Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noul ambasador al Germaniei în România, în vizită la Primăria Oradea

Luni,

Noul ambasador al Germaniei în România, în vizită la Primăria Oradea

Primarul Florin Birta a primit luni, 31 ianuarie 2022, vizita ambasadorului Germaniei în România, E.S. Peer Gebauer. La întrevedere a participat și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

În deschidere, edilul a vorbit despre dezvoltarea Oradiei din ultimii ani și despre progresele înregistrate datorită banilor europeni care au adus îmbunătățiri considerabile în toate domeniile.
,,Am pus accentul pe dezvoltarea orașului și a comunității noastre. În ultimii 12 ani am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de peste 650 de milioane de euro și am transformat Oradea în ceea ce puteți vedea astăzi. De asemenea, am creat patru parcuri industriale în care se regăsesc și cinci companii germane care au investit peste 35 de milioane de euro și care au, în prezent, 1.500 de angajați. Noi, ca și administrație, am luat în considerare toate sectoarele (sănătate, infrastructură, mediu, învățământ ș.a.) pentru a le dezvolta și a le îmbunătăți spre folosul orădenilor'', a menționat primarul Florin Birta.
Diplomatul și-a exprimat aprecierea față de modul în care administrația publică locală a transformat orașul, dar și vizavi de felul în care reușește să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea acestuia.
,,Sunt încântat să ajung la Oradea, este pentru prima dată. Am văzut fotografii frumoase cu orașul d-voastră și am auzit numai lucruri bune, acesta fiind și motivul pentru care mi-am dorit să ajung aici. Vreau să vă felicit pentru realizările de până acum și pentru fondurile europene pe care ați reușit să le atrageți, întrucât știu că stați foarte bine la absorbția de bani nerambursabili, ceea ce e minunat'', a precizat ambasadorul Peer Gebauer.
Prezent la întâlnire, președintele Ilie Bolojan și-a manifestat dorința de-a avea o colaborare fructuoasă cu ES Peer Gebauer, care a fost numit ambasador al Germaniei în România în urmă cu aproximativ șase luni, menționând că relația cu predecesorul său a fost una de bun augur. Acesta a precizat patru teme de interes pe baza cărora, în viitor, s-ar putea întrevedea parteneriate între administrația orădeană și partenerii germani.
„În viitor, ne dorim ca investitorii germani să își îndrepte atenția înspre Regiunea de Nord-Vest, luând în considerare costul forței de muncă care este ușor mai scăzut decât în Ungaria, faptul că există o forță de muncă calificată, iar companiile beneficiază de sprijinul administrației, cel puțin la Oradea. În plus, vrem să asigurăm conectivitatea aeriană a orașului cu importante hub-uri europene, iar unul din ele va fi Munchen-ul, întrucât zborurile spre Germania sunt strategice pentru noi. Totodată, un obiectiv important este să încheiem parteneriate între Universitatea Oradea și universități tehnice din Germania și, nu în ultimul rând, ne dorim să dezvoltăm învățământul în limba germană, o idee în acest sens fiind să aducem profesori pensionari din țara d-voastră la Oradea", a spus președintele Ilie Bolojan.
În cadrul întâlnirii, ambasadorul german a dorit să știe cum a fost afectată populația și implicit municipalitatea din cauza prețului crescut al gazului, menționând că este la curent cu subvențiile acordate în țară. În acest sens, primarul Florin Birta i-a explicat care este situația la nivel local și cum se reușește gestionarea ei.
,,Această scumpire ne-a afectat pe noi ca și instituție, dar și pe orădeni. Comparativ cu alte orașe stăm însă mai bine pentru că în ultimii 12 ani s-au investit peste 150 de milioane de euro în sistemul de termoficare. Am retehnologizat vechea centrală, am schimbat magistralele și astfel am scăzut pierderile de la 50% la 25%.''
Diplomatul a mai precizat că există un interes crescut din partea companiilor germane care vor să-și folosească know-how-ul pentru a sprijini administrațiile locale, cu precădere cele care, cu ajutorul fondurilor europene, fac tranziția la energia verde. De asemenea, ES vede cu ochi buni potențialul turistic al Oradiei, precizând că „un oraș atractiv turistic, înseamnă un oraș atractiv și pentru afaceri".
La finalul întâlnirii, primarul Florin Birta i-a mulțumit ambasadorului Germaniei pentru prima sa vizită la Oradea și, în semn de apreciere reciprocă, cei doi au făcut schimb de cadouri simbolice. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:23 Ora de vară a Europei de Est