Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cu ,,risipă” de culoare și multă inteligență, și-au primit, ieri, gazdele partenerii de proiect din Suedia, Grecia, Serbia, Turcia și Spania în ,,Capitala Art Nouveau a României”

În perioada 15-17 martie, la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan”, din Oradea, se desfășoară cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus +, cu tema „Inteligența verbală”

Cu ,,risipă” de culoare și multă inteligență, și-au primit, ieri, gazdele partenerii de proiect din Suedia, Grecia, Serbia, Turcia și Spania în ,,Capitala Art Nouveau a României”

Cu toată experiența didactică acumulată în reuniunile de proiect Erasmus+, cu multă sclipire și culoare, marți, 15 martie 2022, echipa de proiect a pedagogiștilor orădeni, în frunte cu doamna director Simona Nicoleta Martin și doamna profesor Maria Duma, coordonator de proiect, și-a primit regește, cu pâine și sare, cu mărțișoare, cu cântec, joc și voie bună, partenerii de proiect din Suedia, Grecia, Serbia, Turcia și Spania, aflați la Oradea, la cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus +,,Colors"- 2020-1-SE01-KA229-077901_5.

,,Pornind de la ,,Teoria Inteligențelor Multiple" a lui Gardner, întâlnirea transnațională de formare de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", dorește să dezvăluie, potrivit declarației coordonatorului de proiect, prof. Maria Duma, tipurile de inteligență pe care elevii le posedă și să le valorifice prin activitățile planificate, îmbunătățind calitatea actului educațional", după cum susține doamna profesor Maria Duma, omul-total al echipei de proiect, care a filmat și a filtrat totul prin prisma inteligenței sale verbale, cu sclipire și dăruire, pentru ca reuniunea de la Oradea să iasă ca la carte, un model de bune practici într-ale întâlnirilor Erasmus +.  
Proiectul este un parteneriat cu schimb interșcolar, fiind implementat în perioada 1.09.2020 - 31.08.2023, la nivelul ciclului primar din șase unități școlare din tot atâtea state, cu Suedia în calitate de țară coordonatoare, cu  - ,,Johannesskolan", școală coordonatoare, alături de cinci parteneri din: Grecia ,,4 DimotikoPefkon", România - Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea, Spania -,,Ceip El Peñascal", Serbia - PU „Nasa Radost" și Turcia - ,,Sehit Polis Volkan SabazIlkokulu".
Prima întâlnire de proiect a avut loc în perioada 1-7 octombrie 2021, în Turcia, la ,,Sehit Polis Volcan SabazIlkokulu" Kocaeli, amânată cu un an datorită contextului pandemic. La această mobilitate s-a dezbătut ,,Inteligența matematică".
Ieri dimineață, echipa vulcanică de proiect, alcătuită din: doamna director Simona Nicoleta Martin, doamna profesor Maria Duma, coordonatorul de proiect, și ceilalți opt membri: prof. Angela Clonda, Teodora Popa, Anamaria Horga, Aurelia Susan, Lazăr Cătălin, Rodica Panti, Emilia Blaga și economist Daniela Sidea, dimpreună cu cei doi directori adjuncți (Kleszken Eva și Bacter Călin Florin) își așteptau oaspeții cu mult drag în curtea colegiului, în clădirea claselor primare, cu artiștii pregătiți să dea tonul întâlnirii într-o atmosferă sărbătorească colorată, cu baloane, cântec, joc și voie bună, primiți în incintă, potrivit ospitalității românești, cu pâine, sare și mărțișoare.
Activitatea oficială de primire și prezentare s-a ținut în amfiteatrul școlii, sala de clasă a doamnei profesor Maria Duma, unde gazdele și-au copleșit partenerii cu mesaje, dedicații și atenții, cu un discurs colegial emoționant, susținut de doamna director Simona Nicoleta Martin, care a prezentat frumoasa carte de vizită a pedagogiștilor vulcanici orădeni, cu peste 230 de ani de dăinuire, cu peste 1.700 de elevi, cadre didactice și nedidactice, liceu biling, româno-spaniol, școală europeană, școală e-Twinning, școală acreditată Erasmus, bază de practică pedagogică...
Programul artistic, viu colorat, a continuat în amfiteatru cu un montaj ingenios și antrenant, pus în scenă de școlari primari isteți, purtători ai siglei și simbolurilor proiectului, cu reprezentate ale sexului frumos, manechine, pregătite și îmbrăcate aparte pentru a reprezenta cele șase țări partenere. Elevii clasei a IV-a A, sub îndrumarea doamnei prof. lb. engleză Popa Teodora Felicia, au prezentat o modalitate concretă de valorificare a inteligenței lingvistice prin prezentarea unei schițe teatrale, schiță compusă și pusă în scenă special pentru această mobilitate; interpretând roluri ale unor copii din cele șase țări ale Europei care se joacă împreună și poartă o conversație relevantă pe anumite stereotipuri culturale și alte idei prezentate deja în cadrul proiectului. Iar parada rochiilor din materiale reciclabile, cu elevele clasei a XI-a, a fost coordonată de d-na profesor Andrea Koșa.
Să fie pace în lume!
