Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Școli prietenoase cu natura”

Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Oradea

,,Școli prietenoase cu natura”

Școala noastră este înscrisă în programul Societății Ornitologice Române, intitulat ,,Școli prietenoase cu natura".

Nici nu ne putem imagina lumea fără păsări! Ar fi incompletă, mult prea sumbră și tristă fără cântecele lor fermecătoare, fără diversitatea de specii, culori și comportamente, parte a mediului în care trăim. Această lume a păsărilor, o lume fascinantă o descoperim treptat și noi profesorii, alături de elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu" Oradea.
Impulsionați de dorința de a-și aduce contribuția la protejarea păsărilor, elevii au construit hrănitoare din diverse materiale reciclabile, au completat recipientele pentru hrană ori de câte ori acestea erau golite de către păsări. Au construit și cuiburi artificiale care să le protejeze de intemperii, prădători, unde își vor depune ouăle, le pot cloci și își pot crește puii în siguranță. Spiritul lor creativ a depășit cu mult imaginația noastră. Au observat comportamentul, trilul și zborul lor, toate acestea au adus zâmbetul pe chipul copiilor, un zâmbet care face cât o mie de cuvinte.
Clasa a III-a C, în prima linie!
Elevii clasei a III-a C (cei mai mici participanți) și-au luat în serios responsabilitatea de a se ocupa cel puțin două ori pe săptămână (n-au uitat și pe perioada vacanței) de hrănirea păsărilor (hrana procurând-o chiar ei, dar și ajutați fiind de colegii din celelalte clase de gimnaziu implicate în proiect) cu slănină proaspătă, completând cu semințe de floarea soarelui, dovleac, mei, ovăz, fulgi de porumb, în recipientele așezate în grădina școlii, ori de câte ori acestea erau golite de către păsări; urmărind în același timp și comportamentul, formele și culorile lor.     
Pițigoii (în special) au devenit începând cu luna noiembrie (când am început să derulăm activitățile din cadrul proiectului) prietenii noștri, la ora de opțional Ed. Ecologică, elevii documentându-se cu informații despre aceste păsări încântătoare care ne oferă momente minunate la ferestrele clasei noastre.
În cadrul acestui program național, în perioada 17-28 ianuarie 2022, s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei speciilor, organizată pe platforma proiectului național ,,Școli prietenoase cu natura". Am participat la acest concurs cu mult entuziasm, cu un efectiv de 30 de elevi. Ei și-au creat conturi pe pagina quizz.sor.ro conform instrucțiunilor date de organizatori și au rezolvat de acasă testul quizz specific vârstei lor, compus din 20 de întrebări cu patru variante de răspuns din care trebuia ales răspunsul corect corespunzător imaginii date.
Mă bucur că am reușit să cooptez un număr atât de mare de elevi, din clase diferite pentru a participa la acest concurs, odată formată echipa, cu siguranță, vom putea coopta și alți elevi, ducând mai departe grija față de natură, față de păsări și de nevoile lor.
Felicitări tuturor elevilor pentru implicare și organizatorilor pentru frumoasele provocări!
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în realizarea activităților de până acum.
Prof. Monica Toader & prof. Claudia Șpan,
coordonatori activitate
Prof. Violeta Emilia Jăhăleanu,
coordonator proiect, la nivelul școlii
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Școli prietenoase cu natura”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:52 Ora de vară a Europei de Est