Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Maratonul lecturii” - o provocare pe viață

Promit să citesc toată viața!

„Maratonul lecturii” - o provocare pe viață

Totul a început cu acea primă activitate desfășurată în comun, de Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI), când cele două clase I, de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea (I B - prof. Codruța Faur și I D - prof. Cristiana Vidican) s-au întâlnit, pentru a se cunoaște mai bine, pentru a povesti despre cărțile pe care le citesc, dar și pentru a recomanda colegilor cartea preferată.

Discutând, au observat că au multe în comun: animale favorite, hobbyuri și modalități de a petrece timpul liber. A fost un prilej foarte bun de a-și împărtăși ce citesc, ce-i motivează să aleagă o anumită carte, cum și ce le-a stârnit interesul.
Astfel a apărut provocarea „Maratonul lecturii", prin care copiii s-au pus serios pe citit. Proiectul a durat trei săptămâni și a fost încurajat de doamna bibliotecar Dana Teședan, cu care am mai avut întâlniri tematice eficiente. Cu fiecare carte citită câștigau puncte. La început, unii au fost cam reticenți pentru că au crezut că vor fi premiați doar primii din clasă, cei care citesc mai repede. Dar au aflat că toți vor fi premiați, fiecare citind în ritmul său; cititul fiind motivul principal, dar urmau ca peste câteva zilele, ei să discute despre cele citite cu colegul de bancă și cu ceilalți, exprimând puncte de vedere, păreri legate de cele citite.
La finalul proiectului (între timp am sărbătorit și Ziua Națională a Lecturii - pe 15 februarie), toți copiii au fost premianți cu diplome, tot în cadrul unei activități comune; un nou prilej de socializare, când și-au expus și admirat tricourile înscrise și ele în concurs (e un fel de a spune): „Fii cool, citește o carte"! Ba mai mult, au făcut o promisiune (de credință) că vor continua să citească toată viața, „semnând angajamentul" cu degetul înmuiat în vopsea, lăsându-și amprenta pe coala albă a unei cărți speciale, carte (,,jurământ"), instituită cu prilejul maratonului.
Bucuria lor, la sfârșitul maratonului, a fost și bucuria noastră, a coordonatorilor acestor copii teribili de motivați, care s-au întors acasă convinși că-i vor motiva și pe părinți să citească împreună cu ei, zi de zi. Am fost încântate să-i vedem plini de elan, dornici să citească și în pauze, dar și la terminarea temelor (după After School). Cu adevărat maratonul i-a ambiționat...
Următoarea provocare va fi, se pare, o întâlnire cu un scriitor de literatură pentru copii, activitate pe care o vom desfășura tot în colaborare cu dna bibliotecar Dana Teședan.
Codruța Faur & Cristiana Vidican  
Foto: Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (120 de poze) în Galeria foto: „Maratonul lecturii” - o provocare pe viață.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:20 Ora de vară a Europei de Est