II - Negureanu Andrei – Gr. 12 Onesti, Bacau, Bokor Anisoara, Duica Sebastian  - Gr. nr. 4 Moreni, Dambovita, Ghiculescu Gabriela, Radu Andreea Elena - Scoala “Valea Iasului” Gradinita Mustatesti, Arges, Crai Simona, premiul III - Aniculesei Miruna - Gr. nr. 2 Saveni, Botosani, Ungureanu Eugenia Nadia, Ranceanu Rebeca – Gr. nr.2 Curtea  de Arges, Nisip Irina, mențiuni: Grosu Melania - Gr. nr. 2  Saveni, Botosani, Tataran Andreea – Gr. nr. 2 Curtea  de Arges, Gheorghe Maria, Banu Daria – Gr. nr. 4 Moreni, Ghiculescu Gabriela
Creație literară
Premiul II – Barna Ioana, clasa a III-a Coman Malvina, Ielciu Rares Gabriel, clasa a IV-a Liceul “Nicolae Balcescu” Cluj- Napoca, Rosca Otilia, premiul III - Atanasoaiei Alexandra Ramona, clasa a III-a - Scoala “Aurel Vlaicu”Avrameni Botosani, Coroi Marinela Diana, Merce Horea Nicolae, clasa a IV-a Liceul “Nicolae Balcescu” Cluj-Napoca, Rosca Otilia, premiul I – Dogaru Luana, 6 ani – Gr. nr. 269 Bucuresti, Ruja Paula Beatrice, premiul II - Iliescu Renato, 6 ani – Gr. nr. 269 Bucuresti, Toparceanu Florentina, premiul I – Curtu Viviana Patricia, clasa a II-a - Scoala nr. 16 din Oradea, Roman Violeta, premiul II - Iconar Alia, clasa a II- a Liceul “Nicolae Balcescu” Cluj-Napoca, Sigovan Simona, premiul III - Maruta Maria, clasa a II-a Liceul “Nicolae Balcescu” Cluj-Napoca, Sigovan Simona, Golopenta Mircea, clasa a III-a Liceul “Hercules” Baile Herculane, Puschita Maria, premiul I - Badea Oana, clasa a IV-a Scoala nr. 26 Timisoara, Bergler Maria.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Lupul în povești”.     

Trimite email
marți, 29 aprilie 2025, 09:50:08 Ora de vară a Europei de Est