Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Măsuri de sprijin pentru studenții din Ucraina

Ministerul Educației

Măsuri de sprijin pentru studenții din Ucraina

În data de 2.03.2022, ministrul Educației a emis un ordin privind mobilitatea academică a studenților pentru a veni în sprijinul tinerilor care frecventau instituții de învățământ superior din Ucraina.

Ordinul prevede că studenții care nu pot dovedi studiile parcurse prin documente emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat-o în Ucraina se pot înscrie în universitățile din România în urma unei evaluăripe baza unor criterii proprii și cu respectarea bunelor practici internaționale.
Astfel, pe baza acestei evaluări, universitățile din România pot decide cu privire la recunoașterea și acordarea creditelor de studiu transferabile. Înainte de finalizarea studiilor, studenții din Ucraina vor fi nevoiți să prezinte instituției de învățământ superior din România diplomele care i-au permis accesul în ciclul de studii la care a fost înmatriculat.
Mobilitatea academică pentru cetățenii din afara Uniunii Europene care provin din instituții de învățământ superior din Ucraina se realizează ca urmare a demersului studentului, cu acordul instituției primitoare.
În cadrul acestei măsuri, doar cetățenii ucraineni pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat. Cetățenii din state terțe ale Uniunii Europene nu pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat, mobilitatea academică a acestora se va realiza, în continuare, cu taxă.
***
Support measures for students from Ukraine [EN]
On 2 March 2022, the Minister of Education issued an order regarding the academic mobility of students to come to the aid of young people attending higher education institutions in Ukraine.
The order stipulates that students who cannot verify their studies through documents issued by the higher education institution they attended in Ukraine can enroll in Romanian universities following an assessmentbased on university's own criteria and in compliance with international practices.
Thus, based on this assessment, Romanian Universities can decide on the recognition and granting of transferable study credits. Before completing their studies, students from Ukraine will have to present to the Romanian higher education institution the diplomas that allowed them access to the study cycle in which they were enrolled.
All students must apply with their desired host university for a place within this special mobility measure meant exclusively for citizens from outside the European Union who come from higher education institutions in Ukraine. The transfer is subject to approval by the host institution.
Under this measure, Ukrainian citizens only can benefit from state funding. All other students who benefit from academic mobility under this measure will be considered self-funded and cannot benefit from funding from the state budget.
***
Mesures de soutien pour les étudiants ukrainiens [FR]
Le 2.03.2022, le ministre de l'Éducation a pris un arrêté ministériel relatif à la mobilité académique des étudiants afin de venir en aide aux jeunes inscrits en formation universitaire dans les établissements d'enseignement supérieur en Ukraine.
L'ordonnance précise que les étudiants qui ne peuvent pas prouver le parcours / le niveau de leurs études par des documents délivrés par l'établissement d'enseignement supérieur qu'ils ont fréquenté en Ukraine peuvent s'inscrire dans les universités roumaines après une évaluation qui sera basée sur des critères propres à chaque université et en tenant compte des bonnes pratiques internationales.
Ainsi, sur la base de cette évaluation, les universités roumaines peuvent décider de la reconnaissance et de l'octroi de crédits d'études transférables. Avant de finaliser leurs études, les étudiants ukrainiens devront présenter à l'établissement d'enseignement supérieur roumain les diplômes qui leur ont permis d'accéder au cycle d'études dans lequel ils étaient inscrits.
Pour les citoyens hors l'Union européenne, y inclus l'CEE et la Suisse, qui viennent d'établissements d'enseignement supérieur d'Ukraine, la mobilité académique est réalisée suite à une demande faite par l'étudiant et avec le consentement de l'établissement d'accueil.
Dans le cadre de cette mesure, seuls les citoyens ukrainiens peuvent bénéficier d'un financement du budget de l'État. Les citoyens des pays tiers ne peuvent pas bénéficier d'un financement du budget de l'État, leur mobilité académique continuera d'être payante.
***
Alte informații utile sunt publicate ► aici.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:32 Ora de vară a Europei de Est