Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Marcarea Zilei Naționale a Lecturii în România

În 15 februarie, la Brusturi,

Marcarea Zilei Naționale a Lecturii în România

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Brusturi au sărbătorit Ziua Lecturii printr-o serie de activități, prilej cu care a fost subliniată importanța lecturii în dezvoltarea vocabularului, a creativității și a gândirii critice în viața elevilor din ciclul primar, gimnazial, dar și a preșcolarilor.

Astfel, copiii preșcolari ai Grădiniței cu Program Normal din Brusturi, coordonați de doamna educatoare Roșu Ioana, au ascultat povestiri despre pădure, în lectura doamnei profesor Țeudan Claudia, povestiri citite din volumul ,,Copacul meu.Un an din viața unui stejar", de Gerda Muller. Elevilor din clasa întâi, doamna profesor de religie Filip Sanda le-a împărtășit din învățăturile Sfântei Scripturi, cuprinse în manualul de religie, învățăminte folositoare atât pentru minte, cât și pentru suflet. Cei mai mici școlari, elevii clasei pregătitoare, coordonați de doamna învățătoare Lasc Florentina, au ,,lecturat" ,,Ștefan și copiii". Cei din clasa a VI-a, sub îndrumarea doamnei profesor Moise Camelia, s-au delectat citind din revista de istorie ,,Historia". Elevii claselor gimnaziale V-VIII, îndrumați de doamna profesor de limba și literatura română Szilagyi Georgiana, au lecturat nestemate din poeziile lui Mihai Eminescu, din ,,Basmele românilor", de Petre Ispirescu, din Fabulele lui La Fontaine, din ,,Hanu Ancuței", de Mihail Sadoveanu, Antoine de Saint Exupery - ,,Micul Prinț" sau Charles Dickens - ,,Oliver Twist".
De asemenea, elevii din clasele VI-VIII, coordonați de doamna profesor de istorie-geografie Țeudan Claudia, au răsfoit și lecturat fragmente din ,,Istoria altfel", ,,Napoleon Bonaparte", ,,Cele 100 de catastrofe naturale", ,, Revista bihoreană de istorie" și ,,Călătorind prin istoria Oradiei"...
Toate lecturile, credem noi, au avut efectul scontat asupra elevilor noștri, oferindu-le momente de relaxare, de lărgire a orizontului de cunoaștere, de îmbogățire a cunoștințelor, de stârnire a curiozității și interesului pentru lectură, dar mai cu seamă, au trăit momente emoționante aparte, pe care ți le oferă lecturarea unor cărți speciale, altele decât manualele școlare.
Prof. Țeudan Claudia
Foto: Szilagyi Georgiana
Găsiți și alte poze în Galeria foto: Marcarea Zilei Naționale a Lecturii în România.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 07:53:01 Ora de vară a Europei de Est