Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Anul 2021 a fost un an benefic pentru Municipiul Oradea din punct de vedere al investiților”

Primăria Oradea are un portofoliu cu proiecte de peste 650 de milioane de euro

„Anul 2021 a fost un an benefic pentru Municipiul Oradea din punct de vedere al investiților”

83 de proiecte pe fonduri nerambursabile, a căror valoare depășește 650 de milioane de euro, sunt, în acest moment, în portofoliul Primăriei Municipiul Oradea.

Joi, 20 ianuarie 2022, Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională și-a prezentat bilanțul de activitate pe anului 2021, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat primarul Florin Birta, directorul executiv Marius Moș și cei doi directori adjuncți Mihaela Neag și Ovidiu Guler.
Din cele 83 de proiecte nerambursabile, 44 sunt în implementare, valoarea lor fiind de 224 milioane euro. Totodată,  patru proiecte în valoare de 14 milioane de euro sunt în evaluare, 20 de proiecte au fost finalizate în anul 2021, valoarea lor fiind de 74 milioane euro, iar 15 proiecte, în valoare de  345 milioane de euro, sunt în pregătire. În 2022, investițiile care urmează să fi realizate cu bani europeni au o valoare de 52 milioane euro.
„Anul 2021 a fost un an benefic pentru Municipiul Oradea din punct de vedere al investiților. Valoarea totală a acestora a fost de aproximativ 90 de milioane de euro, jumătate din acești bani fiind din fonduri europene, ceea ce este o performanță pentru că, practic, cu ajutorul acestor fonduri am reușit să ne dublăm investițiile realizate anul trecut. Am avut 80% fonduri nerambursabile și 20% contribuția Municipiului Oradea. Metaforic vorbind, cu 2 lei investiți în Oradea am reușit să luăm 8 lei gratuit și să facem o investiție de 10 lei. Este o performanță bună pentru oraș și vreau să le mulțumesc și să-i felicit pe colegii mei pentru această realizare", a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.
Anul trecut a debutat al treilea ciclu de finanțare de 7 ani (perioada 2021 - 2027) și a fost demarată pregătirea proiectelor care urmează să fie depuse pentru absorbția de fonduri nerambursabile. Acesta este un avantaj în raport cu perioadele de finanțare precedente (2007 - 2013 și 2014 - 2020), când ghidurile au apărut mai târziu și implicit pregătirea proiectelor a fost întârziată.
„În precedentele două perioade de finanțare, Oradea a accesat și implementat proiecte de peste 600 de milioane de euro, iar în cursul și în perioada 2021-2027 avem din nou proiecte de peste 600 de milioane de euro. Asta înseamnă că la finalul celei de-a treia perioade de implementare a fondurilor europene, ne propunem ca în Oradea să avem realizate proiecte de peste 1,2 miliarde de euro. O performanță și bani cu care orașul nostru să se schimbe, așa cum s-a schimbat în ultimii ani, din ce în ce mai bine", a mai precizat primarul Florin Birta.
20 de proiecte pe fonduri europene, finalizate în 2021
Anul trecut au fost finalizate 20 dintre proiectele care au la bază fonduri europene. Astfel, în domeniul transportului public au fost livrate 10 tramvaie și 15 autobuze și a fost finalizată noua linie de tramvai, fiind realizate cele mai mari investiții, după 1990, în transportul public din Oradea.
Totodată, au început lucrările la pasajul rutier din Piața Cetate și au fost finalizate trei zone pietonale: Aurel Lazăr, Libertății și zona malului stâng. De asemenea, au început lucrările la piațetele Magnoliei, Cazaban și Nufărului.
Pentru acest an sunt programate să fie demarate și lucrările la celelalte patru pasaje din Piața Emanuil Gojdu.
Dintre proiectele încheiate în domeniul educației amintim: Școala Gimnazială ,,Dacia", Colegiul Național „Onisifor Ghibu" și Grădinița Nr. 20. Totodată, lucrările pentru reabilitarea Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" sunt în derulare.
Anul 2021 a mai presupus și finalizarea reabilitării termice a 12 blocuri de locuințe, în timp ce pentru alte 16 blocuri lucrările vor începe în perioada următoare. Tot în acest an, vor demara lucrările la proiectul care are în vedere valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I.
Investiții în sănătate
În domeniul sanitar, anul acesta vor continua lucrările de reabilitare termică a celor două mari unități spitalicești din Oradea, însă va fi demarată și extinderea Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență. În 2021, prin intermediul a două proiecte în valoare de 10 milioane de euro, cele două spitale din municipiu au fost dotate cu aparatură și echipamente.
Cel mai important proiect însă are în vedere ridicarea Spitalului de boli infecțioase din str. Vlădeasa, pentru care, în 2022, va fi demarată licitația pentru proiectare și execuție.
„Anul 2021 a fost un an dinamic în care ne-am confruntat, în primul rând, cu haosul de pe piața de construcții, creșterea necontrolată a prețurilor, lipsa forței de muncă și durata mare de livrare a materialelor și echipamentelor. Toate acestea și-au pus amprenta asupra ritmului de derulare a investițiilor pe fonduri europene. Putem spune că D.M.P.F.I. este un reper, Marcel Boloș, cel ce a pus bazele acestei Direcții a fost anul trecut ministrul Fondurilor Europene, fiind unul dintre cei mai respectați profesioniști în domeniul fondurilor europene, din țară. Tot anul trecut, o parte din expertiza și experiența acumulată la Primăria Oradea în domeniul fondurilor europene a fost transferată Consiliului Județean Bihor, trei dintre colegii noştri (Oana Nicula, Bernadett Pallag și Ionuț Sărac) au pus acolo bazele echipei ce se va ocupa de atragerea de fonduri. Le mulțumesc pe această cale pentru plusul pe care l-au adus în activitatea noastră și le urez succes. Dezvoltarea la unison a județului Bihor și a municipiului Oradea este un câștig pentru noi toți. În perioada următoare, Direcția angajează cinci specialiști din domeniul tehnic. Vrem să ne mărim echipa pentru că ne așteaptă o perioadă de finanțare 2021 - 2027 cu mult mai mulți bani disponibili și cu mai multe programe pe care Municipiul Oradea va fi eligibil: PNRR, Programul Operațional Regional, Programul Operațional Sănătate, Programul Operațional Transport, Program România - Ungaria, Mecanismul SEE și alte programe de finanțare care vor fi disponibile", a punctat Marius Moș, directorul D.M.F.P.I. Oradea. (B.P.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:21:10 Ora standard a Europei de Est