Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noi proiecte avizate în cadrul C.M.U.A.T.

O sală nouă de sport pentru eminescieni

Noi proiecte avizate în cadrul C.M.U.A.T.

În cadrul ședinței Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului de săptămâna trecută, a fost avizat favorabil Planul Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) prezentat de S.C. Tarsincom S.R.L pentru construire punct de lucru format din: hală logistică coletărie, parcare acoperită, stație ITP, atelier mentenanță pe str. Ion Mihalache, nr. 14.

„Dezvoltarea parcului industrial prin astfel de investiții este un plus pentru sectorul economic orădean, pentru dezvoltarea serviciilor și creșterea ofertei locurilor de muncă pe piața muncii. Astfel, amplasamentul investiției vizează un teren de 6.618 mp, terenul situându-se în partea de nord-vest a municipiului, în zona Parcului Industrial Eurobusiness I", a precizat viceprimarul Arina Moș.
Prin acest proiect se propune și construirea unor anexe, dar și amenajarea incintei cu alei de acces, trasee pentru circulații auto în incintă, parcări și spații verzi.
Corpul A va reprezenta punctul de lucru și va fi compus din logistică, coletărie, atelier de mentenanță și stație ITP, iar corpul B va avea destinația de showroom cu depozit. Locurile de parcare vor fi repartizate astfel: 23 de locuri de parcare auto, trei locuri de parcare auto gabarit mare și 13 locuri de parcare pentru biciclete. Corpurile propuse vor avea regim de înălțime P și Parter + etaj.
Amplasamentul investiției se află în proprietatea beneficiarului, accesul realizându-se prin intermediul str. Ion Mihalache, care se conectează în mod direct la str. Calea Borșului (DN 1) pe direcția Borș - Oradea.
Din cei 6.618 mp, 1.750 m vor fi ocupați de construcții, 3.370 mp de terenul destinat pe alei pietonale/auto și 1.344 de spații verzi.
„Terenul are destinația stabilită prin P.U.G. și reglementată prin P.U.Z.-ul modificator realizat pentru Parcul Industrial I, aflându-se în zona Et de activități economice cu caracter terțiar și de tip comercial desfășurate în unități de mari dimensiuni. Pentru realizarea profilului stradal al str. Ion Mihalache la 14 m, beneficiarul urmează să cedeze necesar", a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.
Sală nouă de sport pentru Colegiul Naţional „Mihai Eminescu"
Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului întrunită săptămâna trecută a avizat Planul Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) pentru construire sală de sport pe terenul situat pe str. Academiei, nr. 19,  în imediata vecinătate a parcării publice supraetajate de pe str. Gh. Barițiu. Proiectul este o investiție realizată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației  prin Compania Națională de Investiții  (C.N.I.).
Noua sală de sport va deservi elevii Colegiul Național „Mihai Eminescu", dar va avea și o destinație publică, putând fi utilizată și pentru alte activități sportive sau multifuncționale. După construcția noii săli, vechea sală de sport a colegiului va fi demolată, aceasta fiind o clădire veche construită după anii 1940, care nu mai corespunde standardelor actuale de educație fizică și sport.
Ca urmare a realizării acestei investiții, proiectul reabilitării Colegiului Național „Mihai Eminescu" va viza doar cele trei tronsoane ale imobilului, tronsoane de clădire care se vor realiza prin fonduri accesate prin Programul Operațional Regional (P.O.R.), C.N.I. și buget local.
Comisia de urbanism a aprobat favorabil P.U.D.-ul. Zona studiată prin P.U.D. are o suprafață de 3.750 mp, din care 2.712 mp vor fi ocupați de clădiri, 908 mp de alei carosabile de incintă, 130 mp de zone verzi și o bază sportivă cu trei terenuri de tenis.
Astfel, sala de sport de pe str. Academiei are regimul de înălțime parter+etaj. Suprafața construită la sol a acesteia este de 1.445 mp, iar suprafața desfășurată de 1.750 mp. Aceasta este prevăzută cu o tribună de 180 de locuri și va avea următoarele funcțiuni: sală de handbal, vestiare, grupuri sanitare, spații tehnice. La frontul străzii Academiei se va construi o clădire multifuncțională cu destinația instituții și servicii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:12 Ora de vară a Europei de Est