Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bugetul aprobat al municipiului Oradea pentru anul 2022 este de 2,35 miliarde de lei

După încheierea consultării publice,

Bugetul aprobat al municipiului Oradea pentru anul 2022 este de 2,35 miliarde de lei

După încheierea în data de 9 februarie a consultării publice, bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2022 a fost aprobat joi (10 februarie) în ședința extraordinară a Consiliului Local.

Astfel, bugetul consolidat al municipiului Oradea cuprinde la venituri suma de 2.251.579.970 lei (la care se adaugă excedentul anului anterior de 97.606.140 lei) și la cheltuieli suma de 2.349.186.110 lei, adică aproximativ 470 milioane euro.
Bugetul dedicat investițiilor rămâne unul record pentru ultimii ani, respectiv 1,14 miliarde lei, adică peste 228 milioane de euro.
„Față de proiectul lansat în consultare publică, bugetul a fost diminuat cu cca 95 de milioane de lei, ca urmare a nedistribuirii până la această dată de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor a sumelor pentru finanțarea școlilor, creșelor și a transportului elevilor, respectiv necomunicarea de către Ministerul Sănătății a obiectivelor locale de investiții în spitale finanțate din bugetul de stat. Aceste sume se vor cuprinde în buget prin rectificare, în perioada următoare. Aprobarea bugetului și a listei de investiții este o condiție obligatorie pentru a putea lansa procedurile de achiziție pentru obiectivele noi de investiții propuse în acest an", a declarat directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea.
Bugetul consolidat reprezintă documentul oficial de prezentare a bugetului de venituri și cheltuieli al oricărei autorități publice locale din România, fiind reglementat de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale și Legea bugetului de stat nr 317/2021. El reprezintă expresia politicilor sociale, economice, de dezvoltare etc. a autorității locale prin proiectele publice propuse și responsabilitățile stabilite ordonatorilor de credite.
Bugetul pe 2022 va fi unul axat pe investiții de anvergură care, după finalizare, vor aduce beneficii comunității noastre. Printre cele mai importate obiective se numără pasajul din zona Gojdu - etapa I, pasajul de la Piața Cetate (aflat în prezent în curs de execuție), reabilitarea sistemului de termoficare - etapa III, creșterea performanței energetice la cele două spitale de subordonare locală, digitalizarea școlilor din municipiu, valorificarea energiei geotermale în cartierul Nufărul I și altele.
În cuprinsul bugetului se regăsesc fondurile alocate de la bugetul de stat pentru bursele școlare, conform noilor cuantumuri aprobate la nivel național, valabile începând cu semestrul al II-a de școală, respectiv: 500 de lei bursa de performanță, 200 de lei bursa de merit, 150 de lei bursa de studiu și 200 de lei bursa pentru ajutorul social.
De asemenea, în acest an au fost alocați 300.000 de lei pentru finanțarea proiectelor în baza prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice destinate activităților nonprofit de interes general. În perioada următoare se va stabili regulamentul pentru acordarea acestor sume.
Totodată, municipalitatea va relua în acest an programul de bugetare participativă. Acesta oferă orădenilor șansa de a iniția propuneri de proiecte care să îmbunătățească condițiile de viață la nivel de cartier. Astfel, s-a aprobat alocarea din bugetul local a sumei de 1.500.000 lei pentru proiectele care vor fi selectate în urma derulării procesului de bugetare participativă.
Programul evenimentelor publice 2022 cu finanțare din bugetul local este de 5,3 milioane de lei, program care va putea suferi modificări, în funcție de evoluția stării pandemice.
Totodată, în acest an se va investi masiv în cartierele orădene, avându-se în vedere modernizarea străzilor încă neasfaltate, în acest moment fiind cuprinse pentru modernizare 130 de străzi, aflate în diferite stadii (studii de fezabilitate, proiecte tehnice, proceduri de licitație, execuție lucrări), din care în peste 50 dintre străzi vor fi în execuție efectivă. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:23 Ora de vară a Europei de Est