Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenți și profesori ai Universității ,,Agora” din Oradea au avut parte de un schimb de experiență culturală și academică la Universitatea din Sakarya, Turcia

În perioada 17-29 ianuarie

Studenți și profesori ai Universității ,,Agora” din Oradea au avut parte de un schimb de experiență culturală și academică la Universitatea din Sakarya, Turcia

În perioada 17-29 ianuarie 2022, s-a derulat primul eveniment de tipul Erasmus Intensive Programme în cadrul proiectului ,,Beyond the Limits: Developing Entrepreneurship via Creativity in Schools", la care Universitatea ,,Agora" din Oradea participă în calitate de partener.

Proiectul funcționează în baza unui consorțiu universitar internațional, reunind specialiști în pedagogie, educație și alte științe conexe, având ca scop dezvoltarea unui curriculum școlar pentru disciplinele de antreprenoriat și creativitate, cea din urmă reprezentând tematica generală a acestei prime întâlniri multiculturale. 
Prima săptămână a evenimentului a găzduit cursuri online, susținute de către cadre didactice și cercetători ai universităților partenere, din partea Universității ,,Agora" din Oradea participând asist. univ. dr. Dan Petrica, membru în echipa de implementare a proiectului, cu o prelegere pe tematica: ,,Creative thinking as part of the entrepreneurial mindset". 
A doua săptămână a evenimentului a găzduit cursuri față în față la campusul Universității din Sakarya, în localitatea Serdivan din Turcia.  Reprezentanții Universității ,,Agora" din Oradea: asist. univ. dr. Felix-Angel Popescu (coordonator de proiect) și studenții: Ionuț-Raul Lucan, Georgiana-Maria Trifa, Nora-Andrea Kor, Alina-Florina Tărău, Ramona-Alexandra Iova, Patricia-Emanuela Karancsi, de la specializarea Poliție Locală, au participat la activitățile programului, care au constat în cursuri și workshopuri despre creativitate, precum și prezentări culturale ale țărilor de origine din care provin ceilalți parteneri ai proiectului: Universitatea de Monfort (Regatul Unit al Marii Britanii), Universitatea din Coimbra (Portugalia), Universitatea din Padova (Italia), Universitatea din Granada (Spania), Universitatea din Liepaja (Letonia) și gazda întâlnirilor, Universitatea din Sakarya (Turcia).
Prelegerea coordonatorului echipei românești a avut ca tematică: ,,Creative economy - an incipient engine for regional development", iar workshopurile prezentate de studenții echipelor din fiecare țară s-au bazat pe jocuri care stimulează gândirea creativă, utilizarea imaginației în diverse contexte situaționale și jocuri de rol. Prezentările culturale ale fiecărei țări, ale fiecărui oraș și ale fiecărei universități de origine au reprezentat piatra de temelie a întregii săptămâni, reprezentând un bun prilej de schimburi în materie de mâncăruri tradiționale, muzică, istorie și artă, geografie și un enorm bagaj de cunoștințe turistice. De altfel, o componentă deosebită a programului a constat în vizita culturală la Istanbul, capitala Turciei.
Ca o concluzie, acest eveniment a reunit deopotrivă studenți români, britanici, italieni, spanioli, portughezi, letoni, turci, care au putut să înțeleagă mai bine rolul programului Erasmus, să comunice în limba engleză, să își exerseze abilitățile de prezentare și vorbit în public, să beneficieze de o calitate deosebită a actului academic din diferite universități europene cu renume, precum și să interacționeze cu profesori și cercetători recunoscuți pe plan internațional. 
Cu acest prilej, biroul Erasmus al Universității ,,Agora" din Oradea ține să mulțumească tuturor participanților pentru implicarea în acest proiect, în speranța că această experiență le va fi utilă în scopul învățării pe tot parcursul vieții. Mulțumiri deosebite sunt adresate și conducerii universității, domnului rector, prof. univ. dr. Mișu-Jan Manolescu și tuturor celor care au contribuit ca acest proiect să devină realitate.
Felix-Angel Popescu,
coordonator de proiect
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Studenți și profesori ai Universității ,,Agora” din Oradea au avut parte de un schimb de experiență culturală și academică la Universitatea din Sakarya, Turcia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:16 Ora de vară a Europei de Est