Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

ECO - agenții grădinari în acțiune

La Școala Gimnazială Nr. 11, Oradea

ECO - agenții grădinari în acțiune

În acest an școlar am avut curajul să aplic pentru un proiect cu finanțare și, spre surprinderea mea, proiectul a fost acceptat. Este vorba despre proiectul lansat de Fundația Comunitară Oradea, sponsorizat de Russmedia România, în cadrul programului Plantropolis.

Echipa de proiect este formată din prof. Osvald Gabriela (coordonator de proiect), clasa a IV-a A, prof. Țelea Anca, clasa a IV-a C, prof. Nuță Angela, clasa pregătitoare C, prof. Brezovsky Ramona, clasa pregătitoare D, prof. Matei Carmen, clasa a II-a A, prof. Szabo Anca, clasa a II-a E.  Proiectul adus în atenția dumnealor l-am denumit ,,ECO-agenții grădinari în acțiune" deoarece școala pe care o reprezint are o vastă experiență în acțiuni de reciclare și am putut observa o mare dorință de a introduce practicile de grădinărit în școli. Prin acest proiect am reuşit identificarea unor exemple, care îmbină cadrul teoretic cu cel practic, având impact maxim asupra grupurilor ţintă vizate. Scopul proiectului este să sprijine elevii în dobândirea abilităţilor practice care să-i determine să înţeleagă autonom importanţa conceptelor ecologice fundamentale şi să le aplice în viaţa cotidiană. Deoarece școala noastră a fost reabilitată o parte din teren a rămas liberă, fără o utilitate aparte. Înainte de reabilitare acest spațiu era plin de arbuști, tufe și diverse ierburi, acum este curățat și semănat iarbă. Echipa a gândit că ar putea deveni un mediu propice pentru desfășurarea diverselor activități educative în aer liber. În sala de clasă sunt predate cunoştinţele teoretice şi se desfăşoară mici ateliere de grădinărit şi reciclare creativă: pregătirea răsadurilor, stratificarea seminţelor, reciclarea (refolosirea) PET-urilor. În implementarea efectivă,  grupurile de ,,ECO-agenți grădinari" de 6-10 ani împreună cu adulți vor transforma acest spaţiu într-o adevărata grădină şi vor cultiva soiuri de legume (roşii, ardei, salată, fasole, ridichi, dovlecei), plante aromatice (mărar, pătrunjel, leuştean, levănţică), flori (dalii, crăiţe, zorele) sau fructe (căpşuni). Se poate observa că proiectul va contribui în mod clar la consolidarea relaţiei şcoală-familie-comunitate, facilitând o abordare diferită a acestei relaţii, dar şi a procesului de învăţare şi de formare a deprinderilor.
Participarea activă a copiilor, cadrelor didactice și a societății civile la acest proiect se concretizează în activități practice de educație ecologică, grădinărit și crearea de noi grădini în curtea şcolii. Aceste grădini oferă copiilor oportunitatea de a interacţiona cu natura dar şi de a învăța curricula școlară într­-un mod plăcut și interactiv. Printr­-un program bazat pe instruire interactivă ei au şansa de a vedea cum se dezvoltă plantele și cum cresc din semințe legume și flori.
Pe parcursul proiectului, elevii vor învăţa să grădinărească, să se bucure împreună de activități în aer liber și de rodul propriilor lor eforturi.
Alături de beneficiarii direcți ai proiectului, ceilalți elevi din ciclul primar, colegele învățătoare vor deveni beneficiari colaterali atunci când, în grădina amenajată, vor participa la lecții în natură, vor desfășura diverse activități outdoor sau ne vor da o mână de ajutor când va fi nevoie.
Credem cu convingere că învățarea globală poate fi întărită în mod semnificativ prin oferirea de posibilități elevilor de a se angaja în acțiuni durabile și practice ale grădinăritului școlar. Înființarea și susținerea unei grădini ecologice școlare, utilizarea acesteia ca instrument educațional și de învățare, alături de acțiuni de colectare selectivă a deșeurilor în vederea reciclării vor asigura școlii o serie de beneficii. Elevii întâmpină oportunitatea de a părăsi cei patru pereți ai sălii de clasă, de a-și petrece timpul în afara ei și de a experimenta lumea cu toate simțurile.
Obiectivul general al proiectului
