Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vulcaniștii au sărbătorit femeile care și-au dedicat viața activităților STEAM

În perioada 11.02-10.03,

Vulcaniștii au sărbătorit femeile care și-au dedicat viața activităților STEAM

Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș s-a înscris în cadrul IAU Global Outreach Events (Calendarul evenimentelor Uniunii Astronomice Internaționale) cu activitățile ,,Privind la stele" (coord. prof. Buran Claudia) și ,,Luna femeilor cu contribuții în astronomie" (coord. prof. Bolos Radu), parte a evenimentului la nivel național realizat de NAEC Romania, coord. prof. Elisabeta Ana Naghi.

Astfel, timp de o lună 11.02-10.03, la liceul beiușean s-au desfășurat activități specifice proiectului, participând 200 de elevi. Sub coordonarea prof. Buran Claudia clasele a X-a D (dirig. prof. Heredea Natalia) și E (diriginte prof. Cândea Monica) au realizat prezentări PowerPoint despre femei pasionate de astronomie, a XI-a C (diriginte prof. Benedek Iudit) au îmbinat  Valentine's Day (14 februarie) cu Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi ştiinţifice (11 februarie) prezentând cupluri pasionate de astro* -nomie, - logie, - nautică sub egida AstroLOVE, a IX-a E (dirig. prof. Bornuz Alina) s-au documentat despre femei cu activități științifice premiate internațional și au realizat pagini de jurnal/prezentări. Elevii clasei a X-a A au realizat desene și videoclipuri (prof. Boloș Radu și prof. Ilieș Mihaela), ai clasei a V-a - desene și animații în Scratch (prof. Copil Olimpia și prof. Dorin-Mircea Rotar), iar clasa a X-a F (coordonați de prof. Buran Claudia și prof. Tamara Motorga) au tradus prezentările primite de la IAU și NAEC și au participat la o dezbatere privind egalitatea de șanse pe care au avut-o sau nu femeile și bărbații preocupați de știință de-a lungul istoriei.  Filologii clasei a XII-a E (coord. prof. Dăngulea Cristina) au realizat eseuri și articole pentru o revista dedicată zilei de 11 februarie și femeilor savant, în general.
La nivel național, sub coordonarea doamnelor prof. Elisabeta Ana Naghi - coordonator Național pentru Educația în Astronomie (NAEC) și prof. Felicia Calmuc,  în 127 de școli s-au desfășurat activități specifice, antrenând peste 800 de profesori și 11.000 de elevi.
La nivelul județului  Bihor au desfășurat activități  Școala Gimnazială Nr. 1 Curățele (coord. prof. Hora Florentina), Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș (coord. Buran Claudia), Liceul Vocaţional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaş" Beiuş (coord. Purtan Sorina), Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș (coord. Rada Daniela),  Școala Gimnazială ,,Avram Iancu", Oradea (coord. Dragomir Roxana), Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaş" Beiuş (coord. Briscan Gabriela), Școala Gimnazială ,,Dacia" Oradea (coord. Cosman Carmen), Școala Gimnazială ,,Georgiu Popa"  Câmpani (coord. Boldor Alexandra) și Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" Oradea (coord. Pușcașiu Dana).
Prof. Claudia Buran
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Vulcaniștii au sărbătorit femeile care și-au dedicat viața activităților STEAM.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:55 Ora de vară a Europei de Est