Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Municipalitatea deschide un centru de colectare a ajutoarelor destinate refugiaților ucraineni

„Mulțumesc societății civile din Oradea...”, primarul Florin Birta

Municipalitatea deschide un centru de colectare a ajutoarelor destinate refugiaților ucraineni

Primăria Oradea deschide un centru de colectare pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, vizavi de Karaviem, destinat colectării de ajutoare pentru ucrainenii aflați în zonele de conflict.

Astfel, începând de mâine, orădenii și companiile care doresc să ajute comunitatea din Ivano-Frankivsk, Ucraina și alte două orașe din est pot să doneze următoarele produse:
*mâncare de copii cu phenylketonuria *mâncare de copii de toate vârstele (cu durată mare de valabilitate) *pături, perne, haine călduroase, pantofi și haine de copii *prosoape și așternuturi de pat *scutece pentru copii și vârstnici *produse de igienă personală (bărbați și femei): periuțe și pastă de dinți, șampon, săpun etc *biscuiți, cereale cu durată mare de valabilitate *lapte praf *conserve *mâncare în pachete vidate cu termen de valabilitate lungă *saci de dormit *lanterne și baterii *
baterii externe pentru device-uri mobile (telefoane, tablete etc.).
Centrul de colectare va fi deschis sâmbătă și duminică, între orele 12.00 - 18.00, iar de luni până vineri, în intervalul orar 17.00 - 20.00. Cei care vor să doneze, sunt rugați să o facă cât mai repede, întrucât Crucea Roșie ar putea facilita transportul produselor colectate înspre comunitățile greu afectate, joi, 17 martie.
De asemenea, Primăria Oradea, cu sprijinul unor companii care vor dori să susțină acest demers, va achiziționa echipamente medicale necesare ucrainenilor din Ivano-Frankivsk. Pentru aprobarea sumei necesare acestei achiziții este necesară o hotărâre de Consiliu Local.
„Mulțumesc societății civile din Oradea care s-a mobilizat exemplar și care a oferit un real suport pentru oamenii greu afectați. De asemenea, apreciem deschiderea hotelierilor și companiilor din municipiu care, din proprie inițiativă, și-au manifestat spiritul civic prompt și au venit în sprijinul refugiaților", a transmis primarul Florin Birta.
Municipalitatea a pus deja la dispoziția refugiaților hotelul din Cetate, unde au fost cazate, până acum, 97 de persoane. De asemenea, au avut loc întâlniri cu Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Bihor, Fundația Comunitară Oradea, Direcția de Asistență Socială Oradea și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, cu scopul de a găsi soluții pentru refugiații care își părăsesc țara.
Reamintim, totodată, că există mai multe numere de telefon puse la dispoziția orădenilor care vor să întindă o mână de ajutor:
*D.A.S.O. Oradea - 0359.411.925 (în intervalul orar 8.00 - 16.00) și 0771.681.782
*D.G.A.S.P.C. Bihor -  0731.137.271 și 0731.137.295.
De asemenea, prin ordin de prefect, au fost operaționalizate, la C.J.C.C.I. Bihor, patru numere de telefon la care pot fi comunicate intențiile de ajutor: 0259.412.129; 0259.467.909; 0734.223.127; 0734.223.125. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:07 Ora de vară a Europei de Est