Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli

Pe 30 ianuarie, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bogdan” din Vaşcău, a fost marcată

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli, marcată pe 30 ianuarie, are drept scop promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect.

Data de 30 ianuarie nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că este ziua în care a murit Mahatma Gandhi, cel mai mare promotor al nonviolenţei din istorie, cel care spunea că „nonviolenţa este arma celor puternici". 
Problema violenței a fost recunoscută oficial în urma convenției organizate de Comisia Europeană la Utrecht în anul 1997. La finalul acestei convenții, stoparea violenței în școli a devenit un obiectiv important la nivel internațional.
În anul 2019, Parlamentul României, a votat pentru adoptarea Legii anti-bullying, care astăzi este în vigoare şi interzice violenţa de orice fel în şcoli. Prevenţia e foarte importantă, iar pentru a preveni faptele de violență trebuie să ne implicăm cu toții.
 Dreptul la siguranță e unul dintre cele mai importante drepturi ale elevilor, datorită faptului că victimele sunt copii cu posibilități minime de apărare și un grad ridicat de vulnerabilitate fizică, psihică și emoțională. Prin urmare, elevii şi cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bogdan" Vaşcău, sub îndrumarea Comisiei pentru prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii, au desfăşurat activități pe această temă. Domnul profesor Onica Vlad, președintele Comisiei, ne-a vorbit despre fenomenul violenței, bullying, hărțuire în mediul şcolar şi cum le putem preveni. Mai departe, alături de doamna director, prof. Meza Mirela, şi de reprezentantul Poliției oraşului Vaşcău, agent Hălbac Florin, am discutat despre fenomenul bullyingului în şcoală şi în comunitate. Profitând de faptul că în curând sărbătorim și Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, am discutat și despre acest subiect. În acest sens, ni s-a alăturat, prin intermediul platformei Zoom, doamna comisar de poliție din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalității Bihor, Anca Tuduce,  care ne-a vorbit despre cyberbullying şi siguranță în mediul online. Îi mulțumim doamnei comisar pentru toate informațiile utile pe care ni le-a oferit şi pentru dialogul deschis purtat cu elevii noştri dornici să afle cât mai multe lucruri despre acest subiect. De asemenea, pe parcursul ultimelor zile, elevii, îndrumați de cadrele didactice, au realizat desene sugestive care promovează ideea de nonviolență şi îndeamnă la pace şi toleranță.
Totodată, în cadrul activității, câțiva elevi mai curajoşi din clasa a VI-a au interpretat o scurtă scenetă care a avut ca mesaj: Spune stop violenței!
Felicităm elevii şi cadrele didactice pentru implicare!
A fost o activitate reuşită şi foarte utilă, prin care am conştientizat că violența lasă urme adânci şi am învățat cum să îi spunem stop, cum să fim mai toleranți, mai buni cu cei din jur şi cum să reacționăm atunci când ne aflăm în situații dificile.
Acționând împreună, putem să prevenim violența şi să facem ca lumea în care trăim să fie un loc mai bun. Aşadar, să spunem: STOP VIOLENȚA! 
Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii din școala noastră este alcătuită din: prof. Onica Vlad, președinte și trei membri: prof. Pasere Andrada, prof. Terme Alexandra, prof. Todor Cristina.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:14:49 Ora standard a Europei de Est