Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Anul 2021 a fost un an benefic pentru Municipiul Oradea din punct de vedere al investiților”

Primăria Oradea are un portofoliu cu proiecte de peste 650 de milioane de euro

„Anul 2021 a fost un an benefic pentru Municipiul Oradea din punct de vedere al investiților”

83 de proiecte pe fonduri nerambursabile, a căror valoare depășește 650 de milioane de euro, sunt, în acest moment, în portofoliul Primăriei Municipiul Oradea.

Joi, 20 ianuarie 2022, Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională și-a prezentat bilanțul de activitate pe anului 2021, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat primarul Florin Birta, directorul executiv Marius Moș și cei doi directori adjuncți Mihaela Neag și Ovidiu Guler.
Din cele 83 de proiecte nerambursabile, 44 sunt în implementare, valoarea lor fiind de 224 milioane euro. Totodată,  patru proiecte în valoare de 14 milioane de euro sunt în evaluare, 20 de proiecte au fost finalizate în anul 2021, valoarea lor fiind de 74 milioane euro, iar 15 proiecte, în valoare de  345 milioane de euro, sunt în pregătire. În 2022, investițiile care urmează să fi realizate cu bani europeni au o valoare de 52 milioane euro.
„Anul 2021 a fost un an benefic pentru Municipiul Oradea din punct de vedere al investiților. Valoarea totală a acestora a fost de aproximativ 90 de milioane de euro, jumătate din acești bani fiind din fonduri europene, ceea ce este o performanță pentru că, practic, cu ajutorul acestor fonduri am reușit să ne dublăm investițiile realizate anul trecut. Am avut 80% fonduri nerambursabile și 20% contribuția Municipiului Oradea. Metaforic vorbind, cu 2 lei investiți în Oradea am reușit să luăm 8 lei gratuit și să facem o investiție de 10 lei. Este o performanță bună pentru oraș și vreau să le mulțumesc și să-i felicit pe colegii mei pentru această realizare", a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.
Anul trecut a debutat al treilea ciclu de finanțare de 7 ani (perioada 2021 - 2027) și a fost demarată pregătirea proiectelor care urmează să fie depuse pentru absorbția de fonduri nerambursabile. Acesta este un avantaj în raport cu perioadele de finanțare precedente (2007 - 2013 și 2014 - 2020), când ghidurile au apărut mai târziu și implicit pregătirea proiectelor a fost întârziată.
„În precedentele două perioade de finanțare, Oradea a accesat și implementat proiecte de peste 600 de milioane de euro, iar în cursul și în perioada 2021-2027 avem din nou proiecte de peste 600 de milioane de euro. Asta înseamnă că la finalul celei de-a treia perioade de implementare a fondurilor europene, ne propunem ca în Oradea să avem realizate proiecte de peste 1,2 miliarde de euro. O performanță și bani cu care orașul nostru să se schimbe, așa cum s-a schimbat în ultimii ani, din ce în ce mai bine", a mai precizat primarul Florin Birta.
20 de proiecte pe fonduri europene, finalizate în 2021
Anul trecut au fost finalizate 20 dintre proiectele care au la bază fonduri europene. Astfel, în domeniul transportului public au fost livrate 10 tramvaie și 15 autobuze și a fost finalizată noua linie de tramvai, fiind realizate cele mai mari investiții, după 1990, în transportul public din Oradea.
Totodată, au început lucrările la pasajul rutier din Piața Cetate și au fost finalizate trei zone pietonale: Aurel Lazăr, Libertății și zona malului stâng. De asemenea, au început lucrările la piațetele Magnoliei, Cazaban și Nufărului.
Pentru acest an sunt programate să fie demarate și lucrările la celelalte patru pasaje din Piața Emanuil Gojdu.
Dintre proiectele încheiate în domeniul educației amintim: Școala Gimnazială ,,Dacia", Colegiul Național „Onisifor Ghibu" și Grădinița Nr. 20. Totodată, lucrările pentru reabilitarea Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" sunt în derulare.
Anul 2021 a mai presupus și finalizarea reabilitării termice a 12 blocuri de locuințe, în timp ce pentru alte 16 blocuri lucrările vor începe în perioada următoare. Tot în acest an, vor demara lucrările la proiectul care are în vedere valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I.
Investiții în sănătate
În domeniul sanitar, anul acesta vor continua lucrările de reabilitare termică a celor două mari unități spitalicești din Oradea, însă va fi demarată și extinderea Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență. În 2021, prin intermediul a două proiecte în valoare de 10 milioane de euro, cele două spitale din municipiu au fost dotate cu aparatură și echipamente.
Cel mai important proiect însă are în vedere ridicarea Spitalului de boli infecțioase din str. Vlădeasa, pentru care, în 2022, va fi demarată licitația pentru proiectare și execuție.
„Anul 2021 a fost un an dinamic în care ne-am confruntat, în primul rând, cu haosul de pe piața de construcții, creșterea necontrolată a prețurilor, lipsa forței de muncă și durata mare de livrare a materialelor și echipamentelor. Toate acestea și-au pus amprenta asupra ritmului de derulare a investițiilor pe fonduri europene. Putem spune că D.M.P.F.I. este un reper, Marcel Boloș, cel ce a pus bazele acestei Direcții a fost anul trecut ministrul Fondurilor Europene, fiind unul dintre cei mai respectați profesioniști în domeniul fondurilor europene, din țară. Tot anul trecut, o parte din expertiza și experiența acumulată la Primăria Oradea în domeniul fondurilor europene a fost transferată Consiliului Județean Bihor, trei dintre colegii noştri (Oana Nicula, Bernadett Pallag și Ionuț Sărac) au pus acolo bazele echipei ce se va ocupa de atragerea de fonduri. Le mulțumesc pe această cale pentru plusul pe care l-au adus în activitatea noastră și le urez succes. Dezvoltarea la unison a județului Bihor și a municipiului Oradea este un câștig pentru noi toți. În perioada următoare, Direcția angajează cinci specialiști din domeniul tehnic. Vrem să ne mărim echipa pentru că ne așteaptă o perioadă de finanțare 2021 - 2027 cu mult mai mulți bani disponibili și cu mai multe programe pe care Municipiul Oradea va fi eligibil: PNRR, Programul Operațional Regional, Programul Operațional Sănătate, Programul Operațional Transport, Program România - Ungaria, Mecanismul SEE și alte programe de finanțare care vor fi disponibile", a punctat Marius Moș, directorul D.M.F.P.I. Oradea. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:53 Ora de vară a Europei de Est