Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Alfabetizare digitală și media: de la „fakenews” la dezinformare”

Eveniment marca „TopFormalis”

„Alfabetizare digitală și media: de la „fakenews” la dezinformare”

Asociația pentru Educație și Formare „TopFormalis" din Oradea a organizat marți, 18 ianuarie 2022, seminarul online cu tema „Alfabetizare digitală și media: de la „fakenews" la dezinformare".

Activitatea s-a adresat elevilor, studenților, părinților și profesorilor  interesați în conștientizarea importanței utilizării noilor tehnologii multimedia în educație, respectiv a evaluării critice a oricărei informații venite prin intermediul acestor canale. Seminarul a făcut parte din proiectul „Clubul Prietenilor TopFormalis", ediția a VI-a, inclus în Calendarul Activităților Educaționale Județene al Inspectoratului Școlar Județean Bihor. La activitate au participat peste 275 de persoane din mai multe județe ale țării, acestea având posibilitatea să facă un schimb valoros de experiență cu cele două formatoare - prof. Gabriela Susa (Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" Oradea) și prof. Marcela Urs (Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea). Seminarul a inclus două părți. Prima parte s-a axat pe ideea de alfabetizare digitală, iar în cea de-a doua parte s-a discutat despre fenomenul „fakenews", un act deliberat menit să  dezinformeze și implicit să dăuneze sau să aducă prejudicii unei persoane, organizații sau grup social. Prima parte a fost dedicată împărtășirii unei experiențe de participare la un curs de formare structurat Erasmus+, un curs despre folosirea instrumentelor TIC în procesul de predare și învățare.  Au fost prezentate câteva dintre lucrurile interesante descoperite și învățate la curs, i.e modelul SAMR, un model de integrare TIC în educație și textul multimodal, o metodă prin care poți transforma aspectul conținutului unei lecții, în ceva foarte atractiv. Și exemplificarea folosirii aplicațiilor Canva și Sway pentru realizarea de prezentări interactive a întregit expunerea din prima parte. Cea de-a doua parte a atelierului a fost dedicată ideii de alfabetizare media și fenomenului știrilor false care duce la dezinformare, un fenomen folosit din cele mai vechi timpuri, dar care azi a căpătat o amploare excesivă, datorită tehnologiei și social media. Au fost demonstrate și exemplificate diferite tipuri de „fakenews", de la fotografii și videoclipuri, la breakingnews la TV și articole de ziar. S-au oferit idei de activități practice pe această temă, care pot fi realizate cu elevii. A fost chiar documentată o activitate desfășurată cu copii cu cerințe educative speciale. Un moment apreciat a fost cel în care s-a demonstrat că oricine poate realiza în câteva minute o știre falsă, folosind aplicații online. La finalul seminarului, toți participanții și-au exprimat entuziasmul referitor la relevanța informațiilor noi însușite, precum și disponibilitatea de a le aplica în activitățile din mediul școlar, totul realizat în beneficiul elevilor.
Prof. univ. dr. Valentin Blândul
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: „Alfabetizare digitală și media: de la „fakenews” la dezinformare”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:16 Ora de vară a Europei de Est