Trecând în revistă cele șase clase prinse în buchetul proiectului (plus clubul de robotică), spectacolul a fost total, de la o sală de clasă la alta, prin aranjamentul sălii și conținutul de idei vehiculate, gingășia și istețimea școlarilor, prin proiecțiile prezentate și prin cântecele interpretate (Prieteni-prieteni; Să fie pace în lume!). Cu toții erau ancorați în problematica proiectului, pregătiți să-i surprindă plăcut pe oaspeți cu cunoștințele însușite legate de cultură, civilizație și limbă, ale celor șase state (țară, capitală, drapel, monedă, tradiții, port popular, localități și personalități reprezentative, mâncăruri tradiționale...).
Regalul a fost semnat și parafat, la final, tot în amfiteatru, cu tablete și telefoane inteligente, într-un recital internațional inteligent, de elevii doamnei profesor Maria Duma.
La Primăria Oradea, cele șase delegații Erasmus au fost primite de domnul primar Florin Birta
În sala ,,Traian Moșoiu", complet schimbată, un adevărat ,,Parlament" orădean, delegațiile Erasmus au fost primite cu multă căldură de către domnul primar Florin Birta și de doamna Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor. Gazda mare le-a urat bun venit în ,,Capitala Art Nouveau a României", prezentându-le câteva date și repere orădene semnificative:
„Mă bucur că puteți fi prezenți, aici, în parteneriat cu Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", alături de care derulați această activitate. Suntem un oraș de aproximativ 200.000 de locuitori, iar în ultimii 10 ani am investit peste 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea comunității. Am avut un real sprijin din partea Uniunii Europene și vom continua să accesăm bani europeni. Suntem un oraș unic în Europa, deoarece, spre deosebire de multe orașe europene cu tradiție, aici sunt prezente patru episcopii: Episcopia Ortodoxă, Romano-Catolică, Greco-Catolică și Reformată. Asta demonstrează că orașul nostru trăiește într-o frumoasă comuniune", a subliniat domnul primar Florin Birta.
Doamna director Angela Lupșea ne-a vorbit despre istoria clădirii Primăriei Oradea, dar și despre alte obiective importante din municipiul nostru.
„Vă aflați în clădirea Primăriei care, din anul 1904, deservește toți cetățenii. Nu și-a schimbat această destinație niciodată. Este o clădire monument istoric, fiind rodul a patru proiecte de arhitectură. Primăria are un turn de peste 50 de metri, ce a deservit la 1904 ca punct de observare a pompierilor. Astăzi este un obiectiv îndrăgit datorită panoramei pe care o oferă asupra orașului și a malului Crișului Repede"..., a ținut să precizeze doamna director executiv Angela Lupșea.
La finalul întâlnirii, participanții au primit diplome, care atestă participarea lor la proiectul Erasmus; după care au urcat în turnul Primăriei.
Astăzi, de dimineață, delegațiile vor avea prezentări în sala de conferințe de la Ramada
Coordonatorul de proiect, doamna profesor Maria Duma, ne-a dezvăluit câte ceva și din activitățile de proiect din perioada următoare.
Astăzi (miercuri), spre exemplu, de dimineață, în sala de conferințe de la Ramada,în cadrul reuniunii de proiect, vor ava loc prezentări făcute de reprezentanții celor șase delegații. În deschidere orchestra simfonică, și soliști vocali și instrumentiști ai Liceului de Arte vor aduce primăvara europeană muzicală la Ramada.
Lector univ. dr. Ioana Cistelecan va prezenta modalități creative de citire a unui text în workshopul cu același nume. În zilele următoare, la Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Karla Melinda Barth va susține workshopul ,,Inteligența verbală". Clubul de lectură pe care Colegiul Național îl are la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" va prezenta creații literare în diferite limbi, dovedind deschiderea pe care elevii noștri o au pentru învățarea limbilor străine...
Cu cinste, prețuire și prietenie, cu sufletul deschis!
Cu mult drag și respect, în semn de înaltă prețuire pentru colegii profesori din cele cinci delegații, doamna profesor Maria Duma a ținut să ni-i prezinte nominal, felicitându-i și urându-le ședere plăcută și rodnică în Oradea și județul Bihor.
Delegația din Suedia este reprezentată, la Oradea, de Pär Olof  Blondell, Peter Söderholm și Jovana Gardovic; Grecia: Konstantinos Sourlıs și Konstantinos Traıanos; Serbia: Sandra Irsevic, Eleonora Starek și Jasna Skenderovic; Turcia: Murat Kanmaz, Dinçer  Torun, Mehtap Kılıç, Umut Özlem Tok, İlknurSönmez și Çiğdem Gülay; Spania:  Ricardo Delgado Escudero, Fern Elisabeth Norris și Narja den Breeyen.
I-am cunoscut și noi, ieri, și i-am admirat pentru voioșie, sinceritate, deschidere și prietenie!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (160 de poze) în Galeria foto: Cu ,,risipă” de culoare și multă inteligență, și-au primit, ieri, gazdele partenerii de proiect din Suedia, Grecia, Serbia, Turcia și Spania în ,,Capitala Art Nouveau a României”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:38 Ora standard a Europei de Est