Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Oradea va avea un spital unificat, cu 1.946 de paturi

Din 26 februarie,

Oradea va avea un spital unificat, cu 1.946 de paturi

Primarul Florin Birta a prezentat joi, 24 februarie 2022, într-o conferință de presă ultimele detalii ale procesului de unificare a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu" cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.

Consiliul Local a aprobat în ședința de joi retragerea din administrarea Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu" a bunurilor proprietate a Municipiului Oradea și darea acestora în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.
Licitație publică pentru managementul Spitalului Clinic Județean
„Ieri am semnat dispoziția prin care a fost aprobată completarea structurii Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, ca urmare a desființării Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu. Astfel, începând cu data de 26 februarie 2022, Spitalul Clinic Județean de Urgență va funcționa cu un număr de 1.946 de paturi. Totodată, consiliul de administrație al Spitalului Clinic Județean a demarat procedura de selecție publică, prin licitație publică, a unei persoane juridice, care să se ocupe de managementul Spitalului Clinic Județean pentru următoarea perioadă. Astfel, până la data de 4 martie, firmele interesate pot depune oferte prin care să își exprime intenția de a participa la această licitație anunțată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice național și european", a precizat primarul Florin Birta.
Etapele procesului de unificare
Primarul Florin Birta a explicat apoi etapele parcurse în cadrul procesului de unificare. 
Procedura în vederea unificării a pornit anul trecut printr-o Hotărâre de Consiliu Local, prin care municipalitatea își manifesta intenția de a face această fuziune. După aceea, a urmat pregătirea documentației și transmiterea acesteia către Ministerul Sănătății, în vederea aprobării printr-o Hotărâre de Guvern a desființării Spitalului Municipal și a trecerii lui în subordonarea Spitalului Clinic Județean.
La finalul lunii decembrie a anului trecut a fost emisă Hotărârea de Guvern, cu un termen de 60 de zile, pentru ca Primăria Oradea să aprobe structura spitalului. Municipalitatea a înaintat Ministerului Sănătății propunerea de structură, iar zilele trecute s-a primit avizul pentru aceasta.
Prin urmare, s-a procedat la emiterea Dispoziției Primarului Municipiului Oradea pentru noua structură și pentru noua funcțiune a Spitalului Clinic Județean.
Conducere interimară, cu mandat până la finalul lunii martie
În acest moment, conducerea Spitalului Județean este una interimară, care are mandat până la finalul lunii martie. Ea va fi în continuare cea care se va ocupa și de structura nou preluată de la Spitalul Municipal.  
Intenţia municipalităţii este ca până la finalul lunii martie procedura de achiziție publică și de selectare a firmei care va conduce Spitalul Județean să fie finalizată, până atunci actuala conducere a Spitalului Județean fiind cea care va asigura conducerea unității sanitare.
„Doresc pe această cale să aduc o mulțumire publică echipei manageriale de la Spitalul Municipal, care a făcut o treabă foarte bună acolo și a adus spitalul pe  linie de plutire, fără datorii, făcându-și datoria așa acum trebuie. Le mulțumesc d-lui Chiană, d-lui Barabaș, d-lui Burtă și d-lui Dance pentru activitatea pe care au desfășurat-o aici", a declarat primarul Florin Birta.
Conform structurii aprobate de Ministerul Sănătății, toate contractele pe care le-a avut în vigoare Spitalul Municipal vor fi preluate de către Spitalul Județean, inclusiv angajații urmând să fie preluați în totalitate.
„Urmează ca după instalarea unei conduceri definitive la Spitalul Județean, să facem analize și evaluări și să luăm anumite decizii. De menționat că și contractele de finanțare ale Spitalului Municipal cu Casa de Asigurări de Sănătate vor fi preluate de Spitalul Județean, deci nu există niciun risc ca spitalul să rămână fără finanțare, nici măcar o zi", a încheiat primarul Florin Birta. (B.P.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:31:16 Ora standard a Europei de Est