Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Delegație româno-franceză, în vizită de lucru la Oradea

Primarul Oradiei, Florin Birta, a primit, marți,

Delegație româno-franceză, în vizită de lucru la Oradea

Primarul Oradiei, Florin Birta, a primit astăzi, 8 februarie 2022, vizita unei delegații formate din aproximativ 30 de reprezentanți ai unor firme cu capital francez, întâlnirea având loc la inițiativa Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România (C.C.I.F.E.R.), care și-a dorit să înlesnească o întrevedere între conducerea administrației publice locale orădene și potențiali investitori.

La întâlnire au participat și viceprimarul Marcel Dragoș, directorul executiv al A.D.L.O., Alina Silaghi, directorul executiv al D.P.I., Lucian Popa și directorii D.M.P.F.I., Marius Moș și Mihaela Neag.
În deschiderea întâlnirii, primarul Florin Birta le-a vorbit despre investițiile derulate la nivelul municipiului cu ajutorul fondurilor europene, a punctat strategia de dezvoltare a orașului pe termen mediu și lung și a menționat cât de importanți sunt investitorii străini în comunitate.
„Am pus accent pe atragerea fondurilor europene, avem în cele două perioade de finanțare din 2007 până în prezent, proiecte finanțate de peste 600 de milioane de euro, de la mobilitate urbană, infrastructură rutieră, spații verzi etc. Noi am considerat că acești bani europeni pot schimba fața unui oraș și, într-adevăr, s-a văzut acest lucru. Oradea s-a transformat treptat, în ultimii ani, într-un oraș european, avem patru parcuri industriale cu investiții de peste 400 de milioane de euro și undeva la aproximativ 10 mii de locuri de muncă create, care au ajutat municipiul să se dezvolte. Punem un accent foarte important pe dezvoltarea economică și respectăm firmele care investesc aici pentru că mai mult de 50% din veniturile proprii ale municipiului Oradea sunt bani care vin de la aceste firme, din impozitul pe venit și din taxele pe care le plătesc", a menționat primarul Florin Birta.
Inițiatorul acestei întrevederi, Jerome France, vicepreședintele Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România (C.C.I.F.E.R.)  nu este pentru prima dată la Oradea, oraș pe care îl consideră deja „acasă". Organizația de afaceri franco-română, în conducerea căreia se află, numără 550 de membri a căror cifră de afaceri cumulată însumează 18 miliarde de euro și mii de locuri de muncă create. Acesta a precizat că orașul nostru prezintă un interes crescut pentru investitori din mai multe motive.
„Ne simțim acasă aici, Oradea este orașul pe care noi îl numim grădina României, 25 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor, este un oraș cultural, care este foarte dezvoltat și, mai mult de atât, este dinamic, prin poziționarea lui geografică, cu parcuri industriale și lucrări de infrastructură ample. Vrem să înțelegem care sunt prioritățile voastre, cum putem, ca și comunitate, să ne implicăm în aceste direcții, am adus reprezentanți ai mai multor firme, Franța fiind una dintre cele mai importante țări partenere ale României", a menționat Jerome France.
Alina Silaghi, directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, a menționat facilitățile oferite celor care investesc în parcurile industriale, arătând că parteneriatul între mediul privat și autoritățile locale este unul real, cu beneficii pentru ambele părți implicate.
„Principalul avantaj pe care-l oferim este că fiecare parc industrial are un plan urbanistic zonal. Ce înseamnă asta? Viteza cu care pot să construiască. Direcția de Urbanism eliberează autorizație de construire în 7 zile. Vă rog să verificați în România unde se mai eliberează autorizația de construire atât de repede? Pentru toți investitorii care se localizează în parcurile industriale oferim facilități de scutire de impozite locale, clădire și teren, în procent de 50% în Oradea și 100% în județ. Abordarea noastră este exact a unui administrator privat. Suntem aici să oferim suport, să fim colegi, să fim parteneri în activitățile dumneavoastră. A.D.L.O. are printre activități nu doar localizarea sau opțiunile cele mai bune pentru investitorii care vin la Oradea. Ce am încercat odată cu preluarea parcurilor industriale din județ este să avem cât mai multe opțiuni, pentru a oferi cât mai multe locații celor care vin și se orientează spre zona aceasta și, totodată, suntem parteneri pe tot ce înseamnă învățământ dual, crearea unui mediu de networking între toate companiile care sunt localizate în Oradea, crearea de programe ș.a.", a precizat Alina Silaghi.
În același context, edilul a vorbit despre proiectele de dezvoltare turistică a orașului care pot aduce plusvaloare urbei, precum modernizarea Ștrandului Ioșia și realizarea Grădinii Urbane Nufărul, a trecut în revistă planurile de viitor care prevăd lucrări ample de infrastructură și a menționat proiectele care au în vedere conectivitatea rutieră și aeriană a orașului. Primarul Florin Birta a menționat și programul de reabilitare a clădirilor din centrul istoric, precum și a blocurilor de locuințe de pe raza orașului.
În cadrul programului, delegația româno-franceză a vizitat șantierul pasajului rutier din dreptul Pieței Cetate, noua Sala Polivalentă, lucrările de reabilitare a b-dului Nufărul - Cantemir, Parcul Industrial de pe Borșului, CET-ul Oradea, dar și principale obiective turistice: Sinagoga Sion și Casa Darvas - La Roche. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:16 Ora de vară a Europei de Est