Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Școli prietenoase cu natura”

Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Oradea

,,Școli prietenoase cu natura”

Școala noastră este înscrisă în programul Societății Ornitologice Române, intitulat ,,Școli prietenoase cu natura".

Nici nu ne putem imagina lumea fără păsări! Ar fi incompletă, mult prea sumbră și tristă fără cântecele lor fermecătoare, fără diversitatea de specii, culori și comportamente, parte a mediului în care trăim. Această lume a păsărilor, o lume fascinantă o descoperim treptat și noi profesorii, alături de elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu" Oradea.
Impulsionați de dorința de a-și aduce contribuția la protejarea păsărilor, elevii au construit hrănitoare din diverse materiale reciclabile, au completat recipientele pentru hrană ori de câte ori acestea erau golite de către păsări. Au construit și cuiburi artificiale care să le protejeze de intemperii, prădători, unde își vor depune ouăle, le pot cloci și își pot crește puii în siguranță. Spiritul lor creativ a depășit cu mult imaginația noastră. Au observat comportamentul, trilul și zborul lor, toate acestea au adus zâmbetul pe chipul copiilor, un zâmbet care face cât o mie de cuvinte.
Clasa a III-a C, în prima linie!
Elevii clasei a III-a C (cei mai mici participanți) și-au luat în serios responsabilitatea de a se ocupa cel puțin două ori pe săptămână (n-au uitat și pe perioada vacanței) de hrănirea păsărilor (hrana procurând-o chiar ei, dar și ajutați fiind de colegii din celelalte clase de gimnaziu implicate în proiect) cu slănină proaspătă, completând cu semințe de floarea soarelui, dovleac, mei, ovăz, fulgi de porumb, în recipientele așezate în grădina școlii, ori de câte ori acestea erau golite de către păsări; urmărind în același timp și comportamentul, formele și culorile lor.     
Pițigoii (în special) au devenit începând cu luna noiembrie (când am început să derulăm activitățile din cadrul proiectului) prietenii noștri, la ora de opțional Ed. Ecologică, elevii documentându-se cu informații despre aceste păsări încântătoare care ne oferă momente minunate la ferestrele clasei noastre.
În cadrul acestui program național, în perioada 17-28 ianuarie 2022, s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei speciilor, organizată pe platforma proiectului național ,,Școli prietenoase cu natura". Am participat la acest concurs cu mult entuziasm, cu un efectiv de 30 de elevi. Ei și-au creat conturi pe pagina quizz.sor.ro conform instrucțiunilor date de organizatori și au rezolvat de acasă testul quizz specific vârstei lor, compus din 20 de întrebări cu patru variante de răspuns din care trebuia ales răspunsul corect corespunzător imaginii date.
Mă bucur că am reușit să cooptez un număr atât de mare de elevi, din clase diferite pentru a participa la acest concurs, odată formată echipa, cu siguranță, vom putea coopta și alți elevi, ducând mai departe grija față de natură, față de păsări și de nevoile lor.
Felicitări tuturor elevilor pentru implicare și organizatorilor pentru frumoasele provocări!
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în realizarea activităților de până acum.
Prof. Monica Toader & prof. Claudia Șpan,
coordonatori activitate
Prof. Violeta Emilia Jăhăleanu,
coordonator proiect, la nivelul școlii
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Școli prietenoase cu natura”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:07 Ora standard a Europei de Est