Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea va avea un spital unificat, cu 1.946 de paturi

Din 26 februarie,

Oradea va avea un spital unificat, cu 1.946 de paturi

Primarul Florin Birta a prezentat joi, 24 februarie 2022, într-o conferință de presă ultimele detalii ale procesului de unificare a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu" cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.

Consiliul Local a aprobat în ședința de joi retragerea din administrarea Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu" a bunurilor proprietate a Municipiului Oradea și darea acestora în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.
Licitație publică pentru managementul Spitalului Clinic Județean
„Ieri am semnat dispoziția prin care a fost aprobată completarea structurii Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, ca urmare a desființării Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu. Astfel, începând cu data de 26 februarie 2022, Spitalul Clinic Județean de Urgență va funcționa cu un număr de 1.946 de paturi. Totodată, consiliul de administrație al Spitalului Clinic Județean a demarat procedura de selecție publică, prin licitație publică, a unei persoane juridice, care să se ocupe de managementul Spitalului Clinic Județean pentru următoarea perioadă. Astfel, până la data de 4 martie, firmele interesate pot depune oferte prin care să își exprime intenția de a participa la această licitație anunțată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice național și european", a precizat primarul Florin Birta.
Etapele procesului de unificare
Primarul Florin Birta a explicat apoi etapele parcurse în cadrul procesului de unificare. 
Procedura în vederea unificării a pornit anul trecut printr-o Hotărâre de Consiliu Local, prin care municipalitatea își manifesta intenția de a face această fuziune. După aceea, a urmat pregătirea documentației și transmiterea acesteia către Ministerul Sănătății, în vederea aprobării printr-o Hotărâre de Guvern a desființării Spitalului Municipal și a trecerii lui în subordonarea Spitalului Clinic Județean.
La finalul lunii decembrie a anului trecut a fost emisă Hotărârea de Guvern, cu un termen de 60 de zile, pentru ca Primăria Oradea să aprobe structura spitalului. Municipalitatea a înaintat Ministerului Sănătății propunerea de structură, iar zilele trecute s-a primit avizul pentru aceasta.
Prin urmare, s-a procedat la emiterea Dispoziției Primarului Municipiului Oradea pentru noua structură și pentru noua funcțiune a Spitalului Clinic Județean.
Conducere interimară, cu mandat până la finalul lunii martie
În acest moment, conducerea Spitalului Județean este una interimară, care are mandat până la finalul lunii martie. Ea va fi în continuare cea care se va ocupa și de structura nou preluată de la Spitalul Municipal.  
Intenţia municipalităţii este ca până la finalul lunii martie procedura de achiziție publică și de selectare a firmei care va conduce Spitalul Județean să fie finalizată, până atunci actuala conducere a Spitalului Județean fiind cea care va asigura conducerea unității sanitare.
„Doresc pe această cale să aduc o mulțumire publică echipei manageriale de la Spitalul Municipal, care a făcut o treabă foarte bună acolo și a adus spitalul pe  linie de plutire, fără datorii, făcându-și datoria așa acum trebuie. Le mulțumesc d-lui Chiană, d-lui Barabaș, d-lui Burtă și d-lui Dance pentru activitatea pe care au desfășurat-o aici", a declarat primarul Florin Birta.
Conform structurii aprobate de Ministerul Sănătății, toate contractele pe care le-a avut în vigoare Spitalul Municipal vor fi preluate de către Spitalul Județean, inclusiv angajații urmând să fie preluați în totalitate.
„Urmează ca după instalarea unei conduceri definitive la Spitalul Județean, să facem analize și evaluări și să luăm anumite decizii. De menționat că și contractele de finanțare ale Spitalului Municipal cu Casa de Asigurări de Sănătate vor fi preluate de Spitalul Județean, deci nu există niciun risc ca spitalul să rămână fără finanțare, nici măcar o zi", a încheiat primarul Florin Birta. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:05 Ora de vară a Europei de Est