Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gânduri către Eva Heyman

În parteneriat cu Liceul de Arte

Gânduri către Eva Heyman

În cadrul parteneriatului încheiat cu Liceul de Arte din Oradea, elevii clasei a XII-a, coordonaţi de domnul profesor Cristian Ciorba, au participat la activitatea „Gânduri către Eva Heyman", desfăşurată la secţia Muzeul Oraşului Oradea, din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea-Complex Muzeal.

Diana Iancu, muzeograf în cadrul instituţiei, le-a vorbit elevilor despre personalitatea Evei Heyman.
Eva Heyman s-a născut la 13 februarie 1931 în Oradea. A cunoscut de mică neîmplinirile unei vieți de familie armonioase, părinții ei Ágnes (Ági) Rácz și Béla Heyman divorțând în 1935. Mama ei, Ági, s-a recăsătorit cu scriitorul Béla Zsolt și s-a mutat la Budapesta. Eva a rămas în Oradea, în grija bunicilor materni.
Începând cu vârsta de 13 ani, Eva şi-a consemnat în micul ei jurnal trăirile, sentimentele, teama, visele şi dorinţele. În faţa ameninţării iminente a morţii dorinţa cea mai ardentă a Evei era de a trăi. În data de 13 februarie 1944, Eva descrie aniversarea zilei sale de naștere. Scrie cu mâna tremurândă despre trimiterea celei mai bune prietene, Marta Münczer, împreună cu familia ei, în Polonia. Consemnează obligaţia locuitorilor evrei de a purta steaua galbenă. Descrie scena în care jandarmii i-au confiscat bicicleta roşie. Cu o maturitate surprinzătoare consemnează date despre persecutarea locuitorilor evrei şi închiderea acestora în ghetou.
Ultimele rânduri, de un tragism zguduitor, au fost scrise la 30 mai 1944" ... în Micul meu Jurnal, toţi spun că vom rămâne în Ungaria, că pe toţi evreii din ţară îi adună undeva, lângă Balaton şi acolo vom munci, dar eu nu cred. Trebuie să fie groaznic în vagon; şi acum nici nu mai zice nimeni că ne duc, toţi spun că ne deportează (...). Au înghesuit circa 80 de oameni într-un vagon şi la atâţia oameni le-au dat o singură găleată cu apă. Şi mai groaznic este că au lăcătuit vagoanele. Pe canicula aceasta oamenii se vor sufoca! (...) Deşi eu, Micul meu Jurnal, nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc, chiar dacă din întreg sectorul numai eu aş putea rămâne aici. Aş aştepta sfârşitul războiului într-o pivniţă sau în pod sau în orice gaură; eu, Micul meu Jurnal, m-aş lăsa sărutată şi de jandarmul acela care se uită cruciş şi care ne-a luat făina, numai să nu mă ucidă, numai să mă lase să trăiesc".
Eva a fost deportată pe 3 iunie 1944 la Auschwitz, alături de bunicii ei. Copila de 13 ani a murit pe 17 octombrie 1944, fiind trimisă spre camera de gazare de doctorul Mengele.
Elevii au vizionat filmul „Micul meu Jurnal", Jurnalul Evei Heyman. Acest film ilustrează crâmpeie din viaţa Evei Heyman. Filmul a fost realizat de Asociaţia „Tikvah" cu sprijinul unor voluntari şi poate fi urmărit pe situl Asociaţiei: https://www.tikvah.ro/ro/.
Ulterior, cei prezenţi au împărtăşit gânduri pe baza filmului şi a jurnalului. Activitatea s-a încheiat cu realizarea unui mic colaj care ilustrează viaţa liniştită a Evei şi pasiunile ei, până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.
Elevii au fost îndemnaţi să citească Jurnalul Evei Heyman şi să dea glas gândurilor ei prin transpunerea acestora în diverse compoziții artistice.
Amalia Moldovan
Găsiți și alte poze în Galeria foto: Gânduri către Eva Heyman.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:46 Ora de vară a Europei de Est