Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Întâlnire cu prozatorul Cătălin Dorian Florescu

Luni, eveniment deosebit la Facultatea de Litere

Întâlnire cu prozatorul Cătălin Dorian Florescu

În organizarea catedrei de limba și literatura română și a departamentului de limba și literatura germană, Facultatea de Litere a universității orădene a găzduit un eveniment unic. Deși, în cadrul acestei facultăți întâlnirile cu scriitori sunt organizate periodic, evenimentul desfășurat luni, 13 aprilie 2009, s-a bucurat de unicitate.

 În primul rând, acest lucru i s-a datorat invitatului special, prozatorul român de expresie germană Cătălin Dorian Florescu. Unice au fost prestația și contactul stabilite de autor cu publicul, unică a fost reacția acestuia, care mai bine de două ore, în număr de peste o sută, a savurat din plin întâlnirea cu renumitul scriitor.
 Cătălin Dorian Florescu, autor foarte cunoscut în spațiul literar german, și des premiat, nu este, din păcate, la fel de cunoscut și recunoscut în mediile culturale și universitare românești. Nu este însă și cazul Universității din Oradea. Aici, interesul studenților și cadrelor didactice pentru acest autor a fost dovedit și la întâlnirea de luni.
 În zi de Paște catolic, într-o frumoasă zi de aprilie, întâlnirea a însemnat pentru toți cei prezenți - organizatori, spectatori și invitat -, un moment rar, dătător de speranță pentru toți cei interesați de esența literaturii și vieții, în general, dar și pentru cei care și-au făcut din literatură o profesie didactică sau de credință.
 Autorul a fost prezentat de lectorul univ. dr. Florin Cioban, cel care încă de la începutul anilor 2000 încearca să îl apropie pe scriitorul român și elvețian, în același timp, de studenții săi, de cadrele didactice pe care le îndrumă, de cititorii orădeni, în general. Pentru a se înscrie încă de la început într-un bilingvism foarte potrivit autorului, în limba germană, un cuvânt de deschidere a prezentat lector univ. dr. Veronica Buciuman.
 Rămânând în aceeași alternanță a limbilor română și germană, scriitorul Cătălin Dorian Florescu și-a prezentat într-o manieră originală și captivantă romanele publicate anterior: „Vremea minunilor”, „Drumul scurt spre casă” și „Maseurul orb”. Din ultimul roman, publicat doar în limba germană, autorul a citit fragmente relevante. În premieră, înainte chiar de a fi apărut traducerea, publicul a avut revelația unor consistente fragmente de lectură în limba română, din romanul care urmează să apară și la noi: „Zaira”, roman care deja suscită interes.
 Deși întrebările ar fi putut curge încă mult timp, deși dialogul, atât de interesant, se lăsa greu încheiat, manifestarea a avut un final fericit, marcat de aplauze îndelungate...
 Felicitări organizatorilor pentru inițiativă, buna organizare și reușita manifestării. S-a dovedit astfel că literatura e vie, palpabilă și fascinantă, că există interes pentru literatură, dar că acesta trebuie cultivat și promovat tocmai acolo unde poate rodi cel mai frumos: în amfiteatrul facultății de litere... (Angelica B.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:59:58 Ora standard a Europei de Est