Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Împreună pentru un Internet mai bun”

ZIUA SIGURANŢEI PE INTERNET

„Împreună pentru un Internet mai bun”

Ateliere de informare, dezbateri interactive și activități inedite, organizate de polițiștii de prevenire bihoreni, pentru siguranța pe Internet a copiilor și adolescenților

În perioada 7 - 9 februarie 2022, în contextul Zilei Siguranței pe Internet* (Safer Internet Day), sărbătorită, în acest an, la 8 februarie, poliţiştii de prevenire bihoreni au organizat o serie de acțiuni în comunitate, pentru a marca acest eveniment și pentru a aduce în atenţia tinerilor și adolescenților o serie de recomandări privind riscurile și vulnerabilitățile pe care le presupune utilizarea Internetului, precum și recomandări despre cum pot să își securizeze activitatea online.
Astfel, chiar în 8 februarie, de Ziua Siguranţei pe Internet,  polițiștii de prevenire bihoreni în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" din municipiul Oradea au lansat atelierul de informare „Internetul, ajutor sau provocare", destinat tinerilor și adolescenților cu vârsta între 10 și 18 ani.
Activitățile desfășurate în cadrul atelierului au ca scop conștientizarea tinerilor cu privire la siguranța acestora în mediul online și la capcanele pe care le pot întâlni. Primii cursanții au fost elevii International School of Oradea.
Polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii organizează atelierul de informare de două ori pe lună, în prima și ultima miercuri din lună, la sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai" din municipiul Oradea. Tinerii care doresc să participe se pot înscrie la numărul de telefon 0259.403104, iar accesul este gratuit.
De asemenea, la Liceul Tehnologic din Sânmartin, polițiștii de prevenire bihoreni au organizat dezbaterea „Siguranță la un click distanță", în cadrul căreia, elevii de clasa a VI-a de la respectiva unitate de învățământ, au argumentat pro și contra, în fața colegilor, despre riscurile și beneficiile utilizării Internetului.
Înarmați cu argumente pro și contra, elevii, îndrumați de profesorii diriginți și de polițiști au arătat entuziasm, au manifestat un interes crescut pentru subiectul abordat, dar și multă responsabilitate și au fost dornici să-și exprime ideile.
Astfel, adolescenții prezenți la dezbaterea organizată de polițiștii de prevenire bihoreni le-au transmis colegilor recomandări și mesaje preventive precum: „Fii politicos în on-line, chiar și cu cei răutăcioși. Nu răspunde cu agresivitate la agresivitate", „Dacă cunoști persoane în on-line, ține cont că sunt necunoscuți și respectă regulile de siguranță", „Întotdeauna poți întrerupe o conversație cu o persoană care te jignește și o poți raporta", „Mereu trebuie să fim atenți la informațiile pe care le postăm, dar și la ce distribuim pe rețelele de socializare", „Când te simți în pericol, cere ajutorul unui adult ", „Ai grijă cu cine comunici în on-line"!
Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni au derulat întâlniri pe aceeași temă cu elevii de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" din municipiul Oradea și de la lnternational School ,,Agora".
În cadrul întâlnirilor cu copiii pe tema siguranței pe Internet, polițiștii de prevenire bihoreni au folosit și materialul educativ în format videoSiguranța tinerilor pe internet", realizat chiar de ei, în cadrul proiectului „Educație pentru siguranță"
*Informații de background
Începând cu anul 2003, în fiecare an, în luna februarie, la nivelul Uniunii Europene și în peste 100 de țări din întreaga lume este sărbătorită Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day).
Ziua Siguranței pe Internet este coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFE - European Safer Internet Network, în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.
Sloganul evenimentului, „Împreună pentru un Internet mai bun", încurajează toate părțile interesate, în special copiii și adolescenții, dar și părinții, profesorii și educatorii, precum și reprezentanţii sectorului tehnologiilor informaţionale şi comunicaţii, să promoveze utilizarea într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online.
Această zi oferă oportunitatea de a sublinia necesitatea folosirii responsabile a tehnologiilor informaţionale şi de a explora rolul şi aportul fiecăruia în transformarea spaţiului virtual într-un mediu mai sigur. 
Principalele categorii de riscuri la care se pot expune tinerii în mediul online sunt: infectarea sistemelor cu programe de tip malware, furtul de identitate, cyberbullying, pornografia infantilă.
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității recomandă copiilor și părinților
Atunci când le oferiţi copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe Internet, pentru a diminua eventuale pericole, ţineţi cont de următoarele aspecte:
*Comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.
*Fiţi atenţi la „prieteniile" online pe care le întreţin. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.
*Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!
RECOMANDĂRILE POLIŢIEI BIHORENE PENTRU COPII
*Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate.
*Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!
*Nu spune altor persoane parola de la e-mail-ul tău sau de la conturile de socializare, cu excepția părinţilor.
*Fii atent la utilizarea reţelelor de socializare. Utilizează opţiunile de confidenţialitate pentru a alege cine îţi poate vedea postările!
*Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
*Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicaţii fără a-ţi consulta părinţii. Ele pot conţine malware (viruşi informatici) şi produce pagube irecuperabile.
*În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.
*Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!
*Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.
Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie, este 112.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Împreună pentru un Internet mai bun”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:48:54 Ora standard a Europei de Est