Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ziua Internațională a Cititului Împreună ... cea de fiecare zi!

De 13 ani, se marchează...

Ziua Internațională a Cititului Împreună ... cea de fiecare zi!

De 13 ani, la început de februarie, milioane de oameni din lumea întreagă marchează Ziua Internațională a Cititului Împreună (World Read Around Day) - pe scurt Z.I.C.I.

La câte zile avem... care de care mai năstrușnice (Ziua Statului Degeaba, Ziua pe Dos etc.), aceasta, Z.I.C.I., e mai mult decât o necesitate, în vremurile noastre, când tinerii citesc din ce în ce mai puțin, când cartea este surclasată de tehnologie, când e mult mai la îndemână să butonezi un telefon, să stai în fața unui ecran și să te joc... pe calculator, care aparent e mult mai relaxant sau să vizionezi filmul inspirat de o anumită carte, în timp ce savurezi un popcorn la cinema...
Dar toate acestea, și nu sunt împotriva tehnologiei, au avut un efect de boomerang: copiii nu mai citesc, ajung în gimnaziu și liceu cu un vocabular sărac, nu reușesc să recepteze mesajul transmis, nu înțeleg ce trebuie să facă la un examen de evaluare puși în fața unui text la prima vedere. De cei care se pregătesc pentru Bacalaureat să nu mai vorbim („De unde să știu eu ce a vrut să spună autorul, mort de sute de ani?" sau „Nu citesc romanul x pentru că e o mizerie, plictisește, nu mai e actual, nu mai e la modă". Și ,,replicile" ar putea continua! Rezultate catastrofale la evaluările naționale apar peste tot an de an. Ce-i de făcut? se întreabă, retoric, lumea, de parcă urmează Apocalipsa. Răspunsul e unul extrem de simplu: schimbă piesa ,,stricată", înlocuiește-o, găsește soluții! Nu are rost să reluăm care sunt beneficiile cititului, dar dacă ar fi să ajungem la o pledoarie pentru citit, ei bine, să reflectăm la vorbele de duh ale unor oameni de valoare; doar ,,două vorbe să-ți mai spun" (vorba aceea): „Singurul lucru pe care trebuie să-l știi este unde se află biblioteca"- Albert Einstein, ori „Cărțile pe care le citești când ești tânăr, rămân cu tine pentru totdeauna"- J.K.Rowling.
Plecând de la premisa că fundamentul educației este cartea, iar „cărțile sunt mai fericite atunci când sunt împărtășite cu cineva", am organizat o activitate în comun(iune): clasa I B (prof. Codruța Faur), împreună cu I D (prof. Cristiana Vidican), prin care am urmărit insuflarea dragostei pentru cărţi (lectură), dar și dezvoltarea unor atitudini pozitive în legătură cu un sentiment deosebit de important: prietenia! Am pornit cu un brainstorming, am întrebat elevii ce însemnătate are pentru ei cuvântul „carte". Răspunsurile au fost chiar surprinzătoare, la această vârstă fragedă, când abia au încheiat etapa în care au făcut cunoștință cu literele și grupurile de litere!
Uneori avem obiceiul de a „judeca cărțile după copertă", dar pretutindenea se ascund comori. Unii și-au prezentat cartea preferată, au menționat câteva motive pentru care au ales acea carte, și de ce o recomandă și colegilor.
În continuare, au vizionat filmul „Povestea ariciului", ajungând la concluzia că dacă vrei ceva cu adevărat, nimic nu este imposibil. Țepii ariciului care îl îndepărtau de orice animal cu care dorea să se împrietenească, au fost acoperiți, iar ariciul a fost primit cu căldură în mijlocul celorlalte necuvântătoare. Au fredonat cântecul „În lumea basmelor", iar apoi s-au lăsat captați de PPT-ul despre Șoricilă, care reușește în final să aducă mormanul de vreascuri doar cu ajutorul celorlalți amici ai săi care-i sar în ajutor. Așadar, cuvintele cheie ale activității noastre au fost: carte, citit/ lectură, prietenie. Încântarea de pe fețele lor, participarea cu dăruire, bucuria cu care s-au împrietenit și au socializat ne-au îndreptățit să deducem că ne-am realizat obiectivele. Pentru întărire și stimulare, au fost răsplătiți cu diplome și dulciuri.
Iar la finalul unei activități didactice ce nu deține secrete, am dori să conchidem: învățăm unii de la alții, împărtășim, schimbăm idei, ne perfecționăm toată viața și toate acestea pentru Măria Sa, Copilul!
Credeți-ne, pe cuvânt, bucuria și strălucirea din ochii lor dau valoare (e valoarea lor, în aur), restul contează mai puțin ...!
Cristiana & Codruța
 
Doamne, cât de simple sunt lucrurile ,,complicate", precum cititul!
Lecturând și rumegând (printre rânduri) acest articol, aflăm multe ,,secrete" didactice, iar colegilor dascăli le sunt de mare ajutor. Cine este deschis și dorește să vadă și să audă, are la îndemână încă un material didactic de folos.
Felicitările sunt prea puține de adresat, Cristiana & Codruța, pentru ofranda adusă unei cauze, unui fenomen greu de soluționat, de depășit, dacă nu deții armele potrivite!
(OviDan)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ziua Internațională a Cititului Împreună ... cea de fiecare zi!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 03:00:41 Ora standard a Europei de Est