Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un lanț uman pe pietonala orădeană

Miercuri, de Ziua Pământului

Un lanț uman pe pietonala orădeană

Dna Olimpia Urdea, președintele Asociației D’Art, și echipa sa de proiect (alcătuită din 14 persoane) au reușit să mobilizeze, miercuri (22 aprilie 2009), de Ziua Pământului, forțe importante pentru a transmite prin mijloace și procedee diverse mesajul proiectului: „susținerea producției artistice într-un mesaj de tip “eco-arta”, respectarea normelor europene de reciclare și refolosire a deșeurilor, mergând mai departe, la efectele încălzirii globale, la sensibilizarea cetățenilor asupra gestionării resurselor naturale disponibile vizând totodată aspectele ce pot ameliora sănătatea individului și a vieții în general. O sensibilizare și o constientizare ecologică, gândită în termeni artistici, a producției de artă contemporană...”

 Prin costumație ecologică, afișe, postere, prin joc și cântec, preșcolari și școlari, liceeni și studenți au ținut să lanseze semnale, să atragă atenția trecătorilor, cetățenilor și opiniei publice, în general, prin intermediul mijloacelor mass-media, pentru stoparea poluării de orice fel și gestionării raționale a resurselor naturale...
În lanțul uman, alcătuit pe strada Republicii (în zona pietonală, între orele 13.00 și 14.00), s-au prins  preșcolari de la Grădinița nr. 28 – “Nufărul” (însoțiți de educatoarele lor, Cornelia Krajcsi, Maria Cioară, Elena Indrie și Florica Ghiță, elevi din clasele a II-a C, a III-a D și F de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (conduși de înv. Toth Mirela, Maria Floruț și Gabriela Negruț), liceeni artiști de la Liceul de Artă, însoțiți de prof. Doina Tătar, Racz Ervin și Maria Boșca David, elevi din clasa a II-a C de la Școala cu clasele I-VIII din Oșorhei, împreună cu învățătoarea lor, inst. Ioana Moț, la un capăt al lanțului, iar la celălalt, elevi din clasa a III-a C de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu”, îndrumați de inst. Steliana Cârciumaru, puși pe cântat și dansat. De la un capăt la altul, Mihai Dacin „defila” și intervieva pe toată lumea, cerându-le să-și prezinte masca sau materialele confecționate, precum și mesajul. Manechine ale Agenției Amalia Judea Art & Fashion și eleve de la Grupul Școlar „Andrei Șaguna”, însoțite de prof. Cristina Dulău și Felicia Burcia, prezentau ținute provocatoare din materiale recuperabile și refolosibile. În preajma grupului coordonat de președintele Asociației D’Art, Olimpia Urdea, i-am reperat pe prof. Felicia Goina, de la Palatul Copiilor și Elevilor, ec. Călin Mocanu, directorul A.P.M. Bihor, împreună cu ing. Loredana Tîrț și Ioana Lascu...
 Diseminarea lucrărilor realizate în cadrul proiectului va continua, vineri, 24 aprilie, la Centrul Cultural Posticum Oradea, începând cu ora 16.00, în contextul unei expoziții din domeniul artelor vizuale, a unei comunicări legate de tematica proiectului și prezentări de modă, vizând promovarea tinerilor artiști, în acord cu obiectivele Asociației D’Art. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un lanț uman pe pietonala orădeană.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:55:40 Ora standard a Europei de Est