Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Este un buget record de investiții”

Buget record alocat investițiilor în 2022 - 1, 2 miliarde de lei

,,Este un buget record de investiții”

Primăria Oradea are un buget pe anul 2022 de circa 2,4 miliarde de lei, din care un buget record pentru investiții de aproximativ 1,2 miliarde de lei.

Bugetul de venituri și cheltuieli intră în dezbatere publică de marți, 25 ianuarie, până în data de 9 februarie, inclusiv.
Primarul Florin Birta şi directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, au susținut o conferință de presă în care au prezentat proiectul de venituri și cheltuieli al municipiului Oradea pe anul în curs.
Bugetul consolidat reprezintă documentul oficial de prezentare a bugetului de venituri și cheltuieli al oricărei autorități publice locale din România, fiind reglementat de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale și Legea bugetului de stat nr. 15/ 2021. El reprezintă expresia politicilor sociale, economice, de dezvoltare etc. a autorității locale prin proiectele publice propuse și responsabilitățile stabilite ordonatorilor de credite.
Conform Legii bugetului de stat pentru anul 2022, care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 decembrie 2021, calendarul prevede 45 de zile până la care trebuie aprobat bugetul local.
Buget de peste 2,4 miliarde de lei, în 2022
Proiectul de buget pe 2022 are o valoare totală de 2.444.213.010 de lei, adică aproximativ 490 milioane de euro, din care suma de 1.192.408.160 este alocată investițiilor și 1.251.804.850 de lei revin cheltuielilor.
,,Este un buget record de investiții întrucât avem obligația de a încheia toate proiectele pe care le avem în derulare cu finanțare în cadrul exercițiului financiar 2014 - 2020, până la finalul anului 2023. Așadar, cum a fost și bugetul pe anul 2021, unul destul de mare din punct de vedere al investițiilor, cel pe 2022 va fi unul axat pe foarte multe investiții. Cele mai importante 10 investiții pe care le vom încheia sau vor fi începute în acest an, au o valoare de aproximativ 110 milioane de euro. Aș aminti pasajul din zona Gojdu- etapa I, pasajul de la Piața Cetate care este în construcție, reabilitarea sistemului termic- etapa III, creșterea performanței energetice la cele două spitale și alte proiecte importante pentru Oradea", a precizat primarul Florin Birta.
În ciuda creșterii salariale care a avut loc în Primăria Oradea, cheltuielile aferente salariilor au o pondere redusă, de 12,7% din veniturile proprii.
În privința fondurilor alocate pentru bursele școlare, acestea sunt stabilite prin noile cuantumuri minime la nivel național: 500 de lei bursa de performanță, 200 de lei bursa de merit, 150 de lei bursa de studiu și 200 de lei bursa pentru ajutorul social. Municipalitatea va păstra aceste valori, fără a adăuga alți bani.
De asemenea, în acest an, vor fi alocați 300.000 de lei pentru finanțarea proiectelor propuse de ONG-uri. În perioada următoare se va stabili regulamentul pentru acordarea acestor sume.
Se reia programul de bugetare participativă
Municipalitatea va relua și programul de bugetare participativă. Acesta le oferă orădenilor șansa de a veni cu propuneri de proiecte care să îmbunătățească condițiile de viață la nivel de cartier. Bugetul propus este de 300.000 de euro, valoarea maximă fiind de 50.000 de euro/ proiect.
„Ne propunem o rundă nouă de bugetare participativă, dar pe alte principii. Nu vizăm neapărat investiții, deoarece investițiile au mai multe faze prealabile de realizare și cred că participarea cetățenilor într-un astfel de proiect este ca ei să vadă cât mai repede că se întâmplă ceva, nu să aștepte 2-3 ani. În acest timp se pierde cumva din identitatea acelui demers dacă ajunge să fie finalizat. Ne propunem să ajungem la ceea ce dorește cetățeanul în mod direct, să se rezolve probleme punctuale pe care oamenii le au în zona în care locuiesc", a punctat Eduard Florea, directorul Direcției Economice.
Primăria Oradea are un buget propus de 5.3 milioane de lei pentru evenimentele din 2022, care ar putea suferi modificări, în funcție de evoluția stării pandemice.
Totodată, în acest an se va investi masiv în cartierele orădene, avându-se în vedere modernizarea străzilor încă neasfaltate, în acest moment fiind cuprinse pentru modernizare 130 de străzi, aflate în diferite stadii.
O parte dintre ele sunt în execuție, în anumite cazuri, lucrările vor începe în anul în curs, iar pentru restul se vor efectua documentațiile de studiu de fezabilitate și procedurile de licitație.
,,Așa cum am spus de anul trecut vreau ca în acești ani să intrăm în toate cartierele care au rămas încă nemodernizate și să asfaltăm străzile pe care locuiesc orădenii", a mai menționat primarul.
Cetățenii care doresc să vină cu propuneri la proiectul de buget o pot face în scris prin corespondență sau e-mail. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:23 Ora de vară a Europei de Est