Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Măsuri de sprijin pentru studenții din Ucraina

Ministerul Educației

Măsuri de sprijin pentru studenții din Ucraina

În data de 2.03.2022, ministrul Educației a emis un ordin privind mobilitatea academică a studenților pentru a veni în sprijinul tinerilor care frecventau instituții de învățământ superior din Ucraina.

Ordinul prevede că studenții care nu pot dovedi studiile parcurse prin documente emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat-o în Ucraina se pot înscrie în universitățile din România în urma unei evaluăripe baza unor criterii proprii și cu respectarea bunelor practici internaționale.
Astfel, pe baza acestei evaluări, universitățile din România pot decide cu privire la recunoașterea și acordarea creditelor de studiu transferabile. Înainte de finalizarea studiilor, studenții din Ucraina vor fi nevoiți să prezinte instituției de învățământ superior din România diplomele care i-au permis accesul în ciclul de studii la care a fost înmatriculat.
Mobilitatea academică pentru cetățenii din afara Uniunii Europene care provin din instituții de învățământ superior din Ucraina se realizează ca urmare a demersului studentului, cu acordul instituției primitoare.
În cadrul acestei măsuri, doar cetățenii ucraineni pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat. Cetățenii din state terțe ale Uniunii Europene nu pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat, mobilitatea academică a acestora se va realiza, în continuare, cu taxă.
***
Support measures for students from Ukraine [EN]
On 2 March 2022, the Minister of Education issued an order regarding the academic mobility of students to come to the aid of young people attending higher education institutions in Ukraine.
The order stipulates that students who cannot verify their studies through documents issued by the higher education institution they attended in Ukraine can enroll in Romanian universities following an assessmentbased on university's own criteria and in compliance with international practices.
Thus, based on this assessment, Romanian Universities can decide on the recognition and granting of transferable study credits. Before completing their studies, students from Ukraine will have to present to the Romanian higher education institution the diplomas that allowed them access to the study cycle in which they were enrolled.
All students must apply with their desired host university for a place within this special mobility measure meant exclusively for citizens from outside the European Union who come from higher education institutions in Ukraine. The transfer is subject to approval by the host institution.
Under this measure, Ukrainian citizens only can benefit from state funding. All other students who benefit from academic mobility under this measure will be considered self-funded and cannot benefit from funding from the state budget.
***
Mesures de soutien pour les étudiants ukrainiens [FR]
Le 2.03.2022, le ministre de l'Éducation a pris un arrêté ministériel relatif à la mobilité académique des étudiants afin de venir en aide aux jeunes inscrits en formation universitaire dans les établissements d'enseignement supérieur en Ukraine.
L'ordonnance précise que les étudiants qui ne peuvent pas prouver le parcours / le niveau de leurs études par des documents délivrés par l'établissement d'enseignement supérieur qu'ils ont fréquenté en Ukraine peuvent s'inscrire dans les universités roumaines après une évaluation qui sera basée sur des critères propres à chaque université et en tenant compte des bonnes pratiques internationales.
Ainsi, sur la base de cette évaluation, les universités roumaines peuvent décider de la reconnaissance et de l'octroi de crédits d'études transférables. Avant de finaliser leurs études, les étudiants ukrainiens devront présenter à l'établissement d'enseignement supérieur roumain les diplômes qui leur ont permis d'accéder au cycle d'études dans lequel ils étaient inscrits.
Pour les citoyens hors l'Union européenne, y inclus l'CEE et la Suisse, qui viennent d'établissements d'enseignement supérieur d'Ukraine, la mobilité académique est réalisée suite à une demande faite par l'étudiant et avec le consentement de l'établissement d'accueil.
Dans le cadre de cette mesure, seuls les citoyens ukrainiens peuvent bénéficier d'un financement du budget de l'État. Les citoyens des pays tiers ne peuvent pas bénéficier d'un financement du budget de l'État, leur mobilité académique continuera d'être payante.
***
Alte informații utile sunt publicate ► aici.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:45:47 Ora standard a Europei de Est