Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Consulul german la Timișoara, doamna Regina Lochner, în vizită la Primăria Oradea

Viceprimarul Arina Moș a primit, luni, vizita consulului german la Timișoara,

Consulul german la Timișoara, doamna Regina Lochner, în vizită la Primăria Oradea

Viceprimarul Arina Moș, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, a primit luni, 28 februarie 2022, la Primăria Oradea, vizita consulului german la Timișoara, doamna Regina Lochner.

Aceasta și-a exprimat recunoștința de a fi primită de executivul Primăriei Oradea și al Consiliului Județean Bihor.
La rândul său, viceprimarul Arina Moș a precizat: „Suntem bucuroși și onorați să primim azi vizita d-voastră. Dorința noastră este de a colabora și a dezvolta relații foarte bune între cele două țări. Totodată, suntem deschiși investitorilor din Germania care doresc să investească în Oradea, dar și turiștilor care doresc să ne vizite orașul, simbol al arhitecturii Art Nouveau".
Înaintea vizitei la Primăria Oradea, consulul german la Timișoara, doamna Regina Lochner, a vizitat Liceul German „Friedrich Schiller", exprimându-și dorința ca această unitate de învățământ să poată fi reabilitată.
În acest sens, Primăria Oradea are pregătită deja o documentație de avizare a lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea Liceului German „Friedrich Schiller" (învățământ gimnazial și liceal) de pe str. William Shakespeare 22, lucrările fiind  în  valoare de 8,5 milioane de lei. Obiectivul de investiții a fost introdus de Compania Națională de Investiții pe lista sinteză a subprogramului „Unități și instituții de învățământ de stat", aprobată prin Ordin Ministerului Dezvoltării nr. 116/31.01.2022.
„Majoritatea unităților de învățământ din Oradea sunt reabilitate pe fonduri europene, dar și cu sprijin de la bugetul local. Facem așadar tot ce ține de noi pentru a schimba în bine zona de infrastructură a învățământului orădean. Totodată, suntem deschiși schimburilor de experiență între elevii noștri și elevii din Germania, fiind interesați de modele de bună practică care pot aduce plus valoare comunității", a completat viceprimarul Arina Moș.
Prin acest proiect clădirea va fi adusă la standarde europene. Astfel, se vor aplica soluții de termoizolație ecologice și eficiente, schimbarea tâmplăriilor, refacerea completă a instalațiilor termice, a sistemelor de ventilare şi climatizare, a sistemelor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor aferente şi racordarea la sistemele de încălzire centralizată. Se va înlocui mobilierul, se vor introduce soluții tech care să facă procesul de educație mai atractiv, va crește nivelul de colectare selectivă a deșeurilor în spațiile de clasă și în spațiul de depozitare comun din cadrul școlii, inclusiv îmbunătățirea estetică a platformei comune de depozitare temporară deșeuri.
Corpul de clădire al  Liceului German „Friedrich Schiller" din Piața Cazărmii, nr. 7 (învățământ primar) va și el reabilitat, în prezent documentația de avizare a lucrărilor de intervenție aflându-se în curs de elaborare. Municipalitatea va depune acest proiect spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.).
„Avem foarte mulți copii care s-au înscris la Liceul german tocmai pentru a învăța și aprofunda limba germană, conștienți fiind de oportunitățile de carieră pe care le oferă cunoașterea acestei limbi. Acest lucru întregește faptul că în Oradea și în județul Bihor s-au înființat mai multe parcuri industriale care au atras investitori puternici, spre care tinerii pot veni mult mai ușor cunoscând limba germană. Practic avem un produs integrat de resursă umană exact în zona aceasta a Oradiei", a precizat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
La finalul întâlnirii, consulul german la Timișoara, doamna Regina Lochner, și-a exprimat intenția ca undeva spre toamnă, când situația pandemică se va mai liniști, să se organizeze o întâlnire comună la Oradea, la care să participe reprezentanții administrației locale, a unităților de învățământ, a mediului economic și de afaceri, în  scopul unei mai bune comunicări prin care să se identifice și să se rezolva probleme acolo unde ar exista. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:20 Ora de vară a Europei de Est