Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Se extinde magistrala de gaz în zona Aleșd

Bihorul înflorește!

Se extinde magistrala de gaz în zona Aleșd

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat extinderea rețelei de gaz în zona Aleșd, de-a lungul râului Crișul Repede. Magistrala va conecta astfel județele Bihor și Cluj, printr-un proiect realizat de Transgaz.

Consiliul Județean Bihor a emis pe 9 februarie 2022, certificatul de urbanism pentru comunele Borod, Bratca, Vadu Crișului, Măgești, Aștileu, orașul Aleșd și comuna Lugașu de Jos. Magistrala de 70 de kilometri va lega Lugașu de Jos, din județul Bihor, de Huedin, din județul Cluj. Studiul de fezabilitate se află în curs de elaborare, cu termen de finalizare în luna august a acestui an.
În toamna acestui an, Transgaz ar urma să organizeze licitația pentru selectarea unui constructor, iar din primăvara anului viitor ar trebui să înceapă lucrările. În paralel cu aceste lucrări, în parteneriat cu primăriile din zonă, ne propunem să construim rețele de distribuție în așa fel încât, spre finalul anului 2024, să se poată alimenta cu gaz locuințele și firmele. Luni (7.02.2022) am avut la Aleșd o întâlnire cu primarii din zonă și am convenit pașii pe care îi vom urma. Mulțumesc companiei Transgaz pentru realizarea acestui proiect ce va permite accesul locuitorilor de pe valea Crișului Repede la rețele de gaz", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Localitățile Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd au finalizat studiile de fezabilitate. După avizarea Transgaz privind racordarea la noua magistrală, din primăvara acestui an va putea fi declanșată procedura de concesionare a rețelelor pentru aceste patru U.A.T.-uri. 
Celelalte comune, de la Aleșd în amonte spre Vadu Crișului și Bratca, își vor pregăti datele preliminare în scopul constituirii unei Asociații de Dezvoltare care să solicite conectarea în magistrală. Până la sfârșitul lunii martie se va decide, de către fiecare consiliu local, dacă vor intra în proiect. Comunele care vor decide să introducă rețele de gaz își vor realiza studiile de fezabilitate până la sfârșitul acestui an. Anul viitor și aceste comune vor trece la concesionarea rețelelor", a mai adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.
Consiliul Județean Bihor va asigura o cofinanțare pentru realizarea rețelei de distribuție.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:27 Ora de vară a Europei de Est