Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Noi proiecte aprobate în ședința C.M.U.A.T.

Proiectul bicicletei cu suveniruri

Noi proiecte aprobate în ședința C.M.U.A.T.

În cadrul ședinței Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (C.M.U.A.T.) de săptămâna trecută, S.C Amaya Bacs S.R.L a solicitat aviz Arhitect Șef pentru amplasarea unui stand mobil, respectiv a unei biciclete cu suveniruri în trei puncte din oraș, respectiv Piața Unirii, Piața Ferdinand și str. Republicii.

„Municipiul Oradea se află printre acele orașe din România care s-a dezvoltat foarte frumos, în ultimii ani, ca oraș turistic, mii de persoane din țară și din afara țării venind la Oradea să viziteze centrul orașului și frumoasele clădiri de patrimoniu reabilitate. Proiectul bicicletei cu suveniruri va veni cu siguranță în întâmpinarea acestora, produsele comercializate fiind destinate promovării orașului. Practic, acesta este un alt tip de promovare a turismului cultural, unul cu influențe artistice. Astfel, prin tehnica desenului, a acuarelei și a gravurii e pus în valoare patrimoniul existent prin punctarea elementelor arhitectonice esențiale care dau un farmec aparte orașului nostru", a precizat viceprimarul Arina Moș.
Printre produsele comercializate se vor regăsi: magneți gravați din lemn, magneți personalizați  - tehnica acuarelă, semn de carte din lemn, tablouri cu principalele obiective turistice din Oradea, vederi inedite cu orașul. Toate produsele care vor fi comercializate pe bicicleta cu suveniruri sunt realizate integral de atelierul Kraft Laser din Oradea, desenele fiind realizate de designerul Adrian Samoilă.
Un alt proiect care a primit aviz favorabil este cel al firmei S.C Rapid Com S.R.L., care a solicitat aviz Arhitect Șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu - extindere spațiu comercial situat în Piața Cetății, nr. 28 (Restaurant Mamma Mia).
Prin P.U.D. se propune extinderea sălii de consumație pe locul actualei terase, terenul aflându-se în proprietatea beneficiarilor. Închiderea terasei spre domeniul public se va realiza din tâmplărie vitrată culisantă, astfel încât în sezonul cald acest spațiu să poată fi deschis și aerisit.
Un alt proiect avizat a fost cel al firmei S.C Viladina Construcții S.R.L, care a solicitat aviz Arhitect Șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) în vederea construirii unui imobil mixt cu două săli de evenimente, unități de cazare, amenajare incintă, organizare de șantier și branșare la utilități publice pe Calea Aradului, vizavi de aeroport (nr. cadastral 211793).
Conform Regulamentului Local de Urbanism pentru organizarea urbanistică a incintei a fost elaborat acest P.U.D.
Unitatea de cazare va avea un regim de înălțime P+ 3 E și va fi realizată în două etape. Prin proiect se propune amenajarea a 153 de locuri de parcare, din care șase vor fi destinate persoanelor cu dizabilități.
Suprafața terenului vizată de investiție este de 13.465 mp. Din aceasta, 3.220 mp va fi ocupată de clădiri, 2.728 de mp de zone verzi, iar restul de drumuri interioare și spații de parcare. Totodată, 707 mp se vor transfera în proprietatea municipiului Oradea pentru dezvoltarea drumului public.
„Realizarea acestei investiții va crește nivelul economic al zonei, dar și calitatea urbanistică și estetică, integrând funcțiunile propuse în zona studiată și creând noi locuri de muncă. Proiectul se realizează pe o zonă Et care permite funcțiuni de activități economice cu caracter terțiar și de tip comercial desfășurate în unități de mari dimensiuni", a precizat arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:46:57 Ora standard a Europei de Est