Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Program aniversar - Mihai Eminescu

La Săliște de Vașcău, Poiana și Criștioru de Jos

Program aniversar - Mihai Eminescu

15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale.

Anul acesta se împlinesc 172 de ani de la nașterea marelui poet, geniul poporului român și Luceafărul poeziei românești, eveniment marcat și de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Săliște de Vașcău, cu sprijinul doamnei director Nica Daciana.
Mihai Eminescu reprezintă omul deplin al culturii româneşti, afirma criticul literar Constantin Noica, având o personalitate copleșitoare care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului. Poet, prozator, dramaturg și jurnalist, este socotit de critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Aspectele esențiale ale vieții și activității acestuia au constituit tema prezentării PowerPoint care a deschis programul aniversar, realizat la nivel gimnazial sub îndrumarea cadrelor didactice Blaj Andrei și Tat Roxana.
Povestea de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a fost adusă în actualitate de elevii clasei a VIII-a prin emoționante recitări și prin prezentarea unor fragmente din corespondența inedită dintre cei doi. Recitindu-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă, spunea Mircea Eliade, un moment îndrăgit de copii fiind recitalul de poezii realizat de elevii clasei a VII-a. Activitatea a inclus și un concurs cu tema Viața și opera lui Mihai Eminescu, la care au participat elevii claselor a V-a și a VI-a, câștigătorii fiind răsplătiți cu diplome.
Elevii caselor primare, îndrumați de doamna profesor Male Luminița, au audiat poezii scrise de marele poet național, au redat prin desene texte poetice, iar cei mai mari au rezolvat un rebus cu date referitoare la viața și opera scriitorului. 
Nici elevii de la Școala Primară Nr. 2 Poiana nu au uitat de ziua de naștere a marelui poet. Coordonați de doamnele profesoare Stretea Lavinia și Ciotea Melania, ei au îndeplinit cu bucurie numeroase activități, au recitat poezii, au realizat o expoziție cu volume din propria bibliotecă și o machetă cu creații plastice inspirate din texte poetice.
Elevii de la Școala Primară Nr.1 Criștioru de Jos, coordonați de doamna profesor Teuca Simona, l-au omagiat pe marele poet prin intermediul versurilor și al cântecelor, realizând desene și postere inspirate din textele cele mai cunoscute ale acestuia.
Poetul a fost sărbătorit cu entuziasm și de cei mai mici elevi ai școlii noastre.
Preșcolarii de la G.P.N  Săliște de Vașcău, coordonați de doamna  profesor Mortan Ioana, au descoperit creația poetului și s-au întrecut în colaje, decupaje, asamblare de materiale diferite și desene, pornind de la izvoarele de inspirație ale operei eminesciene precum lacul cu nuferi, lebăda pe ape, noaptea, luna și cerul, teiul, codrul.
La rândul lor, preșcolarii de la G.P.N. Nr. 3 Poiana, sub îndrumarea doamnei profesor Nica Daciana, au desfășurat activitatea ,,Noi și Eminescu", prin care au fost familiarizați cu noțiuni și aspecte legate de viața, personalitatea și opera marelui poet român, au audiat versuri și au realizat compoziții plastice pornind de la vasta operă eminesciană.
Marele poet nu a fost uitat nici de preșcolarii grupei combinate ,,Fluturașii" de la G.N.P. Nr. 2 Criștioru de Jos care au colorat în contur o imagine sugestivă a poeziei Somnoroase păsărele și au realizat în cadrul activității practice lucrări cu tema Lebedele vesele  și Portretul lui Mihai Eminescu. Lucrările au fost prezentate sub forma unei expoziții și realizate sub îndrumarea doamnei profesor Lezeu Bianca.
,,Ne întoarcem mereu la Eminescu, pentru că poezia lui nu s-a învechit", spunea distinsul academician Eugen Simion. Prin activitățile desfășurate l-am cinstit pe marele nostru poet, al cărui dulce vers rămâne inconfundabil. Bucuria și entuziasmul elevilor implicați ne-au dovedit faptul că lirica eminesciană a ajuns la sufletul lor și că au devenit conștienți de faptul că este important să ne apreciem valorile naționale și să le aducem un omagiu de câte ori avem ocazia. (Roxana Tat)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Program aniversar - Mihai Eminescu.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:55:29 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...