Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Statuia ecvestră a Sf. Ladislau va fi amplasată în curtea vestică a Cetății Oradea

În urma unui parteneriat între Primăria Oradea și Episcopia Romano-Catolică

Statuia ecvestră a Sf. Ladislau va fi amplasată în curtea vestică a Cetății Oradea

În urma unui parteneriat între Primăria Oradea și Episcopia Romano-Catolică, statuia ecvestră a Sf. Ladislau va fi amplasată în Cetatea Oradea, locul în care cu secole în urmă au mai existat două asemenea statui cu reprezentarea Sfântului Ladislau.

Primarul Florin Birta împreună cu P.S. László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, au susținut vineri, 18 februarie 2022, o conferință de presă la sediul Episcopiei Romano-Catolice, în care au fost prezentate detalii despre realizarea și amplasarea statuii Sf. Ladislau în curtea vestică a Cetății Oradea.
„Consider că astfel îi facem o dreptate istorică regelui întemeietor al Cetății Oradea și, cu această ocazie, felicit atât Episcopia Romano-Catolică, cât și pe domnul episcop pentru inițiativă. Prin reamplasarea statuii, facem un gest ce ține de normalitate și subliniem astfel valența multietnică și multiculturală a Oradiei. Celor care vor căuta interpretări răuvoitoare, le putem răspunde că moștenirea lăsată de Sfântul Ladislau este în primul rând curajul mărturisirii creștine, care este o valoare universală și parte a identității noastre europene. Una dintre caracteristicile orașului nostru este că aici, spre deosebire de multe orașe europene cu tradiție, sunt prezente patru episcopii: Episcopia Ortodoxă, Romano-Catolică, Greco-Catolică și Reformată. Până la urmă, proiectul nostru este parte a afirmării acestei diversități care ne face unici și atractivi", a precizat primarul Florin Birta.
Cetatea Oradea este un obiectiv important al orașului, reabilitat pe fonduri europene. Până acum s-au efectuat lucrări prin intermediul a patru contracte de finanțare, din care trei prin P.O.R. (Programul Operațional Regional) și unul prin program HU-RO. Pentru perioada următoare sunt în pregătire noi proiecte care urmează a fi depuse spre finanțare, atât prin P.N.R.R., cât și prin P.O.R.
Dacă Episcopia Romano-Catolică s-a ocupat de costurile realizării efective a monumentului, Primăriei Oradea îi revine realizarea soclului, transportul și amplasarea acestuia în Cetate.
Potrivit P.S. László Böcskei, ideea realizării acestei statui s-a născut în anul 2017, cu ocazia comemorării a 825 de ani de la canonizarea Sfântului. Episcopul romano-catolic de Oradea a explicat motivul alegerii Cetății Oradea ca loc al amplasării Sf. Ladislau: „Cetatea este strâns legată de viața Sfântului Ladislau. Acesta a trăit efectiv aici, fiind un promotor al artelor, al culturii, al dreptului și a spiritualității, lucruri care au făcut ca Oradea să ajungă pe harta mare a Europei. Prin amplasarea acestei statui în Cetatea Oradea, dorim să evidențiem și mai mult acest spațiu atât de important pentru istoria aproape milenară a episcopiei noastre. În câteva zile, statuia va ajunge în oraș, urmând ca după ce va fi amplasată să intre în patrimoniul bunurilor culturale ale orașului".
Statuia are o înălțime de 5,3 metri, fiind realizată după modelul artistului plastic Deák Árpád. Monumentul a fost turnat în bronz de Ovidiu Petroman la atelierul Artcast din Zimandu Nou, județul Arad, același care a realizat statuia Regelui Ferdinand din Piața Unirii. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:20 Ora de vară a Europei de Est