Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Trăiesc, gândesc, ÎMI PASĂ

Concursul de eseuri

Trăiesc, gândesc, ÎMI PASĂ

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea Oradea și cu sprijinul JURNALULUI BIHOREAN lansează liceenilor și studenților din județul nostru invitația de a participa la concursul de eseuri Trăiesc, gândesc, ÎMI PASĂ, cu titlul Țara Crișurilor ieri, azi și mâine.

Concursul urmărește să aducă un omagiu lui Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, jud. Bihor - d. 8 septembrie 1907, Oradea, jud. Bihor), scriitor, poet, publicist și fondator al revistei FAMILIA (1865, Budapesta), care a avut drept program răspândirea culturii române în Transilvania şi cultivarea limbii și a conștiinței naționale. 
În februarie 1866, Iosif Vulcan primește la sediul redacției, de la un privatist de la Gimnaziul din Cernăuți, o scrisoare însoțită de mai multe poezii, semnate de Mihail Eminovici. Redactorul Familiei este plăcut surprins de poeziile primite, ca atare îl debutează pe acesta cu poemul „De-aș avea", permițându-și însă o modificare, și anume românizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu, motiv pentru care este considerat și „nașul literar" al celui mai mare poet român. În 1880, Iosif Vulcan se mută la Oradea, unde va fi următorul sediu al revistei Familia, care continuă să apară, cu unele întreruperi, până în zilele noastre, în prezent aflându-se în subordinea Consiliului Județean Bihor. Pe toată durata vieții sale, Iosif Vulcan a fost un înfocat susținător al vieții culturale românești din Transilvania. În anul 1965, cu prilejul organizării festivităților de aniversare a unui veac de la apariția revistei Familia, în Oradea a fost inaugurat Muzeul Memorial „Iosif Vulcan", care se află în componența Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal. Este situat în centrul orașului, pe strada cu același nume, foarte aproape de malul Crișului Repede, de care îl desparte doar un mic parc, în care se află statuia lui Iosif Vulcan.
Prin acest concurs dorim să stimulăm implicarea activă a tinerilor în viața culturală a ținutului bihorean și a regiunii Țării Crișurilor. Urmărim capacitatea de documentare, dar și gândirea creativă a tinerilor raportată la ținuturile natale. Ne propunem ca elevii și studenții să-și dezvolte capacitatea de cercetare, sintetizare a cunoștințelor și gândirea creativă, facilitând integrarea lor în spațiul cultural orădean. Urmărim, de asemenea, educarea gustului pentru trecutul istoric, pentru obiceiurile și tradițiile ținutului în care trăiesc, având ca scop final integrarea socială și acceptarea diversității etnice și culturale a Țării Crișurilor.
Participarea presupune elaborarea unui eseu cu titlul „Tara Crișurilor, ieri, azi și mâine", ținând cont și de genericul concursului, „Trăiesc, Gândesc, ÎMI PASĂ". Eseul elaborat nu trebuie să fie doar o pură documentare, ci trebuie să conțină și opinia personală a participantului despre trecutul, prezentul și viitorul Țării Crișurilor. Fiind în colaborare cu Jurnalul Bihorean, va trebui să îndeplinească și anumite condiții de tehnoredactare: va fi elaborat în limba română, pe o foaie A4, maximum 5.000 de semne, redactat cu caractere Times New Roman 12, linespacing 1.5, aliniat justify. Eseurile vor fi trimise în format electronic, sub forma doc/docx pe adresa de e-mail pedagogiemuzeala@mtariicrisurilor.ro. Odată cu trimiterea lor, participanții trebuie să comunice numele, vârsta, școala, fotografia personală și acceptul ca acestea să poată fi publicate odată cu eseurile, în cazul în care vor fi câștigătoare. Lucrările vor fi evaluate de un juriu de specialitate și vor fi desemnate trei premii: I, II, și III. Premiul I: publicarea eseului câștigător în Jurnalul Bihorean și pe pagina de Facebook a muzeului, precum și o vizită gratuită la toate muzeele noastre (Muzeul Țării Crișurilor, muzeele memoriale „Iosif Vulcan", „Aurel Lazăr" și „Ady Endre" și Muzeul Orașului Oradea). Premiul II: publicarea eseului pe pagina de Facebook a muzeului și o vizită gratuită la două dintre muzeele noastre, la alegere, și premiul III: publicarea eseului pe pagina de Facebook a muzeului și o vizită gratuită la unul dintre muzeele noastre, la alegere.
Perioada de înscriere a lucrărilor este 4-22 martie 2022, iar anunțarea câștigătorilor va avea loc în data de 29 martie 2022 (pe pagina de Facebook a muzeului, pe site și în presă).
Premierea se va face la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan", în 31 martie 2022, cu ocazia împlinirii a 181 de  ani de la nașterea publicistului și scriitorului bihorean.
*Persoana de contact este Lavinia Ungureanu, muzeograf la secția Relații Publice și Expoziții, responsabilă de proiect, care poate fi sunată pentru detalii, de luni până vineri, între orele 9.00-16.00, la numărul de telefon 0259/706101. (Amalia M.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:56:09 Ora standard a Europei de Est