Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Din respect pentru orașul nostru și pentru investitori, am transparentizat ședințele C.M.U.A.T.”

Direcția Arhitect-Șef și-a prezentat raportul de activitate pe 2021

„Din respect pentru orașul nostru și pentru investitori, am transparentizat ședințele C.M.U.A.T.”

Viceprimarul Arina Moș, în calitate de coordonator al Direcției Arhitect-Șef din Primăria Oradea, a susținut miercuri, 26 ianuarie 2022, împreună cu arhitectul-şef al municipiului, Radu Fortiș și cu directorul executiv al Direcției Arhitect-Șef, Adriana Lipoveanu, o conferință de presă în care a fost prezentată sinteza raportului de activitate a Direcției Arhitect-Șef (D.A.S.) pe anul 2021.

„Mulțumesc întregii echipe și fiecărui coleg în parte pentru munca depusă de-a lungul anului ce tocmai s-a încheiat. Așa cum se poate vedea, și în anul 2021, colegii de la Direcția Arhitectului-Șef au dat dovadă de profesionalism, iar pentru asta le mulțumesc. Ne dorim în continuare să fim din ce în ce mai buni în atingerea obiectivelor și să fim eficienți în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii, în slujba cărora suntem", a declarat viceprimarul Arina Moș.
De precizat că Direcția Arhitect-Șef are următoarea structură: Serviciul autorizări construcții care include Compartimentul autorizări rețele și Compartimentul finalizări construcții, Compartimentul urbanism și avize și Biroul G.I.S., care include: Compartimentul gestionare date și Compartimentul autorizări publicitate.
Şedinţe C.M.U.A.T. transparentizate
Un element de noutate pentru anul 2021 a fost transparentizarea activității Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (C.M.U.A.T.), prin transmiterea săptămânală către mass-media a unor comunicate cu activitatea acesteia.
„Din respect pentru orașul nostru și pentru investitori, am transparentizat ședințele Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului. Încercăm astfel să vă împărtășim viziunea arhitectului-șef de a dezvolta orașul. Desigur, experiența pe care am dobândit-o în această comisie îmi spune că investitorii doresc să-și maximizeze profitul, construind la indici maximi. Însă rolul acestei comisii este tocmai acela de a stopa derapajele urbanistice, care bineînțeles că pot apărea. Rolul nostru este acela de a respecta regulamentele și legislația specifică, astfel încât încadrarea în zonă a diferitelor proiecte să fie una corectă din punct de vedere estetic, urbanistic și funcțional. Mulțumesc cu această ocazie tuturor arhitecților prezenți în C.M.U.A.T., în special celor care vin din exterior și care prin experiența lor aduc plusvaloare acestei comisii, fundamentând obiectiv decizia arhitectului-șef", a explicat viceprimarul Arina Moș.
De menționat că în cadrul C.M.U.A.T. au fost analizate în total 2.589 de documentații și s-au emis tot atâtea avize, din care 1.396 favorabile, 901 nefavorabile și 292 consultative.
Anul 2021 - stabilizarea pieței construcțiilor
Arhitectul-şef Radu Fortiș a caracterizat anul 2021 ca fiind „un an de stabilizare a pieței construcțiilor", fapt ce se poate vedea și în evoluția certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire.
În anul 2021 au fost înregistrate 6.378 de certificate de urbanism, 2.324 de autorizații de construire, 110 autorizații de desființare și 335 de cereri recepție lucrări.
„Astfel, numărul certificatelor de urbanism este similar celui de anul trecut, practic fiind cu doar cu 0,5 mai mare decât în 2020 și cu 7,04% mai mic față de media anilor anteriori. Apoi, numărul autorizațiilor de construire este cu 6,33% mai mic decât anul trecut și cu 11,8% mai mic față de media anilor anteriori. Dacă analizăm autorizațiile emise în 2021 comparativ cu cele emise în 2020, pe tipuri de construcții, se constată o ușoară creștere a acestora la clădiri, cu 1,63% și o scădere cu 21,92% la rețele", a explicat arhitectul-șef al orașului Radu Fortiș.
Totodată, se constată menținerea tendinței de scădere a numărului autorizațiilor emise pentru intrarea în legalitate, aceasta fiind un efect al măsurilor administrative de descurajare a construcțiilor ilegale.
10 ani de la demararea programului de reabilitare a fațadelor
Programul de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban - Centrul istoric Oradea a demarat în anul 2012, sub coordonarea Direcției Arhitect- Șef, fiind unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea. Prin intermediul acestuia s-a reușit practic schimbarea imaginii orașului, fiind puse în valoare cele mai frumoase clădiri din ansamblul urban - Centrul istoric Oradea.
Directorul executiv al Direcției Arhitect-Șef, Adriana Lipoveanu, a prezentat obiectivele realizate în 2021 prin acest program, dar și provocările pe care le-a adus anul ce tocmai a trecut, respectiv un buget mai mic și criza sanitară provocată de pandemie.
„Ne-am confruntat cu lipsa forței de muncă, a unei forțe de muncă cu experiență în reabilitarea unor astfel de clădiri. Astfel, am scos de trei ori la licitație Palatul Fuchsl, până a fost adjudecat. Lansez încă o dată invitația constructorilor, de a participa la licitațiile organizate de Primăria Oradea. Mulțumesc întregii echipe care a pus umărul la reușita acestui program de reabilitare, mulțumesc în mod special Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice", a precizat directorul executiv al Direcției Arhitect-Șef, Adriana Lipoveanu.
Clădirile finalizate prin acest program în anul 2021 sunt: clădirea situată pe str. Vasile Alecsandri, nr. 8-10 și 10A, monument istoric clasat („Hanul Arborele Verde"); clădirea situată pe str. Republicii nr. 14; clădirile situate pe str. Republicii nr. 17-19; clădirea situată pe str. Republicii nr. 15 și clădirea situată pe str. V. Alecsandri nr. 21.
Programul multianual al lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în „Ansamblul urban - Centru istoric Oradea", prevede pentru anul 2022 un număr de 31 de clădiri în vederea execuției lucrărilor (monumente istorice clasate sau clădiri cu valoare arhitecturală deosebită, amplasate în zona de maximă vizibilitate, pentru care au fost/vor fi demarate/continuate lucrările de reabilitare a faţadelor/documentaţiile tehnice).
Având în vedere că Oradea este un oraș cu o zestre arhitecturală deosebită, Direcția Arhitect-Șef prin Serviciul Autorizări și Compartimentul Disciplină în construcții are responsabilități importante în urmărirea, împreună cu Direcția Județeană pentru Cultură a județului Bihor, respectării legislației în vigoare, în procedura de autorizare a lucrărilor de construire ce se execută asupra clădirilor reprezentând monumente istorice și a clădirilor din zonele lor de protecție, până la faza de recepție inclusiv.
În anul 2021 au fost înaintate spre analiză și aprobare către Consiliul Local Oradea un număr de 90 de documentații de urbanism, din care 22 de Planuri Urbanistice Zonale (P.U.Z.) și 68 Planuri Urbanistice de Detaliu (P.U.D.).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:11 Ora de vară a Europei de Est