Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnire cu prozatorul Cătălin Dorian Florescu

Luni, eveniment deosebit la Facultatea de Litere

Întâlnire cu prozatorul Cătălin Dorian Florescu

În organizarea catedrei de limba și literatura română și a departamentului de limba și literatura germană, Facultatea de Litere a universității orădene a găzduit un eveniment unic. Deși, în cadrul acestei facultăți întâlnirile cu scriitori sunt organizate periodic, evenimentul desfășurat luni, 13 aprilie 2009, s-a bucurat de unicitate.

 În primul rând, acest lucru i s-a datorat invitatului special, prozatorul român de expresie germană Cătălin Dorian Florescu. Unice au fost prestația și contactul stabilite de autor cu publicul, unică a fost reacția acestuia, care mai bine de două ore, în număr de peste o sută, a savurat din plin întâlnirea cu renumitul scriitor.
 Cătălin Dorian Florescu, autor foarte cunoscut în spațiul literar german, și des premiat, nu este, din păcate, la fel de cunoscut și recunoscut în mediile culturale și universitare românești. Nu este însă și cazul Universității din Oradea. Aici, interesul studenților și cadrelor didactice pentru acest autor a fost dovedit și la întâlnirea de luni.
 În zi de Paște catolic, într-o frumoasă zi de aprilie, întâlnirea a însemnat pentru toți cei prezenți - organizatori, spectatori și invitat -, un moment rar, dătător de speranță pentru toți cei interesați de esența literaturii și vieții, în general, dar și pentru cei care și-au făcut din literatură o profesie didactică sau de credință.
 Autorul a fost prezentat de lectorul univ. dr. Florin Cioban, cel care încă de la începutul anilor 2000 încearca să îl apropie pe scriitorul român și elvețian, în același timp, de studenții săi, de cadrele didactice pe care le îndrumă, de cititorii orădeni, în general. Pentru a se înscrie încă de la început într-un bilingvism foarte potrivit autorului, în limba germană, un cuvânt de deschidere a prezentat lector univ. dr. Veronica Buciuman.
 Rămânând în aceeași alternanță a limbilor română și germană, scriitorul Cătălin Dorian Florescu și-a prezentat într-o manieră originală și captivantă romanele publicate anterior: „Vremea minunilor”, „Drumul scurt spre casă” și „Maseurul orb”. Din ultimul roman, publicat doar în limba germană, autorul a citit fragmente relevante. În premieră, înainte chiar de a fi apărut traducerea, publicul a avut revelația unor consistente fragmente de lectură în limba română, din romanul care urmează să apară și la noi: „Zaira”, roman care deja suscită interes.
 Deși întrebările ar fi putut curge încă mult timp, deși dialogul, atât de interesant, se lăsa greu încheiat, manifestarea a avut un final fericit, marcat de aplauze îndelungate...
 Felicitări organizatorilor pentru inițiativă, buna organizare și reușita manifestării. S-a dovedit astfel că literatura e vie, palpabilă și fascinantă, că există interes pentru literatură, dar că acesta trebuie cultivat și promovat tocmai acolo unde poate rodi cel mai frumos: în amfiteatrul facultății de litere... (Angelica B.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:17 Ora de vară a Europei de Est