Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dialog între mediul de cercetare-inovare și companii din domeniile tehnologiilor emergente

Vineri, la Universitatea din Oradea

Dialog între mediul de cercetare-inovare și companii din domeniile tehnologiilor emergente

Universitatea din Oradea a fost, vineri, 25 februarie 2022, gazda unui eveniment dedicat dialogului între mediul de cercetare-inovare și companii din domeniile tehnologiilor emergente: robotică, automatizări, micro-electronică, materiale noi, Industry 4.0.

La întâlnirea care a avut loc în sala Consiliului de Administrație al Universității din Oradea, a fost luat parte și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, dl. Marcel Boloș. Alături de domnia sa au fost prezenți reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cristian Otgon, și directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi.
Universitatea din Oradea a fost reprezentată și ea la cel mai înalt nivel: rectorul, prof. univ. dr. habil. ing. Constantin Bungău, prorectorul, prof. univ. dr. Anca Dodescu, președintele Senatului Universității, conf. univ. dr. Vasile Căuș, prof. univ. dr. Eugen Macocian, decanul Facultății de Informatică și Științe, mai multe cadre didactice universitare și cercetători din domeniul specializărilor tehnologice.
La masa rotundă au luat parte reprezentanții a peste 20 de firme, care lucrează în  zona tehnologiilor de vârf și ai unor IMM-uri de profil din Oradea.
Domnul rector a susținut cuvântul de deschidere și de bun venit și a vorbit despre ,,importanța colaborării dintre mediul privat și Universitatea din Oradea, mai ales în ceea ce privește cercetarea, instituția orădeană fiind un actor important în acest domeniu".
Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat că, deși au trecut puține zile de la momentul în care a preluat acest mandat, este hotărât să obțină sume cât mai consistente, din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru domeniul înaltelor tehnologii. Proiectele care vor fi finanțate sunt, după cum a spus ministrul Boloș, cele ce țin de domeniul cercetării și digitalizării, dezvoltarea parcurilor științifice și tehnologice, a sistemelor de inovare și transferul de înalte tehnologii. „Dorim să sprijinim Universitatea din Oradea în vederea dezvoltării ei, mai ales în ceea ce privește continuarea investițiilor în Centrul de Transfer Tehnologic Smart Industries al Universității", a subliniat înaltul reprezentant guvernamental. Domnia Sa și-a arătat mulțumirea pentru buna colaborare dintre U.O. și Primăria Oradea, informație pe care a dobândit-o de la domnul primar, Florin Birta, în timpul întâlnirii la care a participat înainte de a veni la universitate.
Domnul Cristian Otgon a prezentat celor prezenți planul care urmează să fie implementat după ce negocierile cu U.E. se vor desfășura și a dat asigurări reprezentanților mediului privat și a IMM-urilor că se va ține cont de părerile lor.
„Scopul acestei întâlniri a fost acela de a aprofunda dialogul și înțelegerea nevoilor de la nivelul mediului privat și de a armoniza oferta de cercetare-inovare, cu valorificarea tehnologică, de la nivelul Universității din Oradea. Astfel, credem noi, putem crea cadrul ideal pentru ca dialogul să fie realizat în prezența autorităților naționale și regionale, relevante în ceea ce privește demersurile din aria inovării și transferului tehnologic", a explicat prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.
Reprezentanții Universității din Oradea și oaspeții lor au subliniat faptul că întâlnirea a fost importantă, în contextul dezvoltării Parcului Științific și Tehnologic Bihor și a Centrului de transfer tehnologic - Smart Industries, al Universității din Oradea. Cei prezenți au încercat să identifice, împreună, direcțiile de dezvoltare propuse prin Strategia de Specializare Inteligentă a regiunii Nord-Vest, pentru 2021-2027, și modul în care acestea pot fi aliniate ofertelor de finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:09 Ora de vară a Europei de Est