Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Luni, a început prima etapă a recensământului populației și locuințelor - autorecenzarea

Autorecenzarea

Luni, a început prima etapă a recensământului populației și locuințelor - autorecenzarea

Recensământul populației și locuințelor a început luni, 14 martie, cu prima etapă, cea a autorecenzării, aceasta fiind un element de noutate în România. Autorecenzarea poate fi asistată de un recenzor sau neasistată și are loc în perioada 14 martie - 15 mai.

Despre importanța Recensământului populației și locuințelor 2021 a vorbit președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la Instituția Prefectului Bihor, la care au luat parte prefectul județului, Dumitru Țiplea și primarul Oradiei, Florin Birta.
,,O dată la 10 ani, recensământul ne dă posibilitatea să actualizăm datele cu privire la populația României și multe alte date statistice care ne ajută să luăm decizii la nivel local și național, cu privire la dezvoltare și la strategiile care urmează să le implementăm.Noi avem de recenzat 283.747 de locuințe, am sectorizat județul, astfel că l-am împărțit în 580 de sectoare, cu o  medie de  490 de locuințe pe fiecare sector. Am intrat în această etapă de autorecenzare cu 207 recenzori A.R.A., fiind distribuiți în tot județul, în funcție de populație", a declarat, în deschiderea conferinței, prefectul Dumitru Țiplea.
Tudorel Andrei a explicat care este motivul pentru care procesul de autorecenzare a întâmpinat probleme tehnice și a anunțat că, în următoarele două zile, poate fi accesat link-ul https://autorecenzare.insse.ro., urmând ca autorecenzarea să fie reluată ulterior pe platforma anunțată inițial, respectiv www.recensamantromania.ro
,,Îmi cer scuze pentru micile inadvertențe care au fost la începutul acestei zile, inadvertențe pe care nu le consider neapărat normale. Deocamdată, autorecenzarea se poate realiza direct accesând link-ul https://autorecenzare.insse.ro. Toate aceste lucruri s-au întâmplat întrucât a fost un deosebit interes la prima oră și accesările au fost cu mult mai multe decât noi am proiectat interfața, însă sistemul face față autorecenzării", a precizat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.
Președintele I.N.S. România a menționat câteva dintre motivele pentru care recensământul este un proces foarte important la nivel național, dar și local.
,,Recensământul este unul dintre evenimentele mari ale societății românești, din mai multe motive. Avem nevoie de date la nivel de localitate și județ, atât pe componenta de populație, cât și pe componenta de locuințe. Culegem date pe care nu le avem din surse administrative, ci le obținem o dată la 10 ani. E vorba de caracteristicile etno-culturale (religia, limba maternă și etnia). După cum știți, o serie de fonduri sunt repartizate pentru populațiile împărțite pe aceste categorii, în funcție de datele înregistrate. Tocmai de aceea este foarte importantă mobilizarea populației ca să participe la acest recensământ. Totodată, recensământul stă la baza calculării populației rezidențiale la nivel local, începând cu anul 2024. După cum știți fondurile la nivel național sunt repartizate în funcție de dimensiunea populației rezidente și în funcție de fondul de locuințe și condițiile de locuit", a transmis Tudorel Andrei.
În ceea ce privește autorecenzarea asistată, Primăria Oradea pune la dispoziția populației 14 centre, unde cetățenii sunt așteptați pentru a-și completa formularul de recensământ. În fiecare centru există un recenzor care va ajuta cetățenii la utilizarea tabletei, la completarea formularului și care va răspunde oricăror posibile nelămuriri.
,,Mă bucur că avem o perioadă de autorecenzare, care este un element de noutate. Primăria Oradea a deschis în municipiu 14 centre de autorecenzare asistată care sunt amenajate în diferite cartiere care să acopere tot orașul. În Oradea o să avem 195 de recenzori alocați pentru etapa de recenzare din ușă în ușă. Faptul că avem două luni dedicate autorecenzării și alte două luni pentru recenzarea din ușă în ușă, înseamnă că vom aveam o situație cât se poate de aproape de realitate la finalul acestui demers. Noi am propus alocarea sumei de 65 de mii de lei pentru promovarea pe plan local și județean a R.P.L. 2021, cred că cu cât vom face o promovare mai activă, vom avea rezultate mai reale și mai aproape de adevăr", a precizat primarul Florin Birta.
