Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși, patronul spiritual al Liceului Tehnologic ,,C-tin Brâncuși” din Oradea

La 146 de ani de la naștere,

Omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși, patronul spiritual al Liceului Tehnologic ,,C-tin Brâncuși” din Oradea

Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai de seamă sculptori ai secolului XX, este patronul spiritual al Liceului Tehnologic de construcții care-i poartă numele.

Cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la nașterea acestuia, marele sculptor a fost omagiat de elevii din clasele a IX-a A, a X-a A și a X-a B, care au realizat desene grafice cu operele brâncușiene și diverse prezentări despre viața și opera marelui artist. Activitatea a fost organizată și coordonată de doamnele profesoare Monica Nistor și Angela Chiș.
Fascinați de viața marelui artist, urmărită în filme documentare, de călătoria acestuia din satul gorjean Hobița până la Craiova, București, Paris sau New York, dar și de ambiția și munca depusă de acesta până la a deveni un artist recunoscut internațional, elevii brâncușieni și-au etalat și ei talentul la desen și folosirea unor aplicații pentru a omagia viața și opera marelui artist.
A fost interesant pentru elevii brâncușieni să descopere cine și în ce măsură a influențat viața și traiectoria artistică a sculptorului,începând de la mama acestuia și continuând cu profesorii, muzele și prietenii ori criticii care, într-o anumită măsură au contribuit la opera acestuia. Au aflat astfel că sculpturile sale sunt realizate în diverse materiale:lemn (de stejar sau de castan), marmură sau bronz, sunt de inspirație folclorică ori sunt lucrări abstracte: capete ovoidale și păsări în zbor.
De asemenea elevii au descoperit cum au fost realizate unele dintre creațiile marelui sculptor, în special complexul de la Târgu-Jiu: Coloana Infinitului, Masa tăcerii și Poarta Sărutului. Au fost impresionați să descopere cât de scump se vând lucrările lui Brâncuși, dar și faptul că acestea ar fi putut aparține statului român prin testament, dar au fost refuzate, pe motiv că arta acestuia ar fi decadentă. Multe dintre capodoperele create de Brâncuși sunt expuse în Muzeul Național de Artă Modernă din Paris, statul francez fiind bucuros să accepte o astfel de donație (inclusiv atelierul acestuia). Sculpturile lui Brâncuși au fost expuse la galerii de artă din Statele Unite ale Americii, India sau din Paris, asigurându-și astfel faima internațională acestea fiind cumpărate de colecționari din toată lumea și abia mai târziu lucrările marelui artist au fost cunoscute și publicului din România.
Documentarele vizionate au adus în atenția elevilor și alte lucruri despre Brâncuși cum ar fi servirea celor care-i treceau pragul atelierului din Paris cu mămăligă cu brânză, dar și cu glume, despre viața boemă a artistului ori despre femeile frumoase și celebre care l-au inspirat pe acesta.
Elevii brâncușieni au învățat o lecție prețioasă cu această ocazie, nu doar despre geniul lui Brâncuși, cât mai ales că lucrurile prețioase se obțin prin studiu și multă muncă.
Prof. Monica Nistor
Găsiți mai multe imagini și filmulețe documentare aici:
https://ro.padlet.com/mnistorbh/wwm87ayzm47bd8me

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:30 Ora de vară a Europei de Est