Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noi proiecte aprobate în ședința C.M.U.A.T.

Proiectul bicicletei cu suveniruri

Noi proiecte aprobate în ședința C.M.U.A.T.

În cadrul ședinței Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (C.M.U.A.T.) de săptămâna trecută, S.C Amaya Bacs S.R.L a solicitat aviz Arhitect Șef pentru amplasarea unui stand mobil, respectiv a unei biciclete cu suveniruri în trei puncte din oraș, respectiv Piața Unirii, Piața Ferdinand și str. Republicii.

„Municipiul Oradea se află printre acele orașe din România care s-a dezvoltat foarte frumos, în ultimii ani, ca oraș turistic, mii de persoane din țară și din afara țării venind la Oradea să viziteze centrul orașului și frumoasele clădiri de patrimoniu reabilitate. Proiectul bicicletei cu suveniruri va veni cu siguranță în întâmpinarea acestora, produsele comercializate fiind destinate promovării orașului. Practic, acesta este un alt tip de promovare a turismului cultural, unul cu influențe artistice. Astfel, prin tehnica desenului, a acuarelei și a gravurii e pus în valoare patrimoniul existent prin punctarea elementelor arhitectonice esențiale care dau un farmec aparte orașului nostru", a precizat viceprimarul Arina Moș.
Printre produsele comercializate se vor regăsi: magneți gravați din lemn, magneți personalizați  - tehnica acuarelă, semn de carte din lemn, tablouri cu principalele obiective turistice din Oradea, vederi inedite cu orașul. Toate produsele care vor fi comercializate pe bicicleta cu suveniruri sunt realizate integral de atelierul Kraft Laser din Oradea, desenele fiind realizate de designerul Adrian Samoilă.
Un alt proiect care a primit aviz favorabil este cel al firmei S.C Rapid Com S.R.L., care a solicitat aviz Arhitect Șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu - extindere spațiu comercial situat în Piața Cetății, nr. 28 (Restaurant Mamma Mia).
Prin P.U.D. se propune extinderea sălii de consumație pe locul actualei terase, terenul aflându-se în proprietatea beneficiarilor. Închiderea terasei spre domeniul public se va realiza din tâmplărie vitrată culisantă, astfel încât în sezonul cald acest spațiu să poată fi deschis și aerisit.
Un alt proiect avizat a fost cel al firmei S.C Viladina Construcții S.R.L, care a solicitat aviz Arhitect Șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) în vederea construirii unui imobil mixt cu două săli de evenimente, unități de cazare, amenajare incintă, organizare de șantier și branșare la utilități publice pe Calea Aradului, vizavi de aeroport (nr. cadastral 211793).
Conform Regulamentului Local de Urbanism pentru organizarea urbanistică a incintei a fost elaborat acest P.U.D.
Unitatea de cazare va avea un regim de înălțime P+ 3 E și va fi realizată în două etape. Prin proiect se propune amenajarea a 153 de locuri de parcare, din care șase vor fi destinate persoanelor cu dizabilități.
Suprafața terenului vizată de investiție este de 13.465 mp. Din aceasta, 3.220 mp va fi ocupată de clădiri, 2.728 de mp de zone verzi, iar restul de drumuri interioare și spații de parcare. Totodată, 707 mp se vor transfera în proprietatea municipiului Oradea pentru dezvoltarea drumului public.
„Realizarea acestei investiții va crește nivelul economic al zonei, dar și calitatea urbanistică și estetică, integrând funcțiunile propuse în zona studiată și creând noi locuri de muncă. Proiectul se realizează pe o zonă Et care permite funcțiuni de activități economice cu caracter terțiar și de tip comercial desfășurate în unități de mari dimensiuni", a precizat arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:36 Ora de vară a Europei de Est