Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În lumea cărților (II)

Micuții cititori ai Grădiniței Nr. 52

În lumea cărților (II)

Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, sub egida motto-ului „Citim împreună", preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 52 din Oradea, sub îndrumarea educatoarelor: Ardelean Liana, Hus Ramona (grupa mică A), Laza Georgiana, Micu Camelia (grupa mică B), Popa Claudia, Matei Ioana (grupa mijlocie C), Ardelean Raluca, Costea Anca (grupa mijlocie B), Petruț Lavinia, Duluș Geta (grupa mijlocie A), împreună cu preșcolarii de la structura Grădinița cu Program Prelungit Nr. 35 Oradea, sub îndrumarea educatoarelor: Șorban Johanna, Jolțe Mădălina (grupa mijlocie), Mocan Ramona, Ienciu Coca-Dely (grupa mare), au desfășurat diverse activități în vederea promovării lecturii.

În cursul zilei, fiecare colț de lectură din aceste grădinițe a fost vizitat de preșcolarii curioși, care au răsfoit cărțile colorate, au transformat semnele grafice în cuvinte, au dat viață personajelor prin activitatea de citire împreună cu colegii de grupă și cadrele didactice, transformând această zi într-un festival al lecturii de plăcere. Vocea caldă, modulațiile și inflexiunile vocii, mimica și gesticulația corespunzătoare utilizate de educatoare la activitățile de lectură au contribuit la provocarea interesului și a curiozității acestora, la dezvoltarea imaginației și a creativității prin stimularea simțurilor.
Grădinița Nr. 52 și structurile sale se bucură de un parteneriat activ în relația cu părinții care au fost încurajați să ofere preșcolarului în fiecare seară un moment de lectură comună, într-un ambient călduros, confortabil, plin de iubire, asigurând astfel dezvoltarea unei legături speciale copil-părinte, conexiune care va rămâne adânc impregnată în conștiința copilului.
La nivelul grupei mici, îndrumate de educatoarele Hus Ramona și Ardelean Liana, susținătoare ale acestei inițiative, se desfășoară în acest an școlar opționalul „Cufărul cu povești terapeutice", activitate care pune lectura și personificarea copilului cu personajele, în prim plan, urmând ca în viitorul apropiat să intermedieze o întâlnire virtuală cu autorul unei cărți de povești pentru copii, iar astfel, cu siguranță, vor fi stârnit interesul pentru lectură.
Deoarece cititul este un pas important în procesul de dezvoltare emoțională, intelectuală  și personală a copiilor, susținem importanța introducerii lecturii cât mai timpuriu pentru ca viitorului cititor să i se îmbogățească experiența și perspectiva asupra lumii care îl înconjoară.
Prof. Hus Ramona & Ardelean Liana
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: În lumea cărților (II).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:17 Ora de vară a Europei de Est