Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Solicităm condiții normale pentru studenții orădeni

În cererea depusă la Consiliul județean

Solicităm condiții normale pentru studenții orădeni

Marți, 14 aprilie 2009, am depus la Consiliul județean Bihor o cerere, în numele tuturor studenților Universității din Oradea al căror reprezentant ales sunt, prin care solicit rezolvarea problemelor urgente ale studenților orădeni.

 În document se menționează faptul că Oradea este cel mai mare centru universitar din țară unde nu funcționează o casă de cultură a studenților, unde aceștia să poată desfășura activități cultural-artistice, educative, de informare, de divertisment sau orice alte servicii oferite tinerilor. Lipsa unei asemenea instituții provoacă și imposibilitatea ONG-urilor studențești de a accesa fondurile naționale oferite de Agenția pentru Sprijinirea Studenților, astfel, susținerea financiară și proiectele de finanțare cad, exclusiv, pe umerii Consiliului județean Bihor sau Consiliului local al municipiului Oradea. Situația este cu atât mai gravă cu cât în Universitatea din Oradea, nu funcționează un club studențesc din lipsă de spațiu adecvat. Această problemă a fost sesizată și Consiliului local al municipiului Oradea prin adresa din 07.08.2008, însă, cu toată bunăvoința arătată de oficialitățile locale, nu a fost identificat niciun imobil care să întrunească condițiile unui asemenea club. Absența casei și a clubului afectează grav imaginea centrului universitar Oradea, precum și prestigiul județului nostru.
Cererea face referire și la o altă problemă a studenților, lipsa acută de locuri de cazare în cămine, în prezent, existând aproximativ 1.800 de locuri de cazare pentru un număr de aproximativ 27.700 de studenți. Problema este cu atât mai gravă cu cât și acest număr de locuri are la bază o supraaglomerare a studenților în camere, mult peste ceea există în alte centre universitare din țară sau din țările vecine. Având în vedere situația financiară a populației județului care va fi afectată în mod clar de criza economică prin care trec statele europene, menținerea acestei probleme de cazare va conduce la diminuarea substanțială a tinerilor care vor absolvi un institut de învățământ superior.
 Lipsa spațiilor adecvate de învătământ este, de asemenea, una din marile probleme ale studenților din Oradea, colegii noștri de la Facultatea de Arte Vizuale vor fi în curând obligați să părăsească Cetatea din Oradea unde studiază momentan în condiții nu tocmai propice procesului de învățământ. De asemenea, mulți dintre colegi studiază în spații neadecvate din cauza supraaglomerării, iar Universitatea din Oradea nu dispune de spații suficiente pentru asigurarea de condiții corespunzătoare pentru studenții de la toate facultățile. Considerăm că menținerea specializărilor și oferirea șansei de a studia în condiții adecvate în aproape toate domeniile în Oradea ar trebui să preocupe întreg județul.  
 În adresă, am propus ca soluție transmiterea imobilului (construcții și teren) situat în Oradea pe str. Universității nr.4 cu suprafața de 53.215 mp, din patrimoniul public județean și administrația Consiliului județean Bihor în domeniul public al statului și administrația Ministerului Educației, Cercetării și Inovării pentru Universitatea din Oradea, pentru înființarea Casei de Cultură a Studenților și Clubului, amenajarea și construcția de cămine studențești și pentru amenajarea unor spații de învățământ. Menționăm, totodată, că imobilul amintit este singurul amplasament care întrunește condițiile pentru soluționarea acestor probleme.
 Consider că rezolvarea acestor probleme ar trebui să reprezinte o prioritate pentru județul nostru, iar costurile susținerii acestor proiecte implică doar utilizarea unor spații momentan neocupate de nimeni și de aceea solicit sprijinul tuturor reprezentanților mass-media pentru ca studenților orădeni să le fie asigurate condiții minime într-un oraș civilizat.
 Adrian Dumitru Dume,
președintele studenților din Senatul Universității din Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:17 Ora de vară a Europei de Est