Centrele sunt deschise în perioada 14 martie - 15 mai, de luni până duminică, în intervalul orar 12.00 - 18.00. Excepție fac centrele de autorecenzare de la sediul Primăriei Oradea și Direcției de Asistență Socială Oradea, al căror program va fi între orele 8.00 - 16.00.
De menționat, că în această perioadă destinată autorecenzării, cetățenii pot să se autorecenzeze și de acasă sau din orice alt spațiu în care au la dispoziție un telefon, o tabletă sau un laptop conectat la internet. Astfel, formularul online poate fi completat pe baza unui nume de utilizator și a unei parole.
O zi liberă din partea angajatorului pentru cei care se autorecenzează
De reținut că persoanele care vor parcurge etapele online ale formularului de recensământ vor avea dreptul din partea angajatorului, la o zi liberă plătită conform O.U.G. nr. 19/2020.
Dovada înregistrării online se va face prin  prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, cod care va fi generat automat după transmiterea formularului.
Cele 14 centre din Oradea sunt amenajate în următoarele locații:
- Centrul Social Multifuncțional Nufărul, str. Nufărului nr.47, bl. D111
- Centrul Social Multifuncțional Ioșia I, str. Al. Cazaban, nr.51
- Centrul Social Multifuncțional Ioșia II, str. Aleea Călinului nr. 9   
- Centrul Social Multifuncțional Rogerius I, str. Ep. Ioan Suciu nr. 1, bl. ZP1
- Centrul Social Multifuncțional Rogerius II, str. Apostol Andrei, nr. 58, bl. C30
- Școala Gimnazială Ioan Slavici, str. Calea Clujului, nr. 188           
- Școala  Gimnazială Dimitrie Cantemir, str. Dimitrie Cantemir, nr.32
- Centrul Comercial ,,Lotus Center" str. Nufărului nr. 30     
- Școala Gimnazială Ioan Bogdan, str. Ioan Bogdan nr. 13 A          
- Liceul Tehnologic Sanitar Vasile Voiculescu, str. Calea Clujului, nr. 66    
- Hypermarket  ,,Auchan" și ,,Piata 100" (Obor), str. Ogorului nr. 171        
- Primăria Municipiului Oradea, str. Piața Unirii nr.1
- Primăria Municipiului Oradea, str. Piața Unirii nr.1
- Direcția de Asistență Socială Oradea, str. Primăriei, nr. 42 
Autorecenzarea asistată se face de pe tablete electronice puse la dispoziție în centre sau de pe echipamentul propriu al persoanei (telefon/tabletă) care se autorecenzează, dacă aceasta dorește.
Cine face obiectul recenzării în România?
Potrivit legislației, la recensământ sunt luate în considerare următoarele persoane:
-       persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetățenie, cu reşedinţa obişnuită în România;
-       persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
-       persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;
-       gospodăriile şi nucleele familiale;
-       clădirile de locuit;
-       clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;
-       locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
-       spaţiile colective de locuit.
La ce trebuie să fie atenți cei care se autorecensează?
Cetățenii trebuie să știe, că formularul pe care îl parcurg, va fi deja completat parțial cu anumite date obţinute din surse administrative prin colectarea indirectă.
Prin urmare, persoanele care își vor accesa online formularul de recenzare vor trebui să fie atente la câteva aspecte,  care  ar putea necesita modificări, și anume:
-       informaţiile deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;
-       adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;
-       întrebările din formularul individual;
-       răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte, dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei
-       răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuința, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate.
A II-a etapă a recensământului: 16 mai -17 iulie
După terminarea acestei prime etape de autorecenzare (14 martie - 15 mai) se va trece la cea de-a doua etapă a recensământului, cea a colectării datelor din teren. 
În etapa II, care se va desfășura în intervalul 16 mai - 17 iulie 2022, recenzorii vor merge în teren  pentru colectarea prin interviu față-în-față, asistată de calculator, pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online. (B.P.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:38:25 Ora standard a Europei de Est