Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Împreună pentru un Internet mai bun”

ZIUA SIGURANŢEI PE INTERNET

„Împreună pentru un Internet mai bun”

Ateliere de informare, dezbateri interactive și activități inedite, organizate de polițiștii de prevenire bihoreni, pentru siguranța pe Internet a copiilor și adolescenților

În perioada 7 - 9 februarie 2022, în contextul Zilei Siguranței pe Internet* (Safer Internet Day), sărbătorită, în acest an, la 8 februarie, poliţiştii de prevenire bihoreni au organizat o serie de acțiuni în comunitate, pentru a marca acest eveniment și pentru a aduce în atenţia tinerilor și adolescenților o serie de recomandări privind riscurile și vulnerabilitățile pe care le presupune utilizarea Internetului, precum și recomandări despre cum pot să își securizeze activitatea online.
Astfel, chiar în 8 februarie, de Ziua Siguranţei pe Internet,  polițiștii de prevenire bihoreni în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" din municipiul Oradea au lansat atelierul de informare „Internetul, ajutor sau provocare", destinat tinerilor și adolescenților cu vârsta între 10 și 18 ani.
Activitățile desfășurate în cadrul atelierului au ca scop conștientizarea tinerilor cu privire la siguranța acestora în mediul online și la capcanele pe care le pot întâlni. Primii cursanții au fost elevii International School of Oradea.
Polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii organizează atelierul de informare de două ori pe lună, în prima și ultima miercuri din lună, la sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai" din municipiul Oradea. Tinerii care doresc să participe se pot înscrie la numărul de telefon 0259.403104, iar accesul este gratuit.
De asemenea, la Liceul Tehnologic din Sânmartin, polițiștii de prevenire bihoreni au organizat dezbaterea „Siguranță la un click distanță", în cadrul căreia, elevii de clasa a VI-a de la respectiva unitate de învățământ, au argumentat pro și contra, în fața colegilor, despre riscurile și beneficiile utilizării Internetului.
Înarmați cu argumente pro și contra, elevii, îndrumați de profesorii diriginți și de polițiști au arătat entuziasm, au manifestat un interes crescut pentru subiectul abordat, dar și multă responsabilitate și au fost dornici să-și exprime ideile.
Astfel, adolescenții prezenți la dezbaterea organizată de polițiștii de prevenire bihoreni le-au transmis colegilor recomandări și mesaje preventive precum: „Fii politicos în on-line, chiar și cu cei răutăcioși. Nu răspunde cu agresivitate la agresivitate", „Dacă cunoști persoane în on-line, ține cont că sunt necunoscuți și respectă regulile de siguranță", „Întotdeauna poți întrerupe o conversație cu o persoană care te jignește și o poți raporta", „Mereu trebuie să fim atenți la informațiile pe care le postăm, dar și la ce distribuim pe rețelele de socializare", „Când te simți în pericol, cere ajutorul unui adult ", „Ai grijă cu cine comunici în on-line"!
Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni au derulat întâlniri pe aceeași temă cu elevii de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" din municipiul Oradea și de la lnternational School ,,Agora".
În cadrul întâlnirilor cu copiii pe tema siguranței pe Internet, polițiștii de prevenire bihoreni au folosit și materialul educativ în format videoSiguranța tinerilor pe internet", realizat chiar de ei, în cadrul proiectului „Educație pentru siguranță"
*Informații de background
Începând cu anul 2003, în fiecare an, în luna februarie, la nivelul Uniunii Europene și în peste 100 de țări din întreaga lume este sărbătorită Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day).
Ziua Siguranței pe Internet este coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFE - European Safer Internet Network, în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.
Sloganul evenimentului, „Împreună pentru un Internet mai bun", încurajează toate părțile interesate, în special copiii și adolescenții, dar și părinții, profesorii și educatorii, precum și reprezentanţii sectorului tehnologiilor informaţionale şi comunicaţii, să promoveze utilizarea într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online.
Această zi oferă oportunitatea de a sublinia necesitatea folosirii responsabile a tehnologiilor informaţionale şi de a explora rolul şi aportul fiecăruia în transformarea spaţiului virtual într-un mediu mai sigur. 
Principalele categorii de riscuri la care se pot expune tinerii în mediul online sunt: infectarea sistemelor cu programe de tip malware, furtul de identitate, cyberbullying, pornografia infantilă.
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității recomandă copiilor și părinților
Atunci când le oferiţi copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe Internet, pentru a diminua eventuale pericole, ţineţi cont de următoarele aspecte:
*Comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.
*Fiţi atenţi la „prieteniile" online pe care le întreţin. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.
*Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!
RECOMANDĂRILE POLIŢIEI BIHORENE PENTRU COPII
*Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate.
*Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!
*Nu spune altor persoane parola de la e-mail-ul tău sau de la conturile de socializare, cu excepția părinţilor.
*Fii atent la utilizarea reţelelor de socializare. Utilizează opţiunile de confidenţialitate pentru a alege cine îţi poate vedea postările!
*Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
*Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicaţii fără a-ţi consulta părinţii. Ele pot conţine malware (viruşi informatici) şi produce pagube irecuperabile.
*În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.
*Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!
*Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.
Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie, este 112.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Împreună pentru un Internet mai bun”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:09 Ora de vară a Europei de Est