Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Expoziție itinerantă „Caravana eroilor”

Proiect muzeal „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”

Expoziție itinerantă „Caravana eroilor”

Miercuri, 9 martie 2022, când s-a marcat Ziua Foștilor Deținuți Politic, Muzeul Țării Crișurilor a vernisat, la secția Muzeul Orașului Oradea, expoziția itinerantă „Caravana eroilor", închinată martirilor români din temnițele comuniste.

Totodată, în prezența a numeroși liceeni, a fost lansat și proiectul muzeal „Uitarea înseamnă o nouă condamnare".
În deschiderea vernisajului, au luat cuvântul prof. univ. dr. Florin-Gabriel Moisa, managerul interimar al Muzeului Țării Crișurilor, curatorul expoziției dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea, Iuliu Papp, fost deținut politic, respectiv dr. Ioan Ciorba, șeful secției Muzeului Orașului Oradea. Printre invitați s-a aflat PSS Sofronie Drincec, episcopul Ortodox al Oradiei, urmași ai foștilor deținuți politic, dar și elevii clasei a XII-a A și B de la Colegiul Național „Mihai Eminescu", însoțiți de prof. dr. Elena Cristina Marian.
Expoziția itinerantă „Caravana eroilor" a fost organizată în parteneriat cu Asociația Ortodoxia Tinerilor și Asociația Micul Beiușean. Ea cuprinde o serie de bannere. Fiecare panou prezintă în mod sintetic o etapă istorică (cronologia instaurării regimului comunist în România; harta Gulagului Românesc; distrugerea partidelor politice și a monarhiei; legislația represivă; distrugerea Armatei Române și distrugerea Poliției Române; Securitatea; comunizarea învățământului românesc; colectivizarea agriculturii și răscoale țărănești; mișcările studențești; deportările; Canal Dunăre - Marea Neagră; reeducarea - Fenomenul Pitești; rezistența anticomunistă din munți) sau o mini-biografie (episcopul ortodox al Oradiei Nicolae Popoviciu, pr. Ioan Iovan, Traian Dorz etc.).
De asemenea, cu ajutorul copiilor foștilor deținuți politic din Bihor, au fost expuse o serie de obiecte care au legătură cu detenția sau domiciliul obligatoriu al părinților lor: fotografii, scrisori, schițe și desene, bilet de eliberare, respectiv cărți scrise de foștii deținuți politic bihoreni.
În partea a doua a evenimentelor organizate pentru a marca 9 Martie - Ziua Foștilor Deținuți Politic, zi consacrată în calendarul ortodox și greco-catolic ca sărbătoare a celor 40 de Mucenici din Sevastia, a fost inaugurat și proiectul muzeal „Uitarea înseamnă o nouă condamnare" care se adresează elevilor de liceu interesați de represiunea comunistă și memorialistica de detenției. Primii elevi care au luat parte la eveniment au fost cei din clasa a IX-a B și C de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu", însoțiți de prof. Anemona Nemeti și Gelu Serea.
Activitățile, care se vor derula în cadrul acestui program educativ, vizează, în prima parte, o prezentare a ceea ce a însemnat regimul carceral din perioada comunistă, susținută de muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș, apoi vizionarea unui documentar video, realizat cu unul dintre foștii deținuți politic bihoreni, respectiv, în ultima parte, se vor purta discuții privind rezistența și represiunea comunistă. Întâlnirile cu elevii se vor desfășura la secția Muzeului Orașului Oradea (Cetatea Oradea), Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41 și fiecărei clase de elevi i se va aloca o oră. Costul unui bilet de intrare este de 5 lei/persoană.
Cadrele didactice interesate sau elevii care doresc să cunoască mai mult despre ce a însemnat Gulagul românesc se pot înscrie, până pe 9 aprilie, la acest program la numărul de telefon: 0359/191.096.
(Amalia M.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Expoziție itinerantă „Caravana eroilor”.

Trimite email
sâmbătă, 1 februarie 2025, 21:43:13 Ora standard a Europei de Est