Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Memento Eminescu, la Muzeul „Iosif Vulcan”

Vineri,

Memento Eminescu, la Muzeul „Iosif Vulcan”

Recitalul de muzică și poezie, Memento Eminescu, desfășurat vineri, 14 ianuarie 2022, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii,în casa memorială Iosif Vulcan este prima manifestare din cadrul proiectului cultural-educativ „Valori ale culturii orădene", inițiat de Liceul de Arte și desfășurat în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul „Iosif Vulcan", Revista „Familia", Colegiul Național „Onisifor Ghibu" și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

La împlinirea a 172 de ani de la nașterea celui care reprezintă „expresia integrală a sufletului românesc" (N. Iorga), elevii claselor a X-a A, de la Liceul de Arte Oradea, îndrumați de profesorii Carmen Bodiu, Aurica Bonțu, Adrian Bordeianu și directorul școlii Mihaela Bondor și elevii clasei a X-a D, de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu", îndrumați de prof. Ruxandra Gavra, au susținut un spectacol de o înaltă ținută artistică, demn de prestigiul și caracterul festiv al acestei zile.
Manifestarea a fost onorată de scriitorul Ioan F. Pop, custodele Muzeului „Iosif Vulcan", care a deschis programul, evidențiind semnificația operei eminesciene și a culturii române în zilele noastre, inspectorii școlari, prof. Diana Popa și Alin Ștefănuț, de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prof. Cosmina Balint de la Liceul de Arte Oradea, reprezentanți ai Muzeului Țării Crișurilor, precum și părinți ai elevilor și iubitori de cultură. D-na prof. Carmen Bodiu, cea care a moderat evenimentul, asigurând legătura dintre momentele regalului artistic, a evidențiat caracteristicile culturii românești, ale acestui orizont spațial mioritic, cu care se identifică ancestralul suflet românesc, subliniind că nicio altă cultură europeană nu reușește să îmbine atât de armonios, dragostea pentru Frumos și dragostea pentru Înțelepciune, trăsături distinctive, evidențiate prin intermediul operei eminesciene. Egal doar cu sine însuși, Eminescu este elogiul şi lauda poporului român, „omul deplin al culturii românești" (C. Noica). De aceea, ni se pare tuturor drept cel mai firesc lucru ca Ziua Culturii Naţionale, pentru toţi românii, să fie ziua naşterii lui Mihai Eminescu, 15 ianuarie.
Dorul de Eminescu a fost exprimat prin cântecele elevilor din clasa a X-a A, de la Liceul de Arte Oradea: Dor de Eminescu, în interpretarea luiAstrid Muthu și Iustin Mago, Eminescu, în interpretarea elevei Cristina Bratu, Pe lângă plopii fără soț,Adriadna Borza și Sara pe deal, adevărată simfonie a dorului de dragoste, interpretată pe voci, de elevii clasei a X-a A (Liceul de Arte), dirijați de colegul lor, Ion Lianu Popa. Aceste bijuterii muzicale s-au intercalat cu versuri ale operei eminesciene recitate de Ion Lianu Popa (De ce nu-mi vii, de Mihai Eminescu), Oana Berdie (Aș vrea să vin la tine, de Veronica Micle), Astrid Muthu și Ion Lianu Popa (Floare albastră, de Mihai Eminescu), Bratu Cristina (Și dacă, de Mihai Eminescu), Daria Stoica (Trebuiau să poarte-un nume, de Marin Sorescu), din clasa a X-a A, de la Liceul de Arte Oradea și Dalia Costa, Alisia Ungur (De-aş avea..., de Mihai Eminescu), Mădălina Mîrza, Larisa Popa, Ayana Popa, Alessia Singur, Alexandru Cipleu, Ariana Sabău (Glossă, de Mihai Eminescu), Ioana Burdaş şi Amalia Trip (Odă în metru antic, de Mihai Eminescu), din clasa a X-a D, Colegiul Național „Onisfor Ghibu".
Vocile micilor artiști s-au îmbinat cu instrumentele muzicale: elevii Cezar Platon și Filip Mureșan (clasa a X-a A, Liceul de Arte Oradea) au asigurat coloana sonoră a întregului recital poetic, asigurând transmiterea emoției artistice în deplinătatea ei, prin îngemănarea cuvântului cu notele muzicale. Prețuirea și admirația lui Mihai Eminescu pentru geniul creator al poporului său, atașamentul față de cultura românească au fost transmise prin intermediul Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretată cu multă măiestrie de elevul Roberto Drimbău și Meditații, piesă interpretată la clarinet de Ion Lianu Popa, Liceul de Arte Oradea.
Valorile culturale autentice ne sunt sprijin și puncte de reper în tot ce-nseamnă România și românesc, pentru că misiunea istorică a unui popor se judecă după creațiile lui spirituale, a spus în încheiere d-na prof. Carmen Bodiu, adresându-le elevilor îndemnul de a descoperi cultura românească și de a deveni ei înșiși, creatori de valori spirituale. Pentru că noi, aici, la Oradea, în orașul de pe malul Crișului Repede, suntem urmașii lui Iosif Vulcan.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Memento Eminescu, la Muzeul „Iosif Vulcan”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:26 Ora de vară a Europei de Est