Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul ,,Listen and respect”/,,Ascultă și respectă”

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Bonitas”

Proiectul ,,Listen and respect”/,,Ascultă și respectă”

În perioada 20-26 februarie 2022, se derulează în cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă ,,Bonitas" activități specifice din cadrul proiectului Erasmus de mobilitate și schimb de experiență pentru studenți. Proiectul a ajuns la cea de-a cincea mobilitate, în perioada 2019-2021, derulându-se mobilități la școlile partenere din Cehia, Slovacia și Italia.

Proiectul poartă numele ,,Listen and respect"/,,Ascultă și respectă". Tema proiectului este dată și de denumire: ascultare, respectare, atenție față de semeni. Colaboratori în cadrul proiectului sunt școlile a cinci țări: Cehia, Slovacia, România, Italia, Grecia,  coordonatorul proiectului fiind școala din Cehia. Fiecare școală în funcție de specificul  acesteia are o temă anume. Tematica abordată de Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Bonitas"  este ,,Drepturile copilului".  Acesta este un subiect abordat în mod aprofundat în cadrul activităților didactice ale profesorilor instituției, derulând activități specifice cu elevii școlii de-a lungul anilor. Săptămâna aceasta toate activitățile planificate de către echipa de organizatori al C.S.E.I. ,,Bonitas" au firul comun al tematicii date și anume aprofundarea cunoștințelor despre drepturile copilului, conștientizarea importanței cunoașterii acestora atât de către copii, cât și de către adulți, chiar profesori. Un produs al activității proiectului este pregătirea de către echipa fiecărei țări partenere a unei cărți de benzi desenate,în care elevii, solicitați și îndrumați de către profesorii coordonatori, au ilustrat diferite drepturi ale copilului .Toate creațiile vor fi compilate într-un singur manual menit să fie folosit de către profesori pentru a  învăța viitoarele generații despre noțiunea de ,,drepturi ale copiilor"  în fiecare școală participantă la proiect.
Un alt obiectiv al proiectului este înființarea consiliului elevilor în cadrul C.S.E.I. ,,Bonitas". Fiecare școală din  țările partenere au deja înființate aceste consilii al elevilor, parlament școlar fiind termenul folosit în cadrul proiectului. Expert și mentor în metodologia derulării activității consiliului elevilor este școala din Cehia. În toamna anului trecut, echipa de profesori și elevi au pornit procedurile specifice înființării consiliului de elevi, în conformitate cu metodologia națională și implementând exemplele de bună practică însușite de la partenerii cehi și slovaci. Astfel la începutul lui octombrie s-au derulat  activități  specifice perioadelor electorale, fiecare elev și-a votat favoritul dintre cei care și-au exprimat dorința de a face parte din consiliul elevilor. Aleșii și-au început mandatul prin organizarea de activități interactive pentru colegii lor cu ocazia sărbătorilor de Moș Nicolae și Sfântul Valentin, iar în continuare vor avea de organizat o excursie astfel vor avea ocazia să-și demonstreze cunoștințele de management financiar acumulate. Alfabetizarea financiară a fost tematica mobilității din Slovacia la care a luat parte și președintele consiliului elevilor al C.S.E.I. ,,Bonitas",astfel având ocazia să se familiarizeze cu acest proces. Desigur, activitatea consiliului de elevi, având în vedere particularitățile de dezvoltare a copiilor, este supervizată de către coordonatorul echipei de proiect al școlii, prof. Adriana Kincses, respectiv de către consilierul educativ al C.S.E.I. ,,Bonitas", prof. Kulcsár Adina.
Următoarea mobilitate, programată pentru luna mai a acestui an, va fi și ultima mobilitate din cadrul proiectului. Acesta va avea loc la partenerii greci, instituția 2nd Gymnasium of Chios, din insula Chios, tema fiind ,,Actele caritabile".  În acest sens membrii consiliului elevilor vor avea de organizat și derulat o activitate de strângere de fonduri pentru un orfelinat din Chios. Toate aceste activități au scopul de a-i învăța pe elevii noștri cum să organizeze evenimente, să își dezvolte abilități de management financiar, cum să discute cu colegii lor, cu profesorii și conducerea școlii pentru a-și face auzită vocea pentru a fi ,,Ascultați și respectați".
Elevii și profesorii însoțitori din școlile partenere au participat cu plăcere la activitățile desfășurate în cadrul acestei penultime etape din  cadrul proiectului Erasmus+ ,,Listen and respect".
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Proiectul ,,Listen and respect”/,,Ascultă și respectă”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:09 Ora de vară a Europei de Est