Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sporește zestrea materială a Bibliotecii Universității

Cu mâinile și cărțile curate!

Sporește zestrea materială a Bibliotecii Universității

Biblioteca Universității din Oradea traversează, probabil, cea mai fastă perioadă din istoria ei.

Dacă anul trecut a fost marcat de importante achiziții și donații de carte, noul an a venit cu dotări ultramoderne: e-book readere, un scaner performant și un sterilizator de cărți.
Cu cărțile curate
Sterilizatorul este acum, în pandemie, mai important ca niciodată. Cu ajutorul razelor ultraviolete și a unor curenți de aer, aparatul elimină 99.9% din: virușii, bacteriile, paraziții, acarienii, ciupercile, mucegaiurile și praful care, din păcate, există între paginile cărților.
„Putem decontamina șase cărți pe minut, atât cât durează procedura de sterilizare. Jetul de aer elimină particulele fine, răsfoind documentele și permițând astfel razelor ultraviolete să pătrundă în interiorul fiecărei cărți sau document", explică Emilia Pop, șefa biroului Comunicarea Colecțiilor al Bibliotecii Universității din Oradea.
Prin decontaminatorul care valorează peste 23.000 de lei, vor trece, în perioada următoare, cărțile returnate de cititori și cele provenite din donații. „Pentru că, în ciuda pandemiei, dorim să încurajăm lectura, ne vom asigura că cititorii noștri primesc cărțile solicitate în cele mai bune condiții sanitare. Nu este de neglijat nici faptul că bibliotecarii noștri și colegii care înregistrează cărți provenite din donații intră în contact cu volume sterile. Și, nu în ultimul rând, este vorba de sănătatea cărții în sine, aceste proceduri sporindu-i semnificativ durata de utilizare", declară Emilia Pop.
Cât de curând, colecția de carte veche și rară a Bibliotecii Universității din Oradea va fi supusă și ea aceluiași tratament de însănătoșire.
Super-scaner
De câteva zile, la Biroul E-bibliotecă și Acces Resurse On-line, a fost pus în funcțiune unul din cele mai performante scanere de carte din țară. Aparatul, care a costat aproape 200.000 de lei, scanează și transpune în format digital cărți, documente legate, dosare, registre, bibliorafturi etc.
„Am început scanarea lucrărilor de doctorat susținute la universitatea noastră. Vor urma titluri din bibliografia studenților, cărțile cele mai solicitate la bibliotecă, cartea veche și de patrimoniu, mare parte dintre acestea devenind apoi accesibile și on-line", spune Titus Bădic, șeful biroului E-bibliotecă și Acces Resurse On-line.
Pentru că operațiunile de scanare sunt asistate de calculator, la pachet cu super-scanerul, Biblioteca Universității din Oradea a primit și mai multe programe de editare, copiere sau comprimare a materialelor scrise. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:10 Ora de vară a Europei de Est