Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Program aniversar - Mihai Eminescu

La Săliște de Vașcău, Poiana și Criștioru de Jos

Program aniversar - Mihai Eminescu

15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale.

Anul acesta se împlinesc 172 de ani de la nașterea marelui poet, geniul poporului român și Luceafărul poeziei românești, eveniment marcat și de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Săliște de Vașcău, cu sprijinul doamnei director Nica Daciana.
Mihai Eminescu reprezintă omul deplin al culturii româneşti, afirma criticul literar Constantin Noica, având o personalitate copleșitoare care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului. Poet, prozator, dramaturg și jurnalist, este socotit de critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Aspectele esențiale ale vieții și activității acestuia au constituit tema prezentării PowerPoint care a deschis programul aniversar, realizat la nivel gimnazial sub îndrumarea cadrelor didactice Blaj Andrei și Tat Roxana.
Povestea de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a fost adusă în actualitate de elevii clasei a VIII-a prin emoționante recitări și prin prezentarea unor fragmente din corespondența inedită dintre cei doi. Recitindu-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă, spunea Mircea Eliade, un moment îndrăgit de copii fiind recitalul de poezii realizat de elevii clasei a VII-a. Activitatea a inclus și un concurs cu tema Viața și opera lui Mihai Eminescu, la care au participat elevii claselor a V-a și a VI-a, câștigătorii fiind răsplătiți cu diplome.
Elevii caselor primare, îndrumați de doamna profesor Male Luminița, au audiat poezii scrise de marele poet național, au redat prin desene texte poetice, iar cei mai mari au rezolvat un rebus cu date referitoare la viața și opera scriitorului. 
Nici elevii de la Școala Primară Nr. 2 Poiana nu au uitat de ziua de naștere a marelui poet. Coordonați de doamnele profesoare Stretea Lavinia și Ciotea Melania, ei au îndeplinit cu bucurie numeroase activități, au recitat poezii, au realizat o expoziție cu volume din propria bibliotecă și o machetă cu creații plastice inspirate din texte poetice.
Elevii de la Școala Primară Nr.1 Criștioru de Jos, coordonați de doamna profesor Teuca Simona, l-au omagiat pe marele poet prin intermediul versurilor și al cântecelor, realizând desene și postere inspirate din textele cele mai cunoscute ale acestuia.
Poetul a fost sărbătorit cu entuziasm și de cei mai mici elevi ai școlii noastre.
Preșcolarii de la G.P.N  Săliște de Vașcău, coordonați de doamna  profesor Mortan Ioana, au descoperit creația poetului și s-au întrecut în colaje, decupaje, asamblare de materiale diferite și desene, pornind de la izvoarele de inspirație ale operei eminesciene precum lacul cu nuferi, lebăda pe ape, noaptea, luna și cerul, teiul, codrul.
La rândul lor, preșcolarii de la G.P.N. Nr. 3 Poiana, sub îndrumarea doamnei profesor Nica Daciana, au desfășurat activitatea ,,Noi și Eminescu", prin care au fost familiarizați cu noțiuni și aspecte legate de viața, personalitatea și opera marelui poet român, au audiat versuri și au realizat compoziții plastice pornind de la vasta operă eminesciană.
Marele poet nu a fost uitat nici de preșcolarii grupei combinate ,,Fluturașii" de la G.N.P. Nr. 2 Criștioru de Jos care au colorat în contur o imagine sugestivă a poeziei Somnoroase păsărele și au realizat în cadrul activității practice lucrări cu tema Lebedele vesele  și Portretul lui Mihai Eminescu. Lucrările au fost prezentate sub forma unei expoziții și realizate sub îndrumarea doamnei profesor Lezeu Bianca.
,,Ne întoarcem mereu la Eminescu, pentru că poezia lui nu s-a învechit", spunea distinsul academician Eugen Simion. Prin activitățile desfășurate l-am cinstit pe marele nostru poet, al cărui dulce vers rămâne inconfundabil. Bucuria și entuziasmul elevilor implicați ne-au dovedit faptul că lirica eminesciană a ajuns la sufletul lor și că au devenit conștienți de faptul că este important să ne apreciem valorile naționale și să le aducem un omagiu de câte ori avem ocazia. (Roxana Tat)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Program aniversar - Mihai Eminescu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:19 Ora de vară a Europei de Est