Promovarea înțelegerii și implementării dezvoltării durabile utilizând grădinăritul în școală ca instrument inovator de educație și învățare, alături de acțiuni de colectare selectivă a deșeurilor în vederea reciclării;
Obiective specifice
*Organizarea unor activități practice de educație ecologică, grădinărit în vederea creării unei minigrădini în curtea şcolii
*Stimularea interacțiunilor sociale prin crearea minigrădinii ca spațiu interactiv, astfel încât elevii să se bucure împreună de activități în aer liber și de rodul propriilor lor eforturi
*Facilitarea învățării elevilor cu ajutorul grădinăritului, ca metodă activă, practică şi amuzantă, prin activități cheie de grădinărit: compostarea, însămânțarea, creșterea răsadurilor, plantarea; activitățile de întreținere, cum ar fi menținerea spațiului de locuit pentru plante (prin mulcire, plivire ...), menținerea unei umidități suficiente a solului (prin adăugarea compostului, acoperirea solului cu mulci, udarea sau irigarea, atunci când este necesar); recoltare; în cele din urmă, în creștere, recoltarea și stocarea semințelor
*Aplicarea interactivă și integrată a disciplinelor școlare prin experiențe practice legate de protejarea mediului
*Încurajarea elevilor să facă alegeri, să îşi asume responsabilitatea pentru deciziile lor, să îşi exprime ideile în mod creativ, să se ajute reciproc, să îşi dezvolte abilităţile de gândire critică şi să gândească liber
*Valorificarea deșeurilor .
Continuarea proiectului, pe care ne-o dorim, i-ar face pe copii mult mai responsabili cu mediul înconjurător, i-ar ajuta să lucreze mai bine în echipă, i-ar convinge să guste legumele și verdețurile (cu toții știm cât de mofturoși sunt copiii din zilele noastre) și ar conștientiza că a fi grădinar este o meserie frumoasă care te poate menține sănătos. Activitățile viitoare pentru copii vor include participarea și la activități inovative de terapie prin horticultură în grădina amenajată prin proiect.
Toamna viitoare am putea planta flori și iarna să invităm păsările în grădina noastră, pregătindu-le suporturi de semințe. Primăvara următoare ne-am putea extinde grădina, deoarece mai avem un spațiu în jurul sălii de sport care așteaptă să fie utilizat ca spațiu de învățat afară.
Elevii vor fi îndrumaţi de către cadrele didactice implicate în proiect să înveţe, să observe, să experimenteze, ajungând ca în finalul proiectului care urmează să fie demarat să dobândească acele cunoştinţe care să-i conştientizeze cât de important este să trăim într-un mediu verde, curat şi acest lucru poate fi făcut de fiecare dintre noi.
Cu ajutorul partenerilor implicaţi, pe lângă activităţile demarate, vom încerca crearea unui spaţiu de învăţare în aer liber în grădina şcolii, atât de necesar în situaţia actuală de pandemie. Cu siguranţă, va fi un loc VERDE, PLIN DE CULOARE, atât de necesar şi aşteptat de către copii şi cadre didactice.
Prin activităţile ECO, de conştientizare a importanţei unui mediu curat, vom implica Agenţia de Mediu, prin desfăşurarea unor activităţi de tip vizionare de filmuleţe, discuţii, igienizarea parcului din apropierea şcolii. Cu obiectele care sunt supuse reciclării, vom realiza obiecte care vor fi expuse  şi vândute la un Târg de obiecte reciclate. Cu banii obţinuţi vom cumpăra plante ornamentale cu care vom amenaja grădina şi vom dona unor persoane vârstnice - DAR DIN DAR SE FACE RAI!.
Aceste activităţi vor fi marcate și prin dansuri în curtea şcolii; vom promova astfel MIŞCAREA într-un SPAŢIU PRIETENOS ŞI VERDE.
Cu ajutorul mass-media, a unor sesiuni foto, flashmob vom face cunoscute activităţile noastre şi vom contribui astfel la conştientizarea de către comunitate a importanţei educaţiei, a importanţei păstrării unui mediu curat şi sănătos.
ŞI SĂ NU UITĂM CĂ SCHIMBAREA VINE DE LA FIECARE DINTRE NOI, INDIFERENT DE VÂRSTĂ!
Prof. Gabriela Osvald
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ECO - agenții grădinari în acțiune.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:13 Ora de vară a Europei de Est