Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Bilanțul activității pe anul 2021

Administrația Domeniului Public

Bilanțul activității pe anul 2021

La finalul celui de-al doilea an în care pandemia de coronavirus a îngreunat activitatea mai multor unități din subordine, Administrația Domeniului Public SA Oradea a obținut un profit net de 11,9 milioane lei.

Într-o conferință de presă organizată joi, la Aquapark Nymphaea, Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public, a prezentat un bilanț pe marginea raportului de activitate pe anul 2021.
Domeniul public
În anul 2021, AQUAPARKUL NYMPHAEA a funcționat  începând cu 1 iunie, până atunci activitatea fiind suspendată din cauza pandemiei de Coronavirus. După redeschidere, pe toată perioada anului 2021, Aquaparkul Nymphaea a funcționat la capacitate redusă (70%, 50% sau chiar 30% din capacitatea totală). Chiar și în aceste condiții, în 2021, numărul vizitatorilor a crescut semnificativ, ajungând la 219.736, cu 53% mai mulți față de anul 2020, când au fost 142.874 de vizitatori. Succesul de care se bucură complexul în rândul turiștilor a fost dovedit din nou în sezonul estival 2021, când, în doar trei luni, de la 1 iunie și până la finalul lunii august, i-au trecut pragul 176.000 de vizitatori.
Pe parcursul anului 2021, la Aquapark au fost făcute mai multe achiziții, lucrări și investiții, menite să crească calitatea serviciilor oferite: o instalație frigorifică - cameră refrigerare; un pulverizator tip roabă; patru televizoare pentru zona Restaurant-Bar; 60 de umbrele telescopice din aluminiu; 60 de stâlpi de ghidare pentru culoarele de la intrare; relocarea barului și spațiului de la linie pentru respectarea regulilor de distanțare; revopsirea structurii metalice de la tobogane; reabilitarea tavanului la camerele de relaxare de la Baia turcească; repararea generatorului de aburi de la Baia turcească etc.
ȘTRANDUL IOȘIA a fost vizitat în anul 2021 de către 167. 822 de persoane, cu 78%mai mulți față de anul 2020, când au fost 94.042 de vizitatori. În primăvara anului 2021, la Ștrandul Ioșia au fost introduce abonamentele personalizate. În acest sens a fost achiziționat un sistem de tipărire a cardurilor cu poză.
În anul 2021, GRĂDINA ZOOLOGICĂ DIN ORADEA a fost vizitată de 135.201 persoane, cu 48%mai mulți față de anul 2020, când au fost 91.069 de vizitatori.
Colecția de animale de la Zoo Oradea a fost îmbogățită cu trei exemplare de Lupi arctici (Cehia); două exemplare de Suricate (Cehia);o pereche de Tigri siberieni (Slovacia); un Leopard de zăpadă (Ungaria); șase exemplare Rață de Bahama (Ungaria).
Prin intermediul programului „Adoptă un animal", la Grădina Zoologică din Oradea au fost întocmite 40 de adopții, dintre care 38 încheiate de către persoane fizice (200 lei/an) și două de către persoane juridice (500 lei/an). Cele mai adoptate animale sunt: suricatele, cămila, cangurul Bennet, caii, lama, papagalii etc. La finalul lunii decembrie 2021, la Grădina Zoologică, a fost implementat programul „Moș Crăciun la Grădina Zoologică", în cadrul căruia, timp de trei zile, îndrăgitul personaj le-a oferit hrană sub formă de cadouri animalelor și le-a pregătit mici surprize copiilor aflați în vizită.
La ADĂPOSTUL GRIVEI, în 2021, au ajuns 410 câini (față de 383 în anul 2020), dintre care 268 au fost adoptați (282 în anul 2020) şi alți 26 revendicaţi (21în anul 2020). În vederea găsirii unor stăpâni pentru câinii fără stăpân, în fiecare sâmbătă, la Adăpostul Grivei, sunt organizate târguri de adopţii, iar săptămânal, cățeii nou intrați sunt postați pe pagina de Facebook a Adăpostului Grivei.
Activitate intensă la CIMITIR
Cimitirul Municipal Rulikowski a avut o activitate intensă și în anul 2021, numărul înmormântărilor ajungând chiar și la 15/zi în perioadele de vârf ale pandemiei. Au fost efectuate 2.245 de înmormântări, cu 351 mai multe față de 2020, când au fost înhumați 1.894 de decedați. De asemenea,în 2021, au fost înregistrate 4.385 de contracte noi, cu 105 mai puține decât în anul 2020, când au fost înregistrate 4.490.
În cursul anului 2021, Administraţia Domeniului Public a continuat programul de investiţii început la Cimitirul Municipal Rulikowski. Astfel, sunt în curs de derulare lucrările de construire a unui Columbar pentru urne; a fost achiziţionat un utilaj Locust pentru săpatul gropilor; a fost implementat Programul Cartografiere și Inventariere locuri înmormântare; au început lucrările de modernizare a Capelei Municipale; a fost extins și modernizat spațiul destinat birourilor.
În cursul anului 2022, va demara implementarea programului de redistribuire a locurilor de veci cu restanțe la plată mai mari de doi ani. Având în vedere că s-a încheiat procedura de notificare prevăzută de Regulamentul de organizare și funcționare a Cimitirului Municipal, locurile pentru care nu s-a plătit taxa de reconcesionare urmează să fie redistribuite.
Domeniul privat (piețele)
Cele patru piețe agroalimentare din municipiul Oradea au funcționat pe toată perioada anului, îndeplinind regulile impuse în contextul pandemiei. În schimb, Piața 100 a avut activitatea restricționată, timp de două luni, la sfârșitul anului, Sectorul Bazar fiind închis.
În cursul anului 2021, au fost continuate şi finalizate lucrările de modernizare şi amenajare demarcate în anii anteriori. Cele mai multe resurse financiare şi materiale au fost canalizate spre Piaţa 100, unde au continuat lucrările de relocare a branșamentului apă-canal și a fost amenajat un magazine pentru păsări și animale mici, precum şi spre Piaţa Cetate, unde au continuat demersurile privind transformarea pieței într-un centru de afaceri.
Investiții
În anul 2021, societatea a derulat investiții însumate la 18,4 milioane lei, din care 18,2 milioane lei proveniți din surse proprii, iar 197.000 de la bugetul local.
Printre cele mai importante proiecte finalizate sau demarate în 2021 amintim: finalizarea lucrărilor la Parcarea multietajată de pe str. Academiei - George Barițiu; relocarea branșamentului apă-canal de la Piața 100; începerea lucrărilor de construire a Columbarului, de extindere și modernizare a sediului Cimitirului și de reabilitare a Capelei Municipale etc.
În luna septembrie 2021, a fost inaugurată oficial parcarea multietajată de pe strada Academiei - George Barițiu. Aceasta are o suprafață utilă totală de 7.733,75 mp și cuprinde două corpuri de clădire: unul destinat locurilor de parcare (336 de locuri de parcare)și unul cu birouri.
Valoarea investiției este de 16,4 milioane lei, fără TVA. Lucrările au fost realizate de Construcții Bihor, fiind finanțate din surse proprii de către Administrația Domeniului Public SA Oradea. Este cea de-a V-a parcare construită de Administrația Domeniului Public SA Oradea.
Proiecte pentru anul 2022
Pentru anul 2022, Administrația Domeniului Public își propune să finalizeze lucrările la Columbarul din Cimitirul Municipal. De asemenea, vor urma noi etape în proiectele privind modernizarea Ștrandului Ioșia  și a Pieței Cetate. Pe lista de investiții pentru 2022 se mai regăsesc finalizarea lucrărilor de modernizare și extindere a sediului/ birourilor Cimitirului, precum și a celor de reabilitare a Capelei Municipale.
Concluzii
Deși în anul 2021 pandemia a afectat foarte mult activitatea unităților din subordine, A.D.P. Oradea a înregistrat venituri totale în sumă de 76,2 milioane lei (față de 61,1 milioane lei în anul 2020), cheltuieli de 64,2 milioane lei (față de 54,8 milioane lei în 2020) și un profit net de 11,9 milioane lei, cu 91% mai mare față de anul 2020, când a fost 6,2milioane lei. Investițiile se ridică la 18,4milioane lei, din care 18,2 milioane lei din surse proprii și197.000 lei de la bugetul local. Cea mai mare sumă a fost investită în domeniul construcțiilor, pentru finalizarea lucrărilor la Parcarea multietajată de pe str. Academiei - George Barițiu.
Jumătate din profitul înregistrat în anul 2021, adică 5,9 milioane lei, se va vira către bugetul local al municipiului Oradea, reprezentând participarea municipiului la profitul realizat de societate în anul 2021.
În cursul anului 2021, Administrația Domeniului Public SA a achitat municipiului Oradea suma de 7,1milioane lei, din care 3,1milioane lei reprezintă participarea la profitul anului 2020, iar diferența, redevența, impozite și taxe locale. (L.B.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:22:27 Ora standard a Europei de Est