Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

C.M.U.A.T . a avizat construirea unui supermarket în Cartierul Tineretului

Săptămâna trecută,

C.M.U.A.T . a avizat construirea unui supermarket în Cartierul Tineretului

Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (C.M.U.A.T.) a avizat în ședința de săptămâna trecută construirea unui supermarket Lidl în Cartierul Tineretului.

Zona vizată este momentan ocupată de un teren viran, nefolosit.
„Construirea unui supermarket în Cartierul Tineretului este mai mult decât binevenită, având în vedere că vorbim de un cartier nou și în dezvoltare. De altfel, realizarea unui magazin de alimentație publică a fost solicitată de locuitorii zonei de mai mulți ani. Acum, investiția va fi în sfârșit realizată, magazinul urmând să fie situat la intrarea în Cartierul Tineretului, respectiv la intrarea din Calea Clujului în str. Bacaloglu, în imediata vecinătate a parcului", a explicat viceprimarul Arina Moș.
Lidl România SCS a solicitat aviz arhitectului-şef pentru construirea unui supermarket Lidl - amenajări exterioare și reglementare acces în cartierul Tineretului, pe str. Bacaloglu (nr. cadastral 155 792 și 155791).
Solicitantul a primit aviz favorabil, urmând faza de consultare a populației în cadrul procedurilor legate de elaborare PUZ, după care proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local.
Terenul pe care se va construi magazinul este situat în zona funcțională ET (zonă de activități economice cu caracter terțiar și de tip comercial desfășurate în unități de mari dimensiuni) și M4 (zonă mixtă cu regim de construire deschis, adiacentă arterelor de importanță locală).
Spațiul aferent sălii de vânzare a magazinului este de 1.411 mp, iar numărul locurilor de parcare propuse este de 156, mai multe decât necesarul prevăzut de 90 de locuri.
Locuințe colective mici pe str. Cireșilor
S.C. Cireșilor Panoramic S.R.L. a prezentat C.M.U.A.T. un proiect de construire a unui ansamblu de locuințe cu 20 de corpuri de clădire pe str. Cireșilor.  În prezent, aici este un teren viran, situat la intrarea pe str. Cireșilor, la câteva sute de metri de intersecția cu str. Bihorului.
Beneficiarul a solicitat aviz de oportunitate pentru reglementarea terenului situat pe str. Cireșilor (nr. cadastral 174 122) în vederea dezvoltării de locuințe colective mici.
Comisia a analizat documentația și a solicitat întocmirea Planului Urbanistic Zonal pentru lucrările solicitate.
„Membrii comisiei au avut în vedere faptul că, în cea mai mare parte a ei, parcela se află în zona funcțională Uliu - zona de urbanizare cu locuințe cu regim redus de înălțime dispuse pe un parcelar de tip urban/locuințe colective mici) și în zona ALV - zonă a terenurilor agricole situate în intravilan - livezi și vii, fiind necesară elaborarea unei documentații de urbanism de tip PUZ. De asemenea, amplasamentul se află parțial pe situl arheologic Mânăstirea Paulină Sf. Fecioară de la Căpâlna, lângă izvorul Csurgo, fiind necesar inclusiv avizul Comisiei Zonale de Monumente", a precizat arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș.
După elaborarea PUZ-ului va urma consultarea populației, după care solicitantul va reveni în comisie pentru avizare.
Ansamblu de locuințe colective pe strada Grădina de fragi
S.C Timovladian Aqua Park S.R.L a solicitat C.M.U.A.T. modificarea proiectului pentru construirea unui ansamblu de locuințe colective cu funcțiuni complementare la parter, pe str. Grădina de fragi, nr. 5.
Această zonă este în cea mai mare parte o zonă de locuințe colective.
Arhitectul-şef Radu Fortiș a explicat parcursul acestui proiect: „În 2018 s-a obținut autorizația de construire pentru imobilul de pe latura de est, cu acces din Grădina de fragi, acesta având regimul de înălțime P+2E+M, cu spații comerciale la parter. Deoarece zona studiată se află sub incidența unui PUZ aprobat în 2020, beneficiarul a solicitat acum realizarea unui proiect modificator, care să încadreze imobilul rezultat în reglementările noului PUZ. Astfel, s-a solicitat extinderea imobilului existent cu un corp P+3E și demolarea unei construcții existente. Prin acest proiect s-a încercat o abordare modernă, ca o completare a investiției în curs de execuție din vecini".
Imobilul care va rezulta la final va avea nouă apartamente, un spațiu comercial la parter și zece locuri de parcare.
Accesul în imobil se va face din strada Grădina de fragi. (B.P.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:39:15 Ora standard a Europei de Est