Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

C.M.U.A.T . a avizat construirea unui supermarket în Cartierul Tineretului

Săptămâna trecută,

C.M.U.A.T . a avizat construirea unui supermarket în Cartierul Tineretului

Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (C.M.U.A.T.) a avizat în ședința de săptămâna trecută construirea unui supermarket Lidl în Cartierul Tineretului.

Zona vizată este momentan ocupată de un teren viran, nefolosit.
„Construirea unui supermarket în Cartierul Tineretului este mai mult decât binevenită, având în vedere că vorbim de un cartier nou și în dezvoltare. De altfel, realizarea unui magazin de alimentație publică a fost solicitată de locuitorii zonei de mai mulți ani. Acum, investiția va fi în sfârșit realizată, magazinul urmând să fie situat la intrarea în Cartierul Tineretului, respectiv la intrarea din Calea Clujului în str. Bacaloglu, în imediata vecinătate a parcului", a explicat viceprimarul Arina Moș.
Lidl România SCS a solicitat aviz arhitectului-şef pentru construirea unui supermarket Lidl - amenajări exterioare și reglementare acces în cartierul Tineretului, pe str. Bacaloglu (nr. cadastral 155 792 și 155791).
Solicitantul a primit aviz favorabil, urmând faza de consultare a populației în cadrul procedurilor legate de elaborare PUZ, după care proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local.
Terenul pe care se va construi magazinul este situat în zona funcțională ET (zonă de activități economice cu caracter terțiar și de tip comercial desfășurate în unități de mari dimensiuni) și M4 (zonă mixtă cu regim de construire deschis, adiacentă arterelor de importanță locală).
Spațiul aferent sălii de vânzare a magazinului este de 1.411 mp, iar numărul locurilor de parcare propuse este de 156, mai multe decât necesarul prevăzut de 90 de locuri.
Locuințe colective mici pe str. Cireșilor
S.C. Cireșilor Panoramic S.R.L. a prezentat C.M.U.A.T. un proiect de construire a unui ansamblu de locuințe cu 20 de corpuri de clădire pe str. Cireșilor.  În prezent, aici este un teren viran, situat la intrarea pe str. Cireșilor, la câteva sute de metri de intersecția cu str. Bihorului.
Beneficiarul a solicitat aviz de oportunitate pentru reglementarea terenului situat pe str. Cireșilor (nr. cadastral 174 122) în vederea dezvoltării de locuințe colective mici.
Comisia a analizat documentația și a solicitat întocmirea Planului Urbanistic Zonal pentru lucrările solicitate.
„Membrii comisiei au avut în vedere faptul că, în cea mai mare parte a ei, parcela se află în zona funcțională Uliu - zona de urbanizare cu locuințe cu regim redus de înălțime dispuse pe un parcelar de tip urban/locuințe colective mici) și în zona ALV - zonă a terenurilor agricole situate în intravilan - livezi și vii, fiind necesară elaborarea unei documentații de urbanism de tip PUZ. De asemenea, amplasamentul se află parțial pe situl arheologic Mânăstirea Paulină Sf. Fecioară de la Căpâlna, lângă izvorul Csurgo, fiind necesar inclusiv avizul Comisiei Zonale de Monumente", a precizat arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș.
După elaborarea PUZ-ului va urma consultarea populației, după care solicitantul va reveni în comisie pentru avizare.
Ansamblu de locuințe colective pe strada Grădina de fragi
S.C Timovladian Aqua Park S.R.L a solicitat C.M.U.A.T. modificarea proiectului pentru construirea unui ansamblu de locuințe colective cu funcțiuni complementare la parter, pe str. Grădina de fragi, nr. 5.
Această zonă este în cea mai mare parte o zonă de locuințe colective.
Arhitectul-şef Radu Fortiș a explicat parcursul acestui proiect: „În 2018 s-a obținut autorizația de construire pentru imobilul de pe latura de est, cu acces din Grădina de fragi, acesta având regimul de înălțime P+2E+M, cu spații comerciale la parter. Deoarece zona studiată se află sub incidența unui PUZ aprobat în 2020, beneficiarul a solicitat acum realizarea unui proiect modificator, care să încadreze imobilul rezultat în reglementările noului PUZ. Astfel, s-a solicitat extinderea imobilului existent cu un corp P+3E și demolarea unei construcții existente. Prin acest proiect s-a încercat o abordare modernă, ca o completare a investiției în curs de execuție din vecini".
Imobilul care va rezulta la final va avea nouă apartamente, un spațiu comercial la parter și zece locuri de parcare.
Accesul în imobil se va face din strada Grădina de fragi. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:11 Ora de vară a Europei de Est