Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli

Pe 30 ianuarie, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bogdan” din Vaşcău, a fost marcată

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli, marcată pe 30 ianuarie, are drept scop promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect.

Data de 30 ianuarie nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că este ziua în care a murit Mahatma Gandhi, cel mai mare promotor al nonviolenţei din istorie, cel care spunea că „nonviolenţa este arma celor puternici". 
Problema violenței a fost recunoscută oficial în urma convenției organizate de Comisia Europeană la Utrecht în anul 1997. La finalul acestei convenții, stoparea violenței în școli a devenit un obiectiv important la nivel internațional.
În anul 2019, Parlamentul României, a votat pentru adoptarea Legii anti-bullying, care astăzi este în vigoare şi interzice violenţa de orice fel în şcoli. Prevenţia e foarte importantă, iar pentru a preveni faptele de violență trebuie să ne implicăm cu toții.
 Dreptul la siguranță e unul dintre cele mai importante drepturi ale elevilor, datorită faptului că victimele sunt copii cu posibilități minime de apărare și un grad ridicat de vulnerabilitate fizică, psihică și emoțională. Prin urmare, elevii şi cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bogdan" Vaşcău, sub îndrumarea Comisiei pentru prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii, au desfăşurat activități pe această temă. Domnul profesor Onica Vlad, președintele Comisiei, ne-a vorbit despre fenomenul violenței, bullying, hărțuire în mediul şcolar şi cum le putem preveni. Mai departe, alături de doamna director, prof. Meza Mirela, şi de reprezentantul Poliției oraşului Vaşcău, agent Hălbac Florin, am discutat despre fenomenul bullyingului în şcoală şi în comunitate. Profitând de faptul că în curând sărbătorim și Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, am discutat și despre acest subiect. În acest sens, ni s-a alăturat, prin intermediul platformei Zoom, doamna comisar de poliție din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalității Bihor, Anca Tuduce,  care ne-a vorbit despre cyberbullying şi siguranță în mediul online. Îi mulțumim doamnei comisar pentru toate informațiile utile pe care ni le-a oferit şi pentru dialogul deschis purtat cu elevii noştri dornici să afle cât mai multe lucruri despre acest subiect. De asemenea, pe parcursul ultimelor zile, elevii, îndrumați de cadrele didactice, au realizat desene sugestive care promovează ideea de nonviolență şi îndeamnă la pace şi toleranță.
Totodată, în cadrul activității, câțiva elevi mai curajoşi din clasa a VI-a au interpretat o scurtă scenetă care a avut ca mesaj: Spune stop violenței!
Felicităm elevii şi cadrele didactice pentru implicare!
A fost o activitate reuşită şi foarte utilă, prin care am conştientizat că violența lasă urme adânci şi am învățat cum să îi spunem stop, cum să fim mai toleranți, mai buni cu cei din jur şi cum să reacționăm atunci când ne aflăm în situații dificile.
Acționând împreună, putem să prevenim violența şi să facem ca lumea în care trăim să fie un loc mai bun. Aşadar, să spunem: STOP VIOLENȚA! 
Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii din școala noastră este alcătuită din: prof. Onica Vlad, președinte și trei membri: prof. Pasere Andrada, prof. Terme Alexandra, prof. Todor Cristina.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:11 Ora de vară a Europei de Est