Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O întâlnire online ,,pe placul elevilor”

În cadrul proiectului ,,Tedi - școala siguranței”

O întâlnire online ,,pe placul elevilor”

Joi, 3 februarie 2022, a avut loc la școlile din Rieni, respectiv Valea de Jos o activitate online în cadrul proiectului ,,Tedi - școala siguranței".

Este deja bine cunoscut faptul că proiectul „Școala siguranței Tedi" se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării și cu Poliția Română. Acesta reprezintă o campanie de responsabilitate socială adresată școlilor și elevilor de clasa I. Scopul campaniei este informarea copiilor privind potențialele pericole și furnizarea de soluții, prin metode educative specifice vârstei lor, pentru gestionarea acestora. Proiectul „Școala siguranței Tedi" are drept scop asimilarea de cunoștințe și dezvoltarea unui set de abilități la care elevii să apeleze în diverse situații.
Chiar dacă proiectul se adresează doar elevilor de clasa I, la întâlnirea online au participat  și elevii claselor pregătitoare, a II-a... de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni, respectiv elevii claselor pregătitoare și a II-a de la Școala Primară Nr. 1 Valea de Jos.
D-na Anca Tuduce, reprezentantul Poliției le-a amintit copiilor câteva reguli de educație rutieră:
*Să circule numai pe trotuare, iar în lipsa acestora să folosească potecile laterale sau acostamentul drumurilor publice;
*Când lipsesc și potecile și trotuarele, să circule pe partea stânga, în direcția de mers;
*Să nu staționeze pe carosabil sau să se deplaseze în fugă;
*Traversarea se va face numai prin locurile special amenajate (ex.zebra, indicatoare etc.) sau cu semnalizări (semafoare);
*Traversarea se face în pas vioi, numai pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatorului ,,Trecere de pietoni", pe lumina verde a semaforului sau la semnalul agentului de circulație. La intersecțiile fără ,,zebră" sau agent de circulație, traversarea se va face pe la colțul intersecției, după ce, în prealabil, fiecare pieton s-a asigurat din ambele părți, lăsând să treacă vehiculele care se apropie în acel moment;
*Pietonii pot traversa drumul cu marcaje (zebră) numai pe lățimea acestor marcaje!
*Locul copilului în mașină este pe bancheta din spate, pe cea din față pot sta doar dacă au o înălțime de 150 cm;
*Cu bicicleta pe drumurile publice doar când au 14 ani;
*Pentru că încă ne bucurăm de iarnă și de zăpadă, să fie atenți când merg cu săniuța, pentru a nu ajunge cu ea în stradă, riscând să fie accidentați.
De asemenea, li s-a vorbit despre faptul că atunci când sunt singuri acasă nu trebuie să deschidă nimănui ușa, că nu trebuie să primească nimic de la necunoscuți și mai ales, nu trebuie să urce în mașinile unor străini.
Totodată li s-a precizat copiilor că la școală trebuie să aibă o conduită exemplară fără să se recurgă la violența de niciun fel.
În finalul întâlnirii elevii au adresat întrebări referitoare la temele prezentate, lucru care i-a încântat pe copii. Cu multă răbdare le-au fost lămurite nedumeririle de către d-na Anca Tuduce, reprezentantul Poliției.
Întâlnirea s-a încheiat cu mulțumirile de rigoare din partea d-nelor înv. Jurj Ioana și Bonchiș Ioana, adresate d-nei Tuduce pentru prezentarea atâtor situații de risc și a măsurilor de prevenire adecvate și cu exprimarea dorinței de a ne vedea față în față cât mai curând.
Prof. Jurj Ioana & Bonchiș Ioana
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: O întâlnire online ,,pe placul elevilor”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:48 Ora de vară a Europei de Est