Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Emoții în premieră pentru elevii clasei a VII-a

Matematica a luat-o înaintea tuturor!

Emoții în premieră pentru elevii clasei a VII-a

Elevii din clasa a VII-a au trăit, astăzi (vineri, 4 mai), emoțiile primei teze cu subiect unic, la nivel de țară. Părerea generală a profesorilor de specialitate și chiar și a elevilor este că nu s-a dat greu. „Un copil bun poate lua 10, dar pentru cei de nivel mediu, volumul de muncă era mult prea mare!”

Cele 11 puncte (item-uri), ca să fie rezolvate în 50 de minute, însemna un ritm de lucru foarte bun, elevul neavând prea mult timp să stea pe gânduri. Unde mai pui că aveai și de desenat trapez, pătrat și triunghiuri, fie și numai pe ciornă, pentru a putea rezolva patru dintre puncte unde se cerea: aflarea înălțimii și perimetrului trapezului isoscel, lungimea laturilor unor triunghiuri (asemenea), latura unui triunghi dreptunghic sau aria unui pătrat. Iar punctul nr. 4, spun profesorii, nu a fost bine formulat: „Scrieți un număr rațional și un număr irațional!”(lăsând loc de interpretări, dacă elevul nu va respecta ordinea din formulare).

Așadar, primul hop a fost trecut. Urmează limba maternă în 10 mai și limba română, pe 17 mai.

Ar mai fi de obiectat faptul că mințile luminate din minister nu au respectat lucruri elementare în ceea ce privește curba efortului pe săptămână și pe zi, din moment ce și-au permis să fixeze o asemenea teză total neinsperat, în ultima zi a săptămânii de lucru pentru elevi, și la o oră la fel de nepotrivită!

Chiar nu s-a găsit nimeni în minister să-i șoptească dlui ministru (care, cică ar fi inginer) să nu fixeze teza tocmai vinerea, și la sfârșitul programului?!

Cât despre corectarea lucrărilor în centre de evaluare, cu doi sau chiar trei profesori pe lucrare, e totuși exagerat de mare deranjul, pentru o armată de profesori. Nu putem ști cât de eficient va fi un asemenea demers educațional.

Prezență sută la sută


La Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea nu a lipsit nimeni de la teză. La ora 12.00, elevii celor cinci clase de-a VII-a își ocupaseră locurile în bănci, în ordine alfabetică, repartizați în opt săli de clasă. Comisia, în frunte e cu directorul școlii, prof. Florian Hava, în calitate de președinte, a luat toate măsurile pentru ca elevii să poată să-și susțină lucrarea în cele mai bune condiții.  (Ovi Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:25 Ora de vară a Europei de Est