Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mobilitate, desfășurată cu succes în Madeira, Portugalia

,,Pentru orice realizare, primul pas este curajul” - Johann Wolfgang von Goethe

Mobilitate, desfășurată cu succes în Madeira, Portugalia

Chiar dacă trăim și ne desfășuram activitatea într-o perioadă în care toată lume bate pasul pe loc, noi, echipa de proiecte a Liceului Tehnologic ,,Horea" Marghita, am îndrăznit să visăm și să avem curajul de a da startul mobilităților către țări europene care să ne ajute să ne realizăm obiectivele propuse.

Deținători ai Acreditării Erasmus+ pentru o perioadă de șapte ani, ne declarăm mândri și norocoși să implementăm proiecte de mobilitate VET pentru elevii din școală, dar și pentru cadrele didactice.
Astfel, în perioada 17 ianuarie - 4 februarie 2022, am desfășurat, cu succes, în Madeira, Portugalia, prima mobilitate dedicată unui număr de 13 elevi de clasa a X-a și a XI-a, nivel liceal și profesional, proveniți de la diverse calificări: tehnician în hotelărie, ospătar și bucătar.
Grație organizației intermediare Mobility Friends, manageriată de Nuno Varajao Barabosa, șederea elevilor și a celor două cadre didactice, prof. Sabău Gabriela Olimpia și prof. Pap Camelia, a fost una cât se poate de plăcută și spectaculoasă. Încă de la început au fost primiți cu căldură și ospitalitate, asigurându-li-se cazarea la hotelul Estalagem Monte Verde din Funchal și toate cele necesare pentru ca stagiul să se desfășoare în cele mai bune condiții.
Cei 13 beneficiari și-au desfășurat stagiul de practică, conform activităților propuse în Acordul de formare și în cele mai bune condiții, sub atenta îndrumare a tutorelui de practică, Luis Antonio Silva, care a fost surprins de munca, seriozitatea, sârguința și responsabilitatea elevilor noștri, oferindu-le oportunitatea de a fi angajați, la finalul absolvirii, în cadrul hotelului. Pe tot parcursul celor trei săptămâni, elevii au fost supravegheați și coordonați de cele doua cadre didactice însoțitoare, urmând ca în ultima săptămână să fie atent monitorizați de domnul director Sabău Remus Mircea. Lăsând la o parte modestia, putem afirma faptul că, de fiecare dată, elevii noștri fac cinste liceului, culeg laude și apreciere și ne motivează să dăm curs și altor proiecte de acest gen.
Insula Madeira este un tărâm de basm care oferă turiștilor locuri magnifice și unice, încărcate de istorie și frumusețe ieșită din comun. Pe lângă activitatea desfășurată în cadrul programului de formare profesională, elevii și cadrele didactice au beneficiat de un program cultural intens, încununat cu numeroase excursii, vizite și momente unice. Fiecare săptămână a adus locuri noi, ținuturi și obiective impresionante încărcate de istorie: în partea de est Machico - Porto Cruz - Faial, în partea de vest Ribeira Brava-Ponta do Sol - Calheta - Fabrica de Cana de Acurar - Estreito da Calheta, în partea de sud Cristo Rei-Canico - Camacha - Ribeiro Frio - Portela - Santa Cruz, iar în partea de nord Camara de Lobos Pico da Torre - Cabo Girao - Sao Vicente - Porto Moniz - Seixal.
Pe toată durata mobilității am fost sprijiniți de reprezentantul organizației intermediare Francisco Hartman care s-a asigurat că stagiul se desfășoară în cele mai bune condiții și de buna dispoziție a participanților.
,,Încep prin a mulțumi întregului grup, atât elevilor, cât și profesorilor. Aș dori să profit de această ocazie pentru a menționa că sunt oameni foarte activi și dinamici. Profesorii acordă sprijin total studenților pentru ca aceștia să joace cel mai bun rol aici, în stagiul profesional. La rândul lor, elevii sunt foarte interesați să învețe și să lucreze. După cum i-am menționat deja unuia dintre profesori, acest grup nu mi-a pus probleme, nici la nivel personal, nici la nivel de stagiu. După ce am discutat cu toți partenerii lor de internship, mi s-a oferit un feedback foarte pozitiv, pe care l-aș fi așteptat pentru că acest grup de la început a manifestat o dorință neobișnuită. Vorbind acum la nivel personal, pentru mine a fost un grup care m-a marcat foarte mult pentru că m-au primit în grup chiar și fără să mă cunoască. Toate zâmbetele și buna dispoziție pe care le transmiteau au fost contagioase și m-au făcut să mă simt mai integrat în grup. După cum le-am spus „M-am simțit puțin român și maghiar, în această experiență de neuitat". Vă doresc toate cele bune și succes!"
Scopul nostru, prin prisma proiectelor Erasmus+, este acela de a clădi idealul profesional prin formarea absolventului capabil să se adapteze exigenţelor în schimbare ale pieţei muncii, să-şi valorifice spiritul de creativitate, deschis dialogului, responsabil de propria-i instruire şi formare.
Nu în ultimul rând, așa cum spunea și Albert Einstein ,,Şcoala trebuie să urmărească tot timpul ca tânărul să părăsească băncile ei nu ca specialist, ci ca o personalitate armonioasă", rolul nostru este acela de a învăța, dar mai ales de a educa tinerii.
Prof. Iulia Maria Susan, Gabriela Olimpia Sabău & Camelia Pap
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Mobilitate, desfășurată cu succes în Madeira, Portugalia.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 12:13:27 Ora de vară a Europei